Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iva Janžurová ve své životní roli (přesněji řečeno dvojroli) ztělesňuje dvě povahově zcela rozdílné sestry. Zatímco jedna je vlídná a dobrá, druhá představuje ztělesněné zlo, chorobnou nenávist a závist. Zlá sestra se rozhodne odstranit svůj sourozenecký protějšek, ve kterém není schopna snést vlastnosti, jež právě sama postrádá. Její zrůdnost však záhy překvapí ji samotnou, když nabyde nečekaných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (183)

curunir 

všechny recenze uživatele

Najprv musím napísať, že som dosť zvažoval či dať 4* alebo 5*, no nakoniec mi k plnému počtu v hodnotení dopomohla naozaj výrazná prevaha kladných stránok tohoto naozaj veľmi zaujímavého filmu. Iva Janžurová vo svojej dvojúlohe sestier, démonickej Viktórie a láskavej Kláre je dokonale úžasná a sa dá povedať, že ostatní herci sa oproti nej strácajú. Medzi ďalšie klady tohoto snímku patrí či už skvelá kamera Jaroslava Kučeru, ktorý hlavne skrz pohľady mačky Morgiany vytvára naozaj pekné zábery, tak aj hudba Luboša Fišera, ktorá dodáva celému dielu zlovestný až hororový ráz. V neposlednej rade sú to potom ešte aj masky, kostýmy a celkové výtvarné spracovanie filmu. Čo mi však trochu vadilo, bolo ku koncu rozťahané tempo a všetko pripomínajúce skôr rozprávku, keď ide princ zachrániť svoju milú, dobro zvíťazí a zlo bude potrestané. Myslím si, že bez väčšej nadsázky však môžem povedať, že tento film plné hodnotenie právom znesie, navyše staršie filmy mám celkom v obľube. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jessie a Morgiana, příběh krutosti i naivní lásky, dvou tváří jedné ženy. konkrétně brilantní Ivy Janžurové, která si touto dvojrolí jasně řekla o pevné místo na hereckém nebi. Grina mám v hlavě kompletního, ale tohle je asi nejsilnější kousek z jeho pera. 2mortak: právě ona snová atmosféra, která se ti nezdá, je poznávacím znamením Grinovy tvorby, a právě ta se , myslím, Herzovi povedla parádně. ()

Reklama

anderson 

všechny recenze uživatele

Raz mi jeden pamätník vyjavil, že keď Herz nakrúcal SLADKÉ HRY MINULÉHO LETA, namiesto scenára držal v ruke výtlačok Maupassantovej Mušky a jednoducho improvizoval priamo na pľaci. Nesedelo mi to s Herzovou precíznosťou až kým som nevidel Morgianu. Samozrejme netuším ako veľmi výslednému tvaru ublížili šialené podmienky nakrúcania v Bulharsku (ktoré Herz farbisto popisuje vo svojej autobiografii) či ústredný dramaturg Toman. Morgiana ale vo výsledku vyzerá presne ako akási avantgardná improvizácia snažiaca sa výtvarnou štylizáciou zakryť vratký obsah, len málo korešpondujúci s knižnou predlohou. Dosť som sa nudil, ale prežil som. Takže za "tři otrávená koťata". (9.1.2016) ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Po druhom pozretí v kine /aj keď v horšej kvalite/ ešte lepší zážitok ako prvý raz. Určite tomu pomohlo veľké plátno, ale aj moja rastúca láska k Fišerovej hudbe, vďaka ktorej som mala pocit, že som na komornom koncerte psychedelického symfonického orchestra. Jeho hudba krásne podfarbuje a zvýrazňuje niektoré dejové momenty. Sympatické herecky, kostýmovo, scenáristicky, dialógovo, vizuálne. Veľmi vtipné momenty s doktorom a sestričkou, zákerná špehúňka Viktória, úžasné prostredie - cit pre kulisy aj pohľad kamery očami mačky. (druhý raz, Kino Lumiere - 18. 02. 2013) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherná vizuálna stránka (hlavne kostýmy a interiér/exteriér) spolu s perfektnou hudbou a výbornou I. Janžurovou robia v rámci československej produkcie z tohto filmu jedinečnú záležitosť. V čom snímok málinko stráca je príbeh samotný. Ten ma neudržal v napätí a atmosferickom opojení po celý čas, miestami mi dovolil trocha vydýchnuť. Ale aj tak ide o fantastickú vec! 85/100 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • V roce 1973 získal film cenu Zlatého Huga na mezinárodním festivalu v Chicagu. (Yardak)
  • Juraji Herzovi se výsledný film nelíbil a využil ho hlavně jako příležitost zkoušet filmové triky ve scénách, kde se setkávají obě sestry. (Olík)
  • Juraj Herz chtěl rozšířit děj tak, že se jedna ze sester uprostřed filmu probudí a zjistí, že žádnou sestru nemá a nikdy neměla. Schvalovací komise proti této verzi zakročila a scénář musel dějově odpovídat původní předloze. (Olík)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama