Reklama

Reklama

Koruna - Série 4

(série)
Trailer 1
Velká Británie, 2020, 9 h 4 min (Minutáž: 50–60 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Olivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Gillian Anderson, Erin Doherty, Emma Corrin, Josh O'Connor, Claire Foy, Emerald Fennell, Marion Bailey (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

V osmdesátých letech řeší Alžběta spory s premiérkou Margaret Thatcherovou. Princ Charles se ožení s Dianou, ale v manželství jim to vůbec neklape. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (62)

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonalý! Seriál si ode mě zase vysloužil plný počet hvězdiček za čtvrtou sérii, která je skvělá. Emma Corrin v roli Diany je skvělou volbou, nedokážu si představit nikoho lepšího. Do série dali spoustu důležitých věcí, jsem ráda, že se to neopíralo jen o nešťastné manželství Charlese a Diany. Dva díly mě i překvapili tím, že jsem nevěděla, že se něco takového stalo, takže za to palec nahoru. K dalšímu obsazení pro nadcházející série jsem lehce skeptická, ale uvidíme. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. séria sa dejovo "motá" okolo princezny Diany a železnej Thatcherovej. Nie, že by ma tá druhá nebavila, no Diana mi je ako človečina rozhodne bližšia, a tak ma samotné pasáže "okolo nej" vábili viac, pričom toto "pokračovanie" opätovne spĺňa tie najprísnejšie kritériá filmárčiny. Nemá zmysel vymenúvať všetky klady, to už majú iní za sebou. Mňa by zaujímalo, čo si o tejto sérii myslí tá "Stará, kráľovská Rašpľa", ktorá je údajne veľkým fanúšikom tohto seriálu. Nuž, asi sa jej nekukalo najlepšie, keď to celé pôsobí, akoby "niekto" vstal z hrobu .. ()

Reklama

krauset 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koruně přibyly dva klenoty, dvě lady – Lady Di a Železná lady. Margaret Thatcher se svou politikou monetarismu byl někdo, ke komu velmi vzhlížel Václav Klaus. A díky castingu Gillian Anderson už teď nebude Klaus jediný, koho premiérka přitahuje. Princeznu Dianu pak hraje Emma Corrin a mluví se o nejlepším ztvárnění Diany vůbec. Sluší se připomenout, že se tu nacházíme v konkurenci takového hereckého talentu, jakým je Naomi Watts.... Už minulá řada ve mně však vyvolala údiv, když zcela vynechala britské referendum o vstupu do Evropských společenství. A v té nynější chybí něco, co už mi přijde nepřehlédnutelné, a to pád Železné opony. Dočkáme se jen jednoho pádu, pádu Železné lady v roce 1990. Ve čtvrté řadě postrádám právě ty epizody, v nichž světová událost bez souvislosti s trůnem tne do nitra někoho z královské rodiny. Epizody, jež nejsou o střetu privilegií nebo pravomocí, ale o obyčejných lidských snech a ambicích, které zůstávají nesplnitelné pod váhou královských povinností. Nic tak neodhalilo Filipovo nitro jako zmíněná cesta na Měsíc, kdy si uvědomil, že se z něj místo dobrodruha stal starý muž v paláci. A krom vztahů s dětmi nenabízí čtvrtá série nic, co by se do psychologické hloubky blížilo Alžbětině žárlivosti na okouzlující Jackie Kennedy nebo vztek na nedostatečné vzdělání. Tyhle osobní momenty, kdy si postavy sáhnou na i do svědomí, čtvrté řadě trochu schází.Kromě epizodičnosti zůstal seriálu velký smysl pro detail a dar nevnímat historii jako nepřítele, který nenabízí jednoduché katarze a přesně dějové oblouky, ale jako živou inspiraci. Stále vládne voice-over, nejlépe a nejčastěji využívaný ze všech seriálů, co znám. The Crown vždy vynikala v tom, jak se jí dařilo nacházet k politické zápletce lidské podzápletky, hladce se doplňující v jisté symetrii. Platí to i nyní. Politiku rozpočtových škrtů zakoušíme s lidmi na úřadě práce, Margotinu depresi s příbuznými v léčebně.  Tentokrát má královská rodina vzbuzovat ještě méně sympatií, naplno vyvěrá bezohlednost a emocionální zaostalost jejích členů (bravo za nenápadné šťouchnutí do budoucího sexuálního skandálu prince Andrewa ve čtvrté epizodě). Seriál opakuje poselství, že když diktujete, jak mají ostatní žít svůj život, utužujete v nich ty nejhorší vlastnosti jejich povahy. Ač pořád brilantní, čtvrtá série The Crown se má k první a druhé tak, jako se má Alžbětina rodina k panovnici. Maličko zaostává. I tak si udržuje trůn pro nejlepší seriálové drama Netflixu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtyřka překonává dost výrazně trojku. Je pochopitelně natočena téměř identickým, tedy funkčním stylem a je tedy stále stejně vyváženým koktejlem. Avšak o dekádu později od trojky se přece jen řešila povětšinou silnější a intenzivnější témata a problematiky. Jmenovitě pak především "kralování" Iron Lady a pochopitelně také bobtnající problémy kolem prince Charlese a jeho kontroverzního milostného života. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výjimečný seriál, který se snad každým rokem ještě zlepšuje, nebo minimálně mě baví čím dál tím více. V minulé řadě jsem si oblíbil hlavně Tobiase Menziese , nicméně tato řada má neskutečnou oporu v dalších mimořádných hercích (má oblíbená Gillian Anderson jako moje neoblíbená Iron Lady), a to konkrétně zlatíčko Emma Corrin a Josh O'Connor v rolích Diany a Charlese a strašně mě mrzí, že jsme je tentokrát viděli naposledy a dojde k dalšímu přeobsazování staršími herci (premiéra až 2022!). Nicméně Peter Morgan to má stále pevně v paži a doufám, že si to nakonec rozmyslí a půjde až do žhavé současnosti plné kontroverze kolem Harryho a Meghan...100% ()

Galerie (146)

Zajímavosti (5)

  • Když Charles (Josh O'Connor) vstoupí do katedrály sv. Pavla, tak následující záběry z interiéru jsou z Westminsterského opatství. (Natabar)
  • Skutečný Michael Fagan prohlásil seriálový děj za nesmysl, nelíbil se mu jeho herecký představitel a tvůrce kritizoval, že s ním incident vůbec nekonzultovali. Tvrdil, že údajný rozhovor byl krátký, zdvořilý a nekonkrétní. Podle jeho tvrzení byla královna vzhůru, seděla na posteli a překvapeně se zeptala, co tam dělá, načež prakticky okamžitě vyběhla z pokoje vyhledat pomoc. Důrazně odmítl, že by královnu požádal o cigaretu, protože „by to bylo drzé a neuctivé“ a rovněž odmítl, že by mluvili o Margaret Thatcher nebo její politice. (kenny.h)
  • Původní název epizody Favourites odkazuje na film Favoritka (2018), za který získala představitelka královny Olivia Colman Oscara. (Anife)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama