Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlie Partana, kmotřenec mafiánského vůdce, je nájemný vrah, který je zvyklý "odstraňovat všechny potíže rodiny Prizziů". Na rodinné svatbě se zamiluje do krásné Irene. Krátce poté dostane Charlie za úkol zlikvidovat pokladníka Maxe Hellera, který zpronevěřil mafiánské rodině Prizziů více než 700 000 dolarů. Zastřelí ho v garáži jeho domu a pak čeká na paní Hellerovou. Překvapeně zjistí, že je to Irene, která ho přesvědčí, aby ji nezabíjel. Charlie však musí najít chybějící peníze. Idylka zamilovaného muže skončí ve chvíli, když zjistí, že Irene, se kterou se oženil, je jeho kolegyní z branže. A když mají později zabít jeden druhého, je to už hotová manželská krize... (TV Nova)

(více)

Recenze (172)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Filmy s gangsterskou tématikou patří k mým nejoblíbenějším. Čest rodiny Prizziů bych, ale bohužel zařadil k těm slabším kouskům. Je to vlastně taková mafiánská love story a ačkoli to má všechny atributy podobně laděných snímků, Nicholson je jako vždy skvělý a místy jsem se dobře pobavil, úrovně klasik jako Kmotr či Mafiáni to ovšem nedosahuje. Rozvleklost děje by mi ani tolik nevadila, spíše fakt, že tvůrce nedokázal několik zajímavých motivů přetavit v jedinou nezapomenutelnou scénu. Ohromná škoda, protože s trochu nápaditějším scénářem mohli Prizziové aspirovat na zařazení mezi nejlepší díla žánru. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj táto zvláštna mafiánska žánrová zmeska doplatila jednou hviezdičkou na opakované zhliadnutie po dlhšom časovom odstupe. Nemohol som oceniť dielo starnúceho Johna Hustona, neoslnili ma známi herci a dojem kazil aj nevydarený dabing. Jack Nicholsom to s predvádzaním palety svojich démonických pohľadov na začiatku filmu prehnal až do nechcene dementného výrazu. A tak ma najviac zaujala antireklama na tabakové výrobky v podaní asi 40 kilového Williama Hickeyho, ktorý napriek tomu, že v čase nakrúcania nemal ani 60 rokov, zahral vierohodne hlavu rodiny s pokrčenou tvárou, ale obstojne fungujúcim mozgom. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Po oslavných recenzích jsem přece jen čekal něco trochu silnějšího, intenzívnějšího. Jenže to se mi nedostalo. Ten film je dobrý, má skvělé herecké výkony, ale tak nějak funguje jen jako slabá satira, nikoli jako skvělá, sžíravá komedie. Jack Nicholson výborný jako vždy, ale tady není sám, kdo exceluje. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha pozoruhodných mafiánských snímků, tentokrát naladěný více jako poněkud černá komedie. Výborně hrají obě hlavní herecké veličiny Jack Nicholson a Kathleen Turner. Jejich interpretace nájemných zabijáků je mrazivá, ale zároveň i svým způsobem zábavná. John Huston na sklonku své kariéry odvedl velmi dobrou práci. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Charley Partanna (Jack Nicholson) zabíjí pro velkého Kmotra bez zbytečných otázek a ten ho za to má raději než vlastní děti. Zvláště když jedna z jeho dcer, rebelka Maerose, se (v rozporu s Rodinnými tradicemi) neprovdala a pochybně podniká na vlastní pěst v bytové architektuře. Maerose měla vždycky pro urostlého Charleyho slabost, proto Rodina doufá, že to bude právě on, kdo ji přivede zpět ke Svým. Ten se však zahleděl do očí docela jiné rebelky. Okouzlila ho krásná Polka Irene, která nemá s Rodinou nic společného. Pracuje jako finanční poradkyně a podle vozu, kterým jezdí, se dá usuzovat, že jí práce velmi dobře vynáší. Proč byla Irene pozvána na mafiánskou svatbu? Na to se Charley neptá a zcela propadne její nespoutané vášni. Když nedá na Kmotrovy rady a vztah s Irene neukončí, Rodina se rázem cítí znepokojena a zakročí. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

  • Gangsterstý snímek měl velký úspěch a vyhrál po celém světě celkem 29 cen, přičemž byl na další 15 nominován. (Terva)
  • John Huston sa v roku 1985 stal vďaka snímke Česť rodiny Prizziovcov najstarším človekom na svete, ktorého film bol nominovaný na Oscara. Stalo sa tak, keď mal presne 79 rokov a 184 dní. (Hamaradža)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno