Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Javert 

všechny recenze uživatele

"No teda!" řekl jsem si, když jsem uviděl toho zarostlého tuláka jménem Humphrey Bogart. I tentokrát se do své role naprosto skvěle vžil a společně s dvěma Hustony a Timem Holtem nám vypráví příběh o lidské chamtivosti a touze po zlatě, která může zničit i přátelství. Výborně napsané, výborně zahrané, výborně zrežírované. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre je jednou z troch Travenových kníh, ktoré sú v mojej knižnici. Uplynulo veľa rokov, než som sa dostal k možnosti vidieť film nakrútený podľa nej opakovane. Neviem prečo ho označujú za western, keď iba hudba znela z času na čas westernovo. Je to plnokrvná dráma o životných hodnotách. Miestami naivná, ale s dostatočnou výpovednou hodnotou, ktorá mi pripomenula Stroheimovu Chamtivosť. Autentické prostredie, vynikajúce herecké výkony, gradujúce napätie mi aj po rokoch pripravili podobný zážitok, aký som mal pri jeho prvom zhliadnutí. O zmene päťhviezdičkového hodnotenia vôbec neuvažujem a na prípadné vyradenie z Top 100 je vždy dosť času a málo adeptov. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nevybíravá přímočará podívaná podle Travenovy předlohy o zhoubném vlivu zlata na člověka. Sympatický tuláček a neškodný pobuda Bogart postupně se měnící v schizofrenní, paranoidní trosku. Stupňující se tempo s úžasnou symbolickou závěrečnou půlhodinkou a největší klenot rodiny Hustonů, která si z oscarového klání roku 1949 odnesla tři zasloužené plešouny. Ten Johnův za vynikající, dynamickou režii je asi nejzaslouženější. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný snímek o závisti a chamtivosti. Dodnes působí svěžím dojmem a baví jednak díky překvapivě netriviálnímu scénáři a výtečné režii, jednak zásluhou kvalitních hereckých výkonů Waltera Hustona a zejména Humphreyho Bogarta, který je ve své roli v průběhu času čím dál tím víc odpudivý a zároveň pořád lidský. Škoda, že jsem ve Varech neměl příležitost zhlédnout více filmů z Hustonovy retrospektivy, protože velké plátno mu zatraceně sluší. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Tradičně netradiční western o honbě za zlatou žilou a staré známé pravdě, že plné kapsy jdou na úkor psychické svěžesti. Humphrey s charakterem uhnívajícím rychleji než syrový hovězí steak pohozený uprostřed novomexické prérie. Jeho dva věrní souputníci, jejichž dutina lební má koleček tak akorát a nakonec další nehostinný prdelov skvící se uprostřed vyprahlé pustiny, jenž stojí domovem buranským Mexicanos o třech stupních obskurnosti. Do toho líbezné melodie v pozadí, režie švihající překvapivý děj proutkem po zadku a herecký ansámbl trousící uvědomělé dialogy v čele s bravurně vyšinutými kreacemi mistra Bogarta. Do vitrínky s tím. Žádná slovesa se dnes očividně nekonají, ksakru. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Poprvé, kdy za jeden film získali Oscary otec (“nejlepší herec ve vedlejší roli“) i syn (“nejlepší režie“ a “adaptovaný scénář“). (džanik)
  • Fred C. Dobbs (Humphrey Bogart) se stal druhým nejoblíbenějším filmovým hrdinou všech dob v anketě amerického časopisu Premiere. První místo obsadil Vito Corleone (Marlon Brando) z filmu Kmotr (1972). (Zdroj: ČSFD)
  • John Huston si vystřelil z Bruce Bennetta (Cody) – nechal ho stále dokola opakovat scénu, ve které zhltne jídlo. Byl přitom spokojený už s prvním záběrem, kamera neběžela, chtěl jenom vidět, kolik jídla je schopen do sebe Bruce nacpat. Když se fórek provalil, tak tomu Huston nasadil korunu vyhlášením přestávky na oběd. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama