Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (216)

classic 

všechny recenze uživatele

Súčasní autori, až tak dobre nevedia - spracovať biografickú látku o slávnom hollywoodskom scenáristovi - Daltonovi Trumbovi, ktorý podľa mňa, najlepšie funguje, až v časti, keď pracuje na scenári k Spartacusovi, alebo ho navštevuje - režisér - Otto Preminger, ktorý chystá natáčanie - Exodus, či taký predstaviteľ - Spartacusa, Kirk Douglas, sa bije za Trumba ! Najväčší prúser !!! , je v podaní Johna Waynea, ktorého si zahral - David James Elliott - zo seriálu JAG ! Totálny, debilný nezmysel ako čert ! Čím sa človek lepšie vyzná v autorových scenároch, tým si viac užije - samotný film, ktorý odkazuje na filmy, či samotných tvorcov, t.j režiséri - Sam Wood, Preminger, či príkladne - J. Wayne, či šéf MGM - Louis B. Mayer, aj tak, najväčší zápal po veci, predvádza - Bryan Cranston, ktorý perfektne stelesnil Daltona Trumba, to je hlavná devíza filmu, jeho výkon, je takmer geniálny ! Aj poznať, čo je Hollywoodska Desiatka, nie je od veci. Jediný film o filme, ktorý vynášam do nebies, je bezpochyby - SUNSET BLVD. , TRUMBO, nie je najhorší, funguje - sotva na polovicu plynu, škoda, ale dnešní majstri, nie sú schopní, urobiť film, ako je príkladne Sunset Boulevard, či All About Eve. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keby každý komunista písal scenáre ako Trumbo, tak sa pravidelne obliekam do červenej vlajky :) :) :) Veci, ktoré som od neho videl sú fantastické a tá jeho životná story je úžasná hlavne kvôli tej potrebe tvoriť a dať svetu zopár z najlepších filmov histórie. Aj keď tento sa medzi ne hlavne kvôli svojej prílišnej sterilite nezaradí. Herci a hlavne Cranson pecka 8/10 ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nechápejte mě špatně, já nejsem komunista. Nikdy jsem nebyl a troufnu si tvrdit, že ani nikdy nebudu. Jejich ideologie je mi vůbec totálně ukradená. Co mi však hrozně vádí, když nějaký stát káže něco o demokracii, lidských právech a bůh ví, o čem ještě a sám má přitom tolik másla na hlavě, že se už začíná skoro kazit. Stát, kde ještě v době nedávné bylo všechno pro černé a bílé zvlášť, stát, který zavinil zbytečně tolik válek a krveprolití, stát, který už několik let zadržuje stovky vězňů na neutrálním území... A tak bych mohl ještě hodně dlouho pokračovat, což rozhodně nemám v plánu. Raději se podívejte na tenhle hořko-sladký příběh se skvělým Bryanem v hlavní roli a nebo si můžete dopřát třeba Neznámé dějiny USA od Stonea. Obrázek si pak jistě uděláte sami. ()

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Trumbo je skvělá postava. Je chytrá, ironická a téměř nepředvídatelná a film stojí a padá s ní. Kdykoliv je na scéně je na co se dívat a první polovina filmu je takto silná právě díky ní. Ovšem: v druhé polovině - když už je divák dost nabažen dobré filmařiny, je třeba opět přistoupit na starou známou hollywoodskou řeč, protkat to scénami s rodinou a sentimententem s hudbou z Armageddonu, aby to bylo každému jasné: je to přece film o Hollywoodu, je třeba tam dát hollywoodské klišé. Nebo až příliš přeceňuji tvůrce? (Podle mne ano.) Vždy když taková scéna začala, skřipali mi zuby a snímek klesal a klesal do propasti, kterou si sám hloubil. Ani jedna z těchto scén nebyla pro děj podstatná, byly tam navíc, první polovina k nim vůbec netíhla a jedinou vazbu měly k sobě navzájem a to velmi lehkou (Aristotelský celek, ze kterého nelze nic odebrat a nelze k němu nic přidat film tedy jistě netvoří). Po pár dnech mi nezůstává v paměti ta první polovina, kdy se děj rozjížděl (tematicky je to pro mě taky nezajímavé, ale řekl jsem si budiž) a představovali se zajímavé postavy (karikující skutečné osoby), ale jen nějaký matmý obraz Daltona Trumba a pak ta kupa klišé, kterou do druhé poloviny někdo naházel vidlemi. Je to škoda. Třeba se jednou najde někdo odvážný, kdo to sestříhá na rozumnou úroveň. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston předvádí naprosto neskutečný výkon ve filmu, který ukazuje, jak je Amerika paranoidní a jak je schopna se obrátit i proti svým nejlepším, a to čistě jen na základě nepodloženého strachu a předsudkům. Lidská nenávist je skutečně jen za rohem a je možné ji vyvolat snadno. Stačí jen něco špatně říct a mít "špatné" názory. Tohle je odporný svět, ale skvělý film. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu jsou novináři velmi často vidět s mikrofony, které se začaly používat v 70. letech. Film se však odehrává na konci 40. let. (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama