Reklama

Reklama

Kapitán Exner

(seriál)
  • angličtina Cpt. Exner
Česko, 2017, 11 h 1 min (Minutáž: 55–56 min, Alternativní 6x80 min)

Předloha:

Václav Erben (kniha)

Hrají:

Michal Dlouhý, Vica Kerekes, David Novotný, Jan Vondráček, Arnošt Goldflam, Petr Nárožný, Anna Polívková, Jitka Schneiderová, Marie Málková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Kapitán Exner je jednou z nejznámějších postav české detektivkářské školy. Uhlazený bonviván a lamač dívčích srdcí se vždy vymykal představě běžného kriminalisty, a to nejen v minulém režimu, kde šokoval svým veteránem-kabrioletem a kanárkově žlutým oblekem, ale také nahlíženo dnešní detektivkářskou optikou. Své případy řeší jaksi mimochodem, během svádění žen a dívek, nezřídka o mnoho mladších, než je on sám. Avšak nejen proto jsou Erbenovy romány čtenářsky mimořádně oblíbené. (TV Prima)

(více)

Recenze (51)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Postava kapitána Exnera se vymyká všemu a vším, tím spíš, že jeho působení zůstávalo obestřeno vždy tak trochu rouškou tajemství. Zda tehdy, v šedesátých letech, pronikl do stojatých českých vod závan něčeho zajímavějšího, takřka bondovštějšího, už asi nezjistíme, ale v každém ohledu patří Erbenův vyhraněný kriminalista k nejvýraznějším zjevům na poli žánru. Předchozí pokusy oživit Exnera – s výjimkou celovečerního Pokladu byzantského kupce (1966) s vynikajícím Jiřím Valou – příliš nevyšly, také díky době, která tomuto elegantnímu světákovi příliš nepřála. I proto lze vznik novodobého televizního seriálu kvitovat s povděkem. Samozřejmě, není to zcela bez chyb, něco se nepodařilo, ale v celkovém resumé se jedná o slušný protiklad k jiným krimiseriálům, které v posledních letech doslova zamořily český mediální prostor. Zápletky jednotlivých epizod jsou strukturovány srozumitelně, logicky, bez zbytečných efektů, navíc se je navzdory nevyhnutelným aktualizacím podařilo zachovat v jejich dramatické konzistenci. A obsazením výborného Michala Dlouhého do hlavní role byly rozehnány případné obavy o osud seriálu, částečně také díky tomu, že dnes je Exner zbaven jakýchkoli dobových stigmat, kterými byl obestřen za minulého režimu. U mě dobrý. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prvni co me v uvodnich dilech bilo do oci, byla samotna postava kapitana. "Jasne, policajt a jezdi si v Jaguaru (ten tedy zdedil po dedovi, jak sam rikal), snida, obedva a veceri v Manesu, kde jeste plati za kolegy, bydli jak na zamku..., kde by na to nezkorumpovany policista vzal"? Kapitan Exner je vsak vyborne stylizovana figura, na kterou se bavi koukat. Detektivni pribehy maji hlavu a patu, jsou zde hezke dialogy, zajimave postavy a i presto, ze je to tak nejak vytrzeno z reality, ma tento serial sve kouzlo,... mozna prave proto... TV Prima me timto pocinem velmi prijemne prekvapila. ()

Reklama

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním dvojdíle jsem Exnerovi nevěřil (viz můj komentář k prvnímu příběhu). Další dva příběhy byly už o něco lepší, ale pořád mě připadalo, že jeden díl o hodně předčí kvalitou to druhý pokračování, který bylo o poznání horší. Od přehoupnutí seriálu do druhé poloviny se ale něco zlomilo, přišel jsem tomu na chuť. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem si pustil oba díly naráz a nemusel čekat týden na pokračování, kdy jsem za tu dobu zapoměl souvislosti, nebo prostě ty příběhy byly zajímavější než ty předchozí. V Exnerovi nečekejte nějáký akční scény, nebo že by jste napětím nedýchaly, o tom to není a nikdy nebylo. Čekejte jednoduchý a srozumitelný vyšetřování, ve kterým mi sice občas uniklo, jak na to ten Exner takhle logicky přišel, ale tenhle typ kriminálek mě prostě baví. K hereckýmu obsazení není moc dodat. Michal Dlouhý jako Exner byl bez chyby, Beránek s Vlčkem taky bez problémů, ( i když mi ze začátku Novotný jako kriminalista moc nevoněl ), oba ukázali, že jsou výborní herci, hlavně u Vondráčka nechápu, že je tak málo obsazovanej. Velký překvapení pro mě bylo obsazení vedlejších rolí, v každým díle byla spousta známejch herců, kteří si zahráli třeba jenom pár minut. Takže jedinej, kdo mi tam tak trochu neseděl, byla Vica Kerekeš jako přítelkyně Exnera, přiznám se, že ji moc nemusím, ale to už je na chuti každýho soudruha, překousl jsem ji. Nakonec mi přišla v pohodě i hudba, která mi v prvním díle neskutečně vadila. Celkově je za mě Kapitán Exner první krimi seriál na Primě, na kterej se dalo fakt koukat bez problémů, pocitu trapnosti a nebudu mít nic proti, kdyby se jednou pokračovalo dál. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kpt. Exnera znám pohříchu jen z filmových adaptací (Poklad byzantského kupce je vynikající!), ale přesazenost do jiných let z toho seriálu kouká. Exner chodí pomalu, rozvážně, případy jsou natažené na dva díly, stylová hudba má jen dva, tři motivy. Ale kapitánovi kolegové jsou vtipní a Vicu nejde nemilovat. Na rozdíl od trapného Tofiho. Doufejme, že prima nebude zkoušet nějaké pokračování, které nemá z knihama nic společného, to by byl skutečný průšvih. ()

soviczka 

všechny recenze uživatele

Seriál pro mě byl velice příjemným překvapením a to hlavně zásluhou Michala Dlouhého, který přesně odpovídal mé představě o kapitánu Exnerovi, a také díky skvělé hudbě Ondřeje Brouska. Jediný pro mě opravdu rušivý fakt bylo rozdělení každého příběhu na dva díly, jednak kvůli čekání a také jsem za ten týden leccos zapomněla. Když ale Kapitána Exnera srovnám s jinými krimi seriály, které můžeme nebo jsme mohli vidět v televizi, nemůžu dát méně než 4 hvězdy. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (10)

  • Hospodská terasa, kde cca ve 21. minutě kriminalisté pijí kávu, je v Hotelu u Berounky v obci Srbsko v okrese Beroun. (a-ja)
  • Vůz kapitána Exnera (Michal Dlouhý) je Jaguar E-type II. série v americké verzi, vyráběný mezi lety 1968-1971. (Muf911)
  • Natáčení probíhalo na bývalé protiletadlové raketové zakladně Dobříš v brdských lesích, kde v současnosti sídlí Centrum aplikovaného výzkumu Dobříš, jeden z nejmodernějších vědeckotechnických parků v Evropě. (Chevees)

Reklama

Reklama