Reklama

Reklama

Interview s upírem

  • USA Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (více)
Trailer 1

Napij se ze mě a budeš žít věčně... Když americká spisovatelka Anne Riceová publikovala svůj první román Interview s upírem (1976, česky 1996), kniha se nesetkala s právě vlídným kritickým ohlasem, ale stala se natolik oblíbenou, že autorka v následujících desetiletích vydala celkem jedenáct pokračování známých pod souborným názvem Upírská kronika. Bylo jen otázkou času, kdy o látku projeví zájem Hollywood. Na začátku devadesátých let filmová práva získala společnost Davida Geffena a pověřila autorku napsáním scénáře. Režie se ujal irský tvůrce Neil Jordan, který dosáhl velkého úspěchu působivým dramatem Hra na pláč. Film Interview s upírem (1994) byl kritikou přijat vesměs kladně a stal se velkým diváckým hitem. Hlavní roli upíra Louise, vyprávějícího svůj více než dvousetletý životní příběh mladému novináři, vytvořil do té doby jen málo známý Brad Pitt, který se rázem stal populární hereckou hvězdou. Jeho partnerem v úloze upíra Lestata byl Tom Cruise, jehož obsazení bylo sice zpočátku předmětem rozporných reakcí (autorka dávala přednost Rutgeru Hauerovi), ale po dokončení filmu byla jeho nezvykle záporná postava přijata s respektem. Ohlas snímku podnítil určitou obrodu upírské tematiky, která byla později úspěšně prezentována především formou televizních seriálů, např. Pravá krev nebo Upíří deníky. Film je věnován předčasně zemřelému Riveru Phoenixovi, který měl původně hrát postavu mladého novináře, jehož nakonec ztělesnil Christian Slater. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (738)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Hvězdné duo vlasatců v hlavní roli konečně jednou v zajímavém upírském filmu. Atmosféra povedená a ty věky, které plynou jsou téměř hmatatelné (Superman rulezz). Přesto je ISU na můj vkus trochu moc pomalé a ve dvě ráno mi klesala víčka víc než by bylo záhodno. Nejsem holt žádný upír. Aspoň myslím. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem film videl kdysi davno poprve, tak me kdovijak nebral, ale tentokrat jsem si ho stoprocentne uzil. Pribeh sice misty odsejpa drobet pomalejs, ale vubec to nevadi, protoze celou dobu se deje neco zajimavyho, nechybi drsny a hororovy sceny, romantika, drama, ale ani humor a to vse ma naprosto kouzelnou atmosferu a na rok 1994 skvele zvladnuty triky. Navic i herci se vytahli a jak Cruise, tak Pitt se prekonavaj a i mala Kirsten a Banderas podavaj velmi solidni vykony. Jedina vytka by tak smerovala k docela neoriginalnim postavam, jeden chce zabijet lidi, druhej to odmita a tak ho presvedcuje, kolikrat uz tu variace na to samy byla. Ale i pres tuhle drobnout vytku vas film na ty dve hodky fakt pohlti. ()

