Reklama

Reklama

Přežijí jen milenci

  • Velká Británie Only Lovers Left Alive (více)
Trailer 1

VOD (1)

Adam - talentovaný hudebník ve stylu 60. let, žije v ponurém Detroitu. Zoufalý z toho, kam ten svět spěje, čím dál častěji přemýšlí o sebevraždě. V teplém Tangeru žije jeho tajemná, stylová přítelkyně Eva, co miluje poezii a ráda večeří s Christopherem Marlowem. Adamu i Evě je více než tisíc let. Před několika staletími, se dohodli, že kvůli čerstvé krvi nebudou zabíjet lidi a dobývat krev budou v nemocnici. Není to tak dávno, co se rozhodli žít odděleně. Moc dlouho jim to ale nevydrželo a Eva už vystupuje z letadla v Detroitu. Oba cítí, že se má stát něco nebezpečného. Brzy přijíždí do města i mladší sestra Evy - nekontrolovatelný šílený upír, který neumí ovládat své emoce. Ve městě začínají podivná úmrtí a tak musí Adam i Eva uprchnout do Alžírska. Problémy teprve začaly a vypadá to, že konec světa přeci jenom nastane a smrt není daleko... Smrt? Není příliš brzy? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (593)

castor 

všechny recenze uživatele

S mnoha látkami se Jim Jarmusch vypořádává po svém, rozvážně a jízlivě, což nesedne každému. Hlavně je ale povznášející, že nadále dokáže tenhle král americké nezávislé scény své fanoušky překvapovat. Jeho ústřední duo připomíná vyhaslé rockové hvězdy, které mají pocit, že už znají všechno a zbývá jen šeď a fádnost. Tilda Swinton a Tom Hiddleston jsou totiž upíři, kteří se nechtějí špinit mordy, tudíž životadárnou tekutinu berou z nemocničních zásob. On sbírá starožitné kytary a poslouchá fláky z vinylu, ona představuje jeho životabudič, se kterým se rozchází a zase dává dohromady už pár staletí. Rutina naruší až její nenažraná mladší sestra. Motivy se opakují, zásadní dialog, dějový zvrat nebo výrazné třenice se neobjevují. Prostě Jarmuschova oblíbená obyčejnost a minimalismus. Někomu to stačí a tuhle pomalu plynoucí atmosférickou jednohubku zhltne s chutí. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jarmuschovo upírské blues stojí na náladě, hereckých výkonech ústředního páru a opět výborné hudbě (ostatně White Hills mu ve filmu i hrají sami sebe naživo). Tempo je konstantně pomalé, což spolu s hypnotizující hudbou vede diváka k tomu, aby se buď naladil na stejnou vlnu, nebo to radši rovnou vzdal. Tilda Swinton i Tom Hiddleston byli pro hlavní role perfektní volbou, Mia Wasikowska tu je od toho, aby veškerou idylu velmi rychle zničila, a John Hurt ve vedlejší roli potěšil. ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Uhrančivá upírská romance o lpění na starých věcech, knížkách a hudbě. Film o neukojitelné touze po krvi a lásce plný rozprav o věčnosti, nesnesitelné lehkosti bytí a promarněných příležitostech s božskou Tildou Swinton. Jim Jarmusch ví, jak rozproudit krev v žilách. Adam a Eva vyhnáni z ráje na cestě po věčnosti. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Vyčítat Jarmuschovi, že jeho film je utahaný, asi není úplně fér, protože to byl očividně záměr. Tohle je zkrátka artový nezávislý film, ve kterém můžete najít spoustu metafor a podobenství, pokud chcete. Pokud se ale nenaladíte na tu správnou notu, pak se můžete dost nudit, protože klasická vyprávěcí struktura tu zkrátka chybí. Naštěstí tu máme dvě fascinující hlavní postavy - emo hudebníka Adama, který je po staletích upírského života už utahaný životem, a (mnohem zajímavější bohémku Evu (v úžasném podání Tildy Swinton), která naopak umí ocenit i malé radosti života, jako jsou dobré knihy nebo roztomilý skunk přeběhnuvší přes cestu. Hiddleston se Swintonovou film táhnou a i přes věkový rozdíl jim to spolu skvěle ladí. Osobně se mi vůbec nelíbilo zasazení filmu do opuštěného Detroitu, který je prostě hnusný a rozhodně se na něj nemusím dívat ve filmu. Na druhou stranu spojení upírů a exotického Tangeru funguje velice pěkně. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Proboha, co to bylo za film. 123 minut naprostého ničeho. V podstatě žádný příběh a žádná akce, no dobře, akce tam bylo asi tak pět, možná deset minut. Ze začátku jsem pořád čekala co z toho bude a ono z toho nic nebylo. Tento rádoby umělecký film mě totálně minul svojí pointou. Přidávám hvězdičku navíc za výborný soundtrack. 3* ()

Galerie (89)

Zajímavosti (28)

  • Mezi knihami, které si Eva (Tilda Swinton) balí na cestu do Detroitu, lze najít knihy "Konec Hry" Samuela Becketta, "Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha" Miguela de Cervantese y Saavedra a "Nekonečný žert" Davida Fostera Wallace. Na cestu si balí i knihu "Basquiat", katalog obrazů a uměleckých prací od amerického malíře Jean-Michela Basquiata. (ČSFD)
  • Adam (Tom Hiddleston) má ve svém bytě stěnu, na které jsou fotografie největších světových spisovatelů a umělců, mezi kterými je i český spisovatel Franz Kafka. (reflecto)

Související novinky

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Jim Jarmusch a upíří romance... Cože?

Jim Jarmusch a upíří romance... Cože?

31.01.2012

Pokud jste nevěřili, že se konec světa opravdu blíží, tahle zpráva to definitivně potvrzuje. Král nezávislého filmu se po několika letech vrací za kameru a natočí... upíří romanci kříženou s… (více)

Reklama

Reklama