Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

subic 

všechny recenze uživatele

To co by dnes hledali potapěči, Jirka Kodet skočil do řeky jen tam v bílých slipech a našel to. Údržbář na zámku, talentovaný švec a taky talentovaný malíř právě v tom malování překonal svého učitele a to se neodpouští, tak dostal 2 sekerou zezadu. A taky mladá Jana Boušková tu podlehne šarmu Jiřího Kodeta. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Jako vždy výborný Jiří Kodet, ten je pořád stejný. Dalším hvězdným okamžikem je hudba Oty Petřiny, včetně skvělé závěrečné písně. Bohužel jinak dobře natočený film doplácí na slabý a špatně postavený scénář. Detektivka je silně průměrná a ani vydatná týmová spolupráce ji nepozvedne na hranici, kdy by stálo za to se na film podívat znovu. ()

Reklama

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé zpracování knihy Václava Erbena. Kodet jako Exner perfektní. Hudba Oty Petřiny taky. Jediný kdo je podle mě obsazen nevhodně, je Jana Boušková (tím nekritizuji její výkon, ale typ). Do role Lídy bych spíše obsadil Milenu Steinmasslovou (zde také přítomnou). Herecké výkony všech velmi dobré. Mám toto dílo rád. Od roku vzniku jsem tenhle film viděl mnohokrát a vždy mi zvedl náladu. Ještě bych rád vyzdvihl Gýrovou, Čápa, Hardta, Lackoviče, Chromíka, Zounara a hlavně Augustu. Režisér stvořil u tohoto filmu náladu, která mě vždycky přinutí s nostalgií zavzpomínat na počátek 80. let minulého století.  "Víš, že ten Rambousek byl úspěšněj člověk? A to se v Čechách neodpouští." "Je tady náš kapitán? Jo, ale říkal že má dovolenou. No tak už jí nemá." Editace 29. 9. 2022: Původně jsem dal za čtyři, ale za závěrečnou scénu (a hlavně náladu, kterou ve mně vzbuzuje) s odchodem Exnera a Šlajnera přes nádvoří společně s písní Detektiv (Petry Janů, Petřiny a Žáka), to zvedám na pět. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Spíše jen průměrná kriminálka s jedinou ambicí nenáročné zábavy. Kapitán Michal Exner jako svého druhu legenda funguje na papíře, v téhle filmové adaptaci moc ne...navíc ona stylizace letní prázdninové ospalosti a utahanosti je spíš ku škodě... Kladem je nulový ideologický a propagandistický podtext, v české normalizační kriminálce spíše výjimečný... ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Nick Carter, který se bohužel bere vážně. Velmi líná detektivka s občasnými bizarními momenty (nejlepší asi "doktor" Kratina se Steinmasslovou v negližé) a docela trapným rozuzlením. Nejhezčí na filmu jsou krajinné scenérie a ty obrázky od "talentovaného ševce". (Hodnotím přesně na 50 %, ale krouhlím dolů, protože mě to zklamalo.) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Scéna, ve které jdou policisté s kosami a hráběmi kosit louku, byla zcenzurovaná, protože prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Natáčeno v Opočně. (M.B)
  • Pan režisér vzpomíná, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za flašku rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)

Reklama

Reklama