Reklama

Reklama

Šibenice

Trailer

Vrah začíná vraždit ve stylu hry na šibenici. Každých 24 hodin přesně v jedenáct večer zabije člověka. Na zdeformovaných oběšených mrtvolách zanechává vyrytá písmena. Případu se ujímají dva detektivové, jejichž čísla odznaků vrah zanechal vyrytá na jednom z míst činu. V případu figuruje i mladá novinářka, která chce čtneářům zprostředkovat policejní práci. Vybrala si ale příliš závažný případ. Archer, který už má být v důchodu přistihne novinářku v kanceláři kolegy Ruineyho, jak si prohlíží složku o smrti Ruineyho ženy. Vypadá to, že byla první obětí rituálního vraha, po kterém právě trojice pátrá. Vrah se ale na rok odmlčel, zřejmě byl tedy ve vězení za jinou trestnou činnost. Novinářka je vrahem přepadena a odvlečena neznámo kam. Archer na místě najde talisman, který viděl už před rokem, když do jeho auta vrazila dodávka. Řidič ho měl tehdy zavěšené na zpětném zrcátku... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Absolutně průměrná detektivka, která mě první půlhodinu málem uspala, až se to potom začalo pomalu rozjíždět do vcelku stravitelné pointy. I když je pravda, že bych chtěl v některých momentech vidět, jak vrah dokázal dostat své oběti do těch výšek a přesně načasovat – než přijela policie. Al Pacino už má svá nejlepší léta za sebou, ale zde předvedl vcelku dobrý (průměrný) výkon. Karl Urban byl o chloupek lepší, Brittany Snow sloužila hlavně jako pohledná dekorace a to je asi tak vše. Tu a tam se tu objeví slušná atmosféra, ale stačí vidět jen jednou… ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nehrát v tom Al Pacino, tak jdu s hodnocením níž. Ono se to celé snaží o atmosféru á la Seven, ale žel jen snaží. Protože celá ta story není domyšlená, spousta kamínků v té skládačce je vachrlatě zasazena, a stačilo by fouknout, aby spadla. Nehledě na to, že tvůrcům je zcela jedno, že auto ve vodě je objeveno ve dne, že se odtud hned jelo do domu podezřelého a hnedle tam našli nápovědu v podobě vláčku - den neden, k inkriminované trati přijedou prostě večer v jedenáct. Co jim kurnik tak dlouho trvalo? To se šli mezitím převléknout, nebo co? Nebo sice oba policisté bystře po asi páté vraždě přijdou na to, že to má nějakou souvislost s nimi a nechají si vyjet podezřelé, kteří šli na rok do lochu, ale opět se soustředí hned na prvního podezřelého a ani je nenapadne prozkoumat ty zbývající, alespoň zevrubně. Pak zde máme tu motivaci novinářky, proč dělá reportáž, to je tak patetické jak ze Žhavých výstřelů. Ale abych jen nehaněl, jistou míru napětí to sem tam má (jen sem tam, neb některé scény jsou ukecané víc, než je zdrávo), pouze celé to rozluštění mi přišlo takové narychlo spíchnuté a odfláknuté. Když člověk odmyslí ony nelogičnosti, dá se říci, že jde o průměrnou detektivku o masovém vrahovi, kde některé motivace jsou jen naznačeny a divák si je musí domyslet, protože dořečeny do detailu by zněly, nu už skutečně jako parodie (třeba šéfka policie na vozíku, to si o parodii přímo koleduje). Ale kdoví, podle konce hrozí, že vznikne další díl... ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Ale no tak lidi, tak zlé to nebylo... Bylo to horší (než jsem očekávala), navzdory nápadu netradiční hry Šibenice, chtělo to rozhodně nad scénářem víc přemýšlet a ještě ho třeba pár roků pilovat (hold on, to už jsem tu někde doporučovala... a oni se tím pořád neřídí a točí rychlokvašně a bez citu stejně jak politici střílí moudra na billboardy). Zkrátka a dobře máme tu rychlý spád, co den to čerstvá mrtvola a ty dva detektivy až v závěru napadne projít si seznam lidí, které mohli eventuálně naštvat tak, že jim podarovali místo v první řadě. Toto nebyl spoiler, toto je do očí bijící fakt. Abych jen nehaněla, tak starý Al a středně starý Karl k sobě docela pasují a pokud ani jeden z nich není váš typ, pak je tu ještě Brittany. Dnes za 3,5*. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Čím déle to běželo, tím víc mě to sralo. Nejdřív chyby co nasázela skriptka (mizející SPZ mezi střihy, stojící hodiny), pak je začal sypat scénář. A jakože kýblem. Milion-krát uteče postava v kapuci, blb ji potká (minimálně 3x) a stejně nepozná. A pak najednou blik a ví vše. Ve filmu je mraky scén vyloženě debilních (srážka s náklaďákem jako jedna za všechny). A co teprve ten konec… jako proč? Kdo? Hnus… ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mistr Al Pacino zanechal nemalé herecké otisky napříč kinematografií, tudíž má plné právo projevit ne úplně plnou zainteresovanost v thrilleru tak trochu bezejmenného režiséra, co pojednává o honu na sériového vraha, který upgradoval dětskou hru šibenice na verzi pro starší a pokročilé, v níž je dostatek explicitní brutality a ve které se utvoří prima parta v počtu tří lidí, dva zkušení detektivové a jedna mladší novinářka, co je ochotna plnit režisérova přání. Potlačení ega herecké legendy dalo vyniknout právě hereckému umění služebně mladšího kolegy Karla Urbana, který tedy utlumené hlavní hvězdě filmu vydatně vypomáhal ve všech fyzických úkonech a nahlas předčítal rapid účinky všech dostupných kloubních preparátů, které objednával na vlastní náklady z internetové lékárny, aby jeho herecký vzor předčasně neukončil natáčení. Se scénářem se režisér tasil, jen když měl Al Pacino zdánlivě dobrou náladu z toho, že se ráno v karavanu probudil živ a zdráv, v retro kině promítali Zjizvenou tvář a Adam Sandler mu neposílal žertovné esemesky s návrhem na pokračování komedie Jack a Jill. Pro mě bylo důležité, že film měl tempo, mělo to záhadný i zamotaný průběh, vražd bylo slušné a neutuchající množství. Občasný nájezd do celkové klišé rutiny, např. starý detektiv se vrací z penze, aby vypomohl rozlousknout složitý případ, se odbourával ztemnělými exteriéry i interiéry a neotřelými nápady a nepolevující dynamikou režiséra Johnnyho Martina. Investigativní trio Pacino, Urban a Brittany Snow bylo poměrně funkční a nikdo se netvářil, že vzniklo převratné dílo svého žánru, které má oscarové ambice. Jejich naháněná se sice neobešla bez určitých nesmyslů i náhod a podivného, ne úplně srozumitelného závěru, ovšem večer v zábavném a napínavém krimi duchu byl spolehlivě zajištěn. 8/10 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Celý snímek se natáčel v Atlantě ve státě Georgia (USA). (Yardak)

Reklama

Reklama