Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

dopitak 

všechny recenze uživatele

To, co předvedl Josef Kemr na konci, by zasloužilo zapsat mezi legendární hlášky čs filmu. To byl nářez, kulometná palba, a nedělní králík už naservírovaný. Jakkoliv je to vytržené z kontextu, pokud jste před tím neviděli celý film. Jiří Vala a charisma, se kterým utáhne cokoliv. To je u mě český Bond navždy. Lehká, svižná i když trochu zbytečně moc zamotaná krimi komedie (vyhodil bych aspoň postavu profesora). Parádní auta, atraktivní děj, půvabná blondýnka, sympatičtí kriminalisté Libíček, Hrubý a Lohniský. Mladičký Haničinec. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První z Erbenových exnerovek. Nu, je to film jedoucí na frivolní náladě odlehčených komedií 60. let, v hlavní roli ťunťa Gabi Vránové ve slušivém baretku s bambulkou. Jako sexík je zde oblíbený Vala, ostatní figurky jsou jak vystřižené z dobrých ilustrovaných anekdot. Mohl to být hezký filmový seriál, ale hledání stále nových způsobů, jak Erbenova kapitána Exnera adaptovat pro kino zapříčinila nekonzistenci, jejíž následek pak v praxi znamená žádnou reprezentativní DVD řadu a pouze jedinou knihu s filmovou obálkou. Fanoušek sběratel je tedy zklamán. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Česká kriminálka, jejíž hlavním motivem je vražda, ale která celou hodinu dělá, jak kdyby se žádná vražda vlastně vůbec nestala. Závěr v podobě nalitých postaviček jako jsou Sovák, Lipský, Kemr nebo Libíček, kteří do širé dáli odjedou ve svých automobilech také nemá chybu. Je vidět, že na tehdejší dobu měl tento film co nabídnout. Také je hodně poetický a s laskavým, nenuceným humorem, čímž mi vysloveně udělal radost. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Spíš humorný než napínavý detektivní příběh. Zvláště díky postavě kouzelné Gabriely Vránové, která kapitánovi Exnerovi (navzdory jeho výslovným instrukcím) "pomáhá" v řešení případu vraždy. A taky díky hlavnímu rozvernému hudebnímu motivu Zdenka Lišky, který se ale do detektivky moc nehodí. Když ale k filmu takto přistoupíte, tak vás čeká vcelku příjemná (a hlavně zábavná) podívaná. I když ta samotná detektivní linka mi místy připadala maličko nudná. A co dost nechápu je divně ustřihlej konec (příchod Sováka k Exnerovi s demižonem vína). ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Takzvaná nová vlna v šedesátých letech československé kinematografii hodně přála i když je bohužel dnes většina snímků z této doby hanebně zapomenuta. Netýká se to však detektivního žánru, z nichž pochází i tento snímek, natočený na základě literární předlohy autora Václava Erbena, který přinesl do mysli čtenářů detektiva Michala Exnera. První snímek o něm byl pojat velkoryse k různorodosti diváků. Jeho devizou je především zábavnost, takže nějaké vyloženě tajemné, napínavé či dokonce temné scény, jakými se pyšnily snímky s majorem Kalašem, nelze v tomto případě očekávat. Ze snímku ční živost a všudypřítomná veselá nátura v diváckém odpočinkovém kabátě. Zásadovost a kriminalistické metody však na úkor toho nejsou v žádném případě zastíněny. Pevný scénář byl natočen v cinemascopu, což dává o to větší obrazový zážitek. Kapitána Exnera si zahrál Jiří Vala a ne zrovna neomaleně. Naopak. Dodal mu ohromnou lidskost v zájmu svého prostého charakteru obyčejného člověka a zároveň právě onu zásadovost policejní práce. Ano, atmosféricky jsou na snímku šedesátá léta hodně znát, ale není to nic, coby současného diváka odrazovalo. Ryze česká detektivka bez akčních scén a vůbec leckterých vynucených žánrových vymožeností. Filmový příběh, ke kterému se dá i po letech vracet. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Exner (Jiří Vala) má v kanceláři rozhlasový přijímač Tesla 1009A „Barcarola“ z let 1961–1964 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Doma pak má rozhlasový přijímač Tesla 528A „Rondo II“, jenž se vyráběl v letech 1959/61 v Tesla Praha - Hloubětín, n.p. Jaroslava Holubová (Dana Reimová) má doma televizní přijímač Tesla Lotos 4211U-2, vyráběný v letech 1961–1964. Výrobcem je Tesla Pardubice n.p. Housková (Gabriela Vránová) má v bytě rozhlasový přijímač Tesla 525A „Kvarteto“ z let 1958–1959 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Houska (Josef Kemr) má v bytě rozhlasový přijímač Bezdra Special 47 z let 1946–1949 od firmy Výroba radiofonického zařízení Bezdra Praha. (sator)
  • „To ty štekle,“ říká Housková (Gabriela Vránová), když padá ze schodů. Slovo „štekle“ pochází z německého „Stöckelabsätze“ – vysoké podpatky. (sator)
  • Interiér archeologického ústavu se točil v Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (Viničná 7, Praha - Nové Město), zatímco exteriér v zadním traktu Archeologického ústavu Akademie věd ČR (Letenská 4, Praha - Malá Strana). (sator)

Reklama

Reklama