Reklama

Reklama

Lupin III: Cagliostrův hrad

  • Japonsko Lupin sansei: Cagliostro no širo (více)
Trailer 1

Mistr lupič Lupin III. hodlal zakončit svoji kariéru ve velkém stylu, ale tvrdě narazil. Z kasina si odnesl balíky peněz, ze kterých se ovšem vyklubaly dokonalé padělky. Společně se svým kumpánem Džigenem se proto vydává do zapadlého evropského hrabství Cagliostro – údajného ráje padělatelů. Cestou se setkávají s princeznou Clarisse, která se má proti svojí vůli vdávat za hraběte Cagliostra. Její záchrana ale nebude jednoduchá. Lupin se totiž spolu s Džigenem, svojí nevyzpytatelnou Fudžiko a šermířem Goemonem musí probojovat skrz chodby plné pastí, smrtících sklepení a armádu profesionálních zabijáků. Dokáže Lupin zachránit dívku v nesnázích, uniknout svému úhlavnímu nepříteli inspektoru Zenigatovi a získat tajemný poklad skrývající se v Cagliostrově hradu? (Piece of Magic Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (86)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Miyazakiho prvé filmové dielko, ktoré ešte síce postráda čaro jeho nadchádzajúcich filmov, ale ktoré nie je o nič menej zábavné. Lupin je zloduch, ktorý má ale dobré srdce a ktorý je vlastne celkom sympatický aj napriek tomu, že mu neustále ide po krku Japonská polícia. Má to nádych tajomna, je to zábavné, skvelo vyvážené prvky dobrodružstva a romantiky a hlavne kopec roztomilých postavičiek, ktoré už len tým, že sa objavili v Miyazakiho filme sa stali pamätnými. Skvelá rozprávka, ktorá balancuje medzi dospelým a detským divákom a ktorú si podľa mňa užijú obidve vekové kategórie po svojom. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

První celovečerní snímek Hayaa Miyazakiho vychází z úspěšné mangy a anime seriálu (na kterém se také podílel), proto zdaleka nelze mluvit o autorském projektu, přesto vykazuje pár jeho typických znaků. Ztřeštěná dobrodružná groteska se sympatickým frajerským zlodějíčkem (vnukem původního francouzského Arsèna Lupina), po hlavě se vrhajícím do věcí, které by si i Spider-Man s Batmanem a Jamesem Bondem 3x rozmysleli, má spád, tempo, pěknou animaci a hlavně spoustu vtipu. Jen zápletka a hlavně její pointa moc zajímavosti nevykazují. ()

Reklama

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Snad se ostatní páni režiséři nebudou zlobit když řeknu, že z těch Rupanových dobrodružství, které jsem měl zatím možnost vidět, tohle jednoznačně vede. A to nejsem žádný fanatický zastánce práce Mijazaki-sana (ale mám ho rád, to příznávám). Prostě se jen domnívám, že si k zfilmování lepší scénář ani nemohl přát. Příběh je tentokrát značně polidštěný, takže se zde tolik nesetkáme s nadlidskými schopnostmi hlavních hrdinů, které bychom jindy tolerovali jen proto, že se jedná o Rupana a tak nějak to k němu prostě už patří. Takže ano, i obávaný potomek známého zlodějského rodu může být zraněn a musí se tak mít na pozoru. I tentokrát si do sytosti užijeme dokonalých převleků, bezradného inspektora Zenigaty, protřelé Fudžiko a především pořádné špionážní nálože, za kterou by se ani James Bond - ze kterého ostatně tato série čerpá - nemusel stydět (i když Rupan by mu nakopal zadek). Tento snímek tak nezbývá než všem doporučit a doufat, že se český distributor konečně uráčí ho vydat na DVD (nějaké Mijazakiho fláky se chystají, ale tento mezi nimi, myslím, zatím bohužel není). 85% ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Celovečerní prvotina Hayao Miyazakiho nikterak nezaostává kvalitou za jeho pozdějšími a známějšími filmy. Není v ní sice tolik krásy a poselství, ale o to více je zábavná díky skvělé akci a vtipu. Lupin je fakt sympaťák a má zdatné sekundanty. Občas jsou akce a schopnosti postav sice trochu přehnané, ale zas tolik to nevadí. Pěkné 4 hvězdičky. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku si nechám jako rezervu. Chybí mi kontext. Tohle je jeden z 12. Lupinů (uvedených na IMDb včetně 3 seriálů) a je to něco, jako kdybych posuzoval Bonda podle jednoho dílu. Ostatně i počtem dílů a atmosférou k němu má Lupin mnohem blíže než k zde hojně přirovnávanému Indianu Jonesovi (Lupin je navíc akční hrdina z vlastní vůle, Indy je především archeolog, který je akčním hrdinou většinou proti své vůli). V tomto kontextu je i těžké posuzovat film jako Miyazakiho samostatné dílo. Vzhledem k jeho ostatním filmům by to byl takový Miyazaki s nohama na stole a cigárkem v koutku. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Lupin sansei: Cagliostro no shiro je režijně Mijazakiho první celovečerní film. (Innuendo1987)
  • Režisér filmu Hajao Mijazaki nikdy nebyl s výslednou podobou filmu zcela spokojen. Kvůli přísnému produkčnímu rozvrhu (tvorba filmu trvala pouhé čtyři měsíce) musel několikrát i v postprodukci přepsat scénář, aby mohl výsledný snímek vůbec dodat včas. Jaká měla být původní podoba ale nikdy neupřesnil. (novoten)
  • Jedná se o první film žánru anime, který byl promítán na filmovém festivalu v Cannes, byť v nesoutěžní kategorii. Dalším byl až o čtvrt století mladší Ghost in the Shell 2: Innocence (2004). (novoten)

Reklama

Reklama