Reklama

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Atmosféru tenhle snímek má, ale celkově to pro mě bylo spíše zklamání. Upíři patří mezi mé oblíbence a předlohu od Ann Rice stavím mezi upírskými knihami hodně vysoko. Spoustu dialogů, míst a scén zůstalo zachováno, přesto film postrádá onu zvláštní eleganci a rozvláčnost. Někdo si zde v komentářích stěžuje, že je film zdlouhavý a nudný – mně naopak přišel moc rychlý. Chápu, že se do dvouhodinového díla nedá „nacpat“ celý knižní příběh, přesto mně spíše přišlo, jako kdyby se to všechno odehrálo v několika málo měsících. Chybělo mi tam zaujetí, hloubka, větší ponoření se do tématu. Co mě například hodně mrzelo, bylo vykreslení vztahu mezi Louisem a Armandem. Ač v knihách klíčový, dlouholetý a nesmírně půvabný, tak zde působil poměrně ploše a nevyužitě. Hereckým výkonům se dá vytknout jen máloco, ačkoliv Brad Pitt mi přišel nějaký chladný (ano, já vím, byl to upír... ale stejně). V téhle roli mě stoprocentně nepřesvědčil, naopak překvapení pro mě byl Tom Cruise. Jako zhýralý Lestat byl prostě úžasný. O Kirsten Dunst ani nemá cenu mluvit. I když od té doby hrála v mnoha filmech, tak nikdy nebyla tak okouzlující a smrtící. Ano, celkově to není vůbec špatný film. Já však vidím, že mohl být daleko lepší… (ale konec, tak ten se vážně povedl) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Veľmi podceňovaná klasika. Keď len úsečne preberám oči medzi prvými komentármi.. tri hviezdy, dve hviezdy - ťažko potláčam smútok. Majstrovsky vyrozprávaný príbeh upíra s ľudskou dušou. Už na prvý pohlaď je vidno, že film netočil rodený Američan, ktorý "bol chovaný" len na vysokorozpočtových patlaninách pre zaostalé publikum. Atmosféra, kostýmy, hudba, výborne herecké obsadenie. To všetko tvorí jednu nádhernú, umeleckú súhru. Tom Cruise a Brad Pitt predviedli pravdepodobne ich najlepšie výkony v kariére. Možno len Banderas mierne prekáža/zaostáva (nič osobného). Príklad filmu, kde čakáte niečo iného a dostanete ešte niečo odlišnejšie, no dokonca aj cez tieto prevraty nieste vôbec sklamaný. __ Tak nepochopený, tak podhodnotený a predsa tak KRÁSNY. __ (Momentálne neznalec knižnej predlohy - plánujem napraviť.) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dávno, předávno před 50 odstíny šedi jsem se od jedné mladé dívky co viděla tuhle upírskou pohádku dozvěděl, že by taky chtěla být cumlána upírem, přesně jako ve filmu. A pak se to tuším stalo později ještě dvakrát, kdy jsem to slyšel od jiných v té době už zralých žen. Nevím čím to a zda chtěly být cumlány zrovna na krku, ale domnívám se, že to bylo jen díky dobovému obsazení. Brad, Tomík i Antonio byli v té době jinoši plní sil a králové stříbrného plátna. Možná, že místo mužských upírů kdyby upírkou byla třeba taková Charlize Theronová, Sharon Stone a Julia Ormond, možná bych chtěl být také cumlán... :-). Jenže holky tam nehrály a kucí mně moc neberou. Teď možná nejedna fanynka dokonce zaúpí, ale musím to napsat. Pitta mám rád jak zralejšího herce a jako chlap mi přijde až teď, když zestárl. V mládí tedy v době tohoto filmu nebo v Seznamte se Joe Black mi připadal jako totální ucho s odulými rty, rozhodně ne sexysymbol. Cruise měl tu výhodu, že už měl v té době na tacháči najeto o něco málo víc a tak působí víc chlapsky. Přesto (a podotýkám, že jako milovník historie znám účesy osmnáctého a devatenáctého století) mi tu kucí s rozpuštěnými naondulovanými kadeřemi až na ramena zálibně si sající krky oholené gilette žiletkou s dvojitým břitem přišli až odpudiví. A upírství v tom nehrálo pražádnou roli. Ano, by,lo to výpravné. Koloniální New Orleans vizuálně bavil i ta Paříž přelomu století, ale jinak to bylo ukecané, překombinované a ano pro mně osobně - nudné. U filmu o upírech sakra nemůže přeci divák klimbat !!! Tohle byla devadesátková záležitost natlučená schopnými herci, která mi tehdy unikla. Ale nijak nelituji, že jsem to tehdá neviděl a klidně to mohlo ležet jak v hrobce ještě dalších X let. Spíše jsem zklamán. Pohádka o brečícím upírovi byla asi spíše míněna pro ženské divácké publikum... Dávám 3 za kousance. * * * ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Samotný začátek natáčení nebyl nejsnadnější. Tom Cruise (Lestat) k tomu řekl: "Vzpomínám si na první natáčecí den, kdy jsem se měl vrhnout na krk Brada Pitta, a nálada byla dosti rozpačitá. Když se začíná hned jednou z nejobtížnějších scén, je samozřejmě všeobecná nejistota zvlášť citelná. K tomu jsme navíc měli potíže se světlem, s maskami a s mými kontaktními čočkami - ještě to všechno nešlo dohromady a po týdnu jsme museli s detailními záběry začít znovu." (NIRO)
  • V knižní předlože upíři pláčí krvavé slzy, protože všechny jejich tělesné tekutiny byly po přeměně na upíry nahrazeny krví. Ve filmu ale vidíme plačící upíry ronit normální lidské slzy. (Morien)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Cruise, Pitt a jízda do pekla

Cruise, Pitt a jízda do pekla

24.12.2013

Pokud se tohle povede, dvě vyzrálé megahvězdy se objeví na plátnech bok po boku už podruhé – určitě si vzpomenete na hororový epos Interview s upírem, kde Cruise trénoval Pitta v prokousávání tepen.… (více)

Interview s Ježíškem

Interview s Ježíškem

10.12.2011

Anne Rice, autorka desetidílné knižní série Vampire Chronicles, podle které vznikly filmy jako Interview s upírem či Královna prokletých, překonala koncem devadesátých let vážné zdravotní potíže,… (více)

Reklama

Reklama