Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (218)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Daniel Brühl a Rosamund Pike jako dva levičáčtí magoři, u kterých stačilo pár minut, abych jim přál bídnou smrt. Oč zajímavější byly postavy a dění v Tel Avivu. A pak tu byly ještě pošahané umělecké prostřihy na balet. Pejsek s kočičkou by z takového filmu asi měli radost, podle mne si prostě tvůrci neujasnili, co chtějí natočit za film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Herecky bez hlubšího komentáře, ale zpracováním dost netypická konstrukce historické události, která pořádně neví, co chce být, aby závěrečnou operaci izraelské armády, pro mě nepochopitelně, umělecky rozkouskovala se záběry na nějaký africký tanec v divadle. Takže co jsem to viděl? Historické drama nebo historický art? ()

Reklama

mzss1 odpad!

všechny recenze uživatele

(0%) Viděno v kině. Co to do pekla mělo znamenat ? Oh my god !!! Nejhorší film na který jsem kdy byl v kině ! Krucinál, tak to už je velký náznak konce tohoto světa, alespoň pro mě. Záměrně budu sprostý a nepříjemný v tomto komentu abych alespoň trochu vyjádřil své pocity k této neuvěřitelné sračce. Možná to trochu přeháním a tu jednu hvězdičku za námět atd bych asi dát mohl, ale já si nemůžu pomoci. Při sledování na velkém plátně jsem se u tohoto málem zesral. Ačkoliv hned od začátku se jde na věc, únosci přepadnou letadlo, s kterým odletí někam do zapadákova, kde budou cestující jako rukojmí držet. Jenže celé je to tak nudné, nezáživné, bez napětí, bez atmosféry, nikdo z herců nedokáže zaujmout, ani ta R.Pike, která zde působila jak fetka co se díky práškům udržuje bez spánku při vědomí. Ani D.Brühl to moc nevytrhl. Ostatní nevýrazní. Takže tu máme neuvěřitelnou nudu, mezitím v průběhu filmu a hlavně na konci tu máme nechutnou píseň Palestiňáků v obdobě nějakého místního tance či co. Scény, kdy se ta neschopná kráva každou chvílí vymázla na zem, to jsem opravdu nepobral. Vždy s sebou šlehla o zem, jak kdyby byla nafetovaná nebo byla prostě retardovaný lidský zmetek, nevím. Říkal jsem si, sakra snad bude aspoň finální akce za něco stát a ono hovno ! Párkrát se střílelo a to za doprovodu té zkurvené písně a s problikávaním scén toho debilního tance s onou krávou co furt padala na zem jak brambora. Hlavní únosci byli zastřeleni hned. No, do čerta ! To je opravdu síla, natočit takovou sračku ! To z toho mohli udělat 40 minutový dokument, ne? Nenacházím už dál slov. Odpad jak vyšitý! ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Výborný základ pro atmosféru bezmoci, která ale není nijak prozkoumána. Místo toho scenárista děj tříští do nepotřebných dějových linií (voják a tanečnice, příliš politického dění) a navrch přidává nic neříkající flashbacky. Na rukojmí vlastně nezbývá žádná stopáž a celé je to spíše točeno jako politická šaráda, než krimi, za nějž se film prezentuje. Rosamund Pike role výborně sedí, ve filmu je asi nejvýraznější, Brühla rozhodně zastiňuje. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Ty chceš obsadit Ugandu?'' --- ,,My jim ji při odchodu vrátíme'' :-) -------- Tak tu máme další zpracování skvělé akce izraelských speciálních sil v Entebbe v roce 1976, které zachránili skoro všechny rukojmí držené německo - arabskými (jak jinak) teroristy. Už to bylo zpracováno ve stejnojmenném televizním filmu, ve filmu Operace Blesk a v Posledním skotském králi se tato akce také objevila. Kdo tedy viděl alespoň jednu z těchto záležitostí, ví něco o akcích a důsledcích činnosti RAF (ne nejde o královské letectvo...) mohl stejně jako já už jen porovnávat, případně se zaměřovat na do očí řvoucí nepřesnosti. Tvůrci se jich naštěstí vystříhali, snad až na tu přebíhačku izraelských spešl forces po letištní ploše k terminálu. Celkem mně překvapila účast Rosamund Pike, jako teroristku jsem ji nečekal. Danielovi role sedla jako vždycky a je jedno jestli hraje Skopčáka nebo teroristu. Na mně ta postava byla příliš přemýšlivá, ale kdo ví jaký skutečně ten německý revolucionář byl. Trochu zamrzelo, že tanci bylo věnováno skoro více pozornosti, než samotné dodnes dech beroucí záchraně. Nebylo tam nic o zničení ugandských migů, protože se Herculesy bály dodatečného stíhání, nebylo tam nic o velitelském Boeingu, který celou akci řídil... Nebylo tam nic ani o náhodně zabitých rukojmích při akci (v titulcích jsem to považoval za nedostatečné). Jestli mně ale něco vážně nasr...štvalo byl ten kalhotkovo-trenýrkový tanec se židlemi. Někdo to možná považuje za art, mně to ale ve filmu v těch nejvypjatějších momentech fakt a já to napíšu... sralo. A za to ubírám hvězdu dolů. Jinak to bylo zpracováno celkem důstojně, když si člověk prohlíží ty skutečné fotografie lidí po přistání v Izraeli, jak se všem zračí v obličejích úleva, jak nesou na ramenech piloty Herculesů a vojáky, musel to být nádherný okamžik. Těch fotek se dá dohledat spousta i z následného pohřbu Jonathana Netanyahua, který se z této záchranné operace nevrátil živý. Jako voják se zasloužil o stát Izrael ve většině arabských válek krátce po jeho vzniku a je to skutečný hrdina! Smekám i před osádkou Air France, která z morálních důvodů setrvala s izraelskými cestujícími ačkoliv mohla s ostatními Francouzi odjet a tímto krokem netušila co je čeká... Sorry jako, ale za ten balet je to za 3 ... * * * ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Film zapomíná na dva Boeingy 707, které následovaly transportní C-130. Jeden sloužil jako velín a druhý přistál a vyčkával v Nairobi. Byl plný zdravotnického vybavení a personálu, protože akce počítala se ztrátami. Druhý Boeing kroužil nad letištěm Entebbe a koordinoval samotnou akci. Po úspěšném osvobození rukojmích naváděl zbylé tři podpůrné letouny Hercules na přistání. Vojáci z těchto letounů byli vybaveni i těžkou technikou, se kterou odráželi dotírající ugandské vojáky a zabezpečili tak naložení rukojmích a následný bezpečný odlet. (Cocacolix)
  • Filmovalo sa predovšetkým na ostrove Malta a vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama