Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (405)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 55miliónovTržby Celosvetovo $651,765▐ Určite sa dá pochváliť snaživo hrajúce obsadenie a technická stránka, ktorá je dosť precízna, dobrá dobová, niektoré scény výborné a nápadito nasnímané. Problém je troška dej ktorý nedokáže plynulo upútať, vtiahnuť. /videl v kine: 60%/ ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem pecku, něco famózního, proto jsem teď krutě zklamán, i když dávám "jen" průměrné hodnocení. Styl to mělo, některé vizuální nápady (psací stroj) moc pěkné, ale ke konci už to na mě působilo přestylizovaně, zápletka natahovaná, tak nějak se mi nechce věřit tomu, že by i "v divokých devadesátých letech" mohli detektivové, bývalí Stbáci a ostatní chodit po nádražích, střílet lidi a nemělo to nějakou dohru (zmatek na veřejnosti, další vyšetřování). Herecky dobré, Maciej Stuhr jde ve šlépějích otce, jen mi není jasné, proč někteří čeští herci mluvili česky a jiní srandovní slovenštinou (Finger, Vlasák). Fakt jsem z toho rozpačitej jak blázen, tenhle film vnímám jen jako pokus, uvažuju ještě o jednom zhlédnutí, nebo minimálně o přečtení Dánova románu - ať tohoto, nebo jiného. ()

Reklama

Ony 

všechny recenze uživatele

Stalo se něco docela nečekaného – nejvíc se mi z celého filmu líbil výkon Michala Suchánka. Dánova předloha je sice překombinovaný brak, ale je příjemně svižná a vtipné průpovídky v ní vyznívají opravdu vtipně. Redukce děje, k níž ve filmové adaptaci došlo, by byla super, kdyby se při ní nerozpadl rytmus vyprávění. Některé indicie jsou odhaleny příliš brzy a jednoduše, jiné pro změnu vůbec. Ty vyzvracené barvy mě osobně moc nenadchly a službu atmosféře ani dobovosti jsem v nich nenašla, ale dejme tomu. Dabing je tragédie. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ok, kamera, výprava, fajn. Víc už vadí komiksová stylizace jednotlivých obrazů - vážně, jako byste četli komiks. Nemám rád grafické romány, jak se tomu vznosně říká. Příběh nezajímavý a nudný, bez přesahů a ozvláštnění. Estébáci byli svině, pokud jste to ještě neslyšeli. Trhali mouchám křidýlka a lidem nehty - a do hlavy vráželi hřebíky. Fuj fuj, ti zlí estébáci. Jo, a církevníci taky fuj fuj. Herecky je to taky mimo, hlavně Stuhr se sem se svým andělským xichtem nehodí. Suchánek jako drsný bývalý StB agent? Ale no tak! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Objektívne vzaté, som asi nespravodlivý. Lenže film je zrežírovaný a napísaný tak, že mi bolo úplne jedno, kto je za kým, za čím a prečo a nakoniec mi je aj jedno, kto tu zhebne. Všetci sú veľmi dôležití a cool, každý ukrýva ohromné tajomstvo, všetko je mystické, až z toho nakoniec musí vyhorieť aspoň nejaká búda. Do posledného aktu je dej v podstate husto predvídateľný a to už aj vďaka propagácii, ktorá prezradzovala pointy druhej polovice filmu. Ku koncu sa to trochu zapletie, ale pravdu povediac mi to bolo jedno a na otázku, ako film skončil, ani nedokážem odpovedať. Vrcholná akčná scéna na stanici mi prišla veľmi vtipná, priestorová orientácia ma úplne zradila a ani neviem, kto naháňal koho. Film má dovetok, ktorý asi chcel byť šokujúcou pointou, vyznel ale značne dementne. Blava ´92 je fajn, ale tvorci sa zámerne vyhli akýmkoľvek masovým scénam, pretože tam by už mohol nastať problém. Trom scenáristom asi išlo o to, aby film zaujal divákov znalých predlohy a tí ostatní aby si ju potom asi prečítali. Nepochybujem, že bude lepšia, ako jej vlažná adaptácia. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Jedná se o zcela první adaptaci kriminálních knížek úspešného Dominika Dána. Který je na rodném Slovensku velmi populární. Jeho knížky se dočkali i českého překladu. (Lucasion)
  • Martin Finger (Ivan Canis) nemal dabéra a v slovenskej verzii rozpráva autentickou slovenčinou. Naopak v českej verzii nadaboval sám seba v postsynchrónoch. (Jello Biafra)
  • Filmaři si na natáčení najímali vozidla z Muzea socialistických vozů Velké Hamry - Svárov. (Mirajs)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama