Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Výborná televizní práce, kterou brzdí jen nesoulad mezi dramatem o důlním neštěstí a sociální sondou do reálně socialistické havířské domácnosti. Osobně bych byl za to, kdyby se většina děje "z domova" prostříhala na minimum, které by pomohlo navázat vztah k hlavním postavám, ale mnohem větší důraz klást na důl, kde excelují herci (Robert Mikluš mitt uns!) a atmosféra plná hluku, mouru, tmy a pach chlastu ze střízlivějících havířů. Fakt výborná práce a mrzí mě, že se nesestřihal jeden dvouhodinový kinofilm, jednak by odpadla vata, druhak by silněji dopadli emoce (které i tak fungují na jedničku, což je režisérky docela náročné, pokud je hlavním viníkem důlního neštěstí jedovatý kouř). ()

Vitex

všechny recenze uživatele

Udrželo to mou pozornost přesně 18 minut a 19 vteřin. Během té doby jsem neustále myslel jen na to, že se herci z Prahy snaží mluvit a "působit" ostravsky, ale je to marný boj, a že v té dnešní zlaté éře seriálů plýtvá časem už i film rozdělený jenom na dva díly - těch 18 minut by se dalo lehce sestříhat na polovic a nikdo by si nevšiml, tzn. nenarušilo by se nic jako "rytmus filmu", protože tam žádný zatím nebyl. Dostal jsem strach, že to bude další z těch děl (většinou seriálů), u kterých je množství zabitého času považováno za hodnotu, a vypnul jsem to - což neznamená, že zbývajících 135 minut nebylo třeba totálně geniálních a já to jenom vzdal moc brzo. To se už ale nedozvím. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Fáral můj děda, fáral můj otec (skoro čtvrt století na Dukle), fáral můj brácha, já šachtu zažil jen na praxi na škole. V Havířově jsem trávil hodně času u babičky a dědy a tu mluvu, tu jsem slýchal kolem sebe až do dospělosti. Jsem prostě chachar odkojený uhlím a ostravsko-karvinskou rázovitostí, kurde. I proto na ten film nahlížím svým způsobem nostalgicky (byť jsem přímo dobu ztvárněnou ve filmu nezažil, jsem až Husákovo dítě). Pro mě subjektivně byla záživnější první část, byť i druhá má své kouzlo. Film rozhodně nekulhá na herecké výkony, byť po našimu mluva z úst "nekrajanů" zní lehce karikaturně. Ale mě by na brněnský hantec taky místní neskočili. Taclík mi nikdy moc neseděl, ale tady suverénně podává nejlepší výkon, který mi dosud ukázal. Issová je naprosto skvělá. Od Langmajera jsem konečně rád viděl jinou hereckou figuru než stárnoucího seladona. Zaujaly Formanová a Žáčková. Hes nebyl zrovna přesvědčivý. Celkově však velmi zajímavá a příjemná práce. Dalo mi to, co jsem čekal. 3,5* ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Divácky velmi atraktivní téma o práci o které zde 99% uživatelů nemá ani šajnu. Dobře zpracované, místy rozvleklé, jak se děj poslal do bytu Šlachtů, evokovalo to ve mně socialistické seriály, ale jak se šlo pod zem, tak seriál je nesmírně silnej. Jenom tak přemýšlím, když tvůrci zachovali moravskoslezský dialekt, proč si zvali herce z Prahy ? Myslím si, že region má dostatek kvalitních herců co by zvládli i hlavní role. Langoš mluvil jak Donutil v Tankovým praporu a Issová přehrává. Jsem velmi zvědav na druhý díl, zatím to vidím na tři, ale věřím, že finiš to posune nahoru. Druhý díl už určitě rozveklý nebyl, naopak tady mě přišlo že byl zase příliš zkratkovitý, ale nechci být za citron. České televizi palec nahoru za zvolené téma, které tento týden díky Dukle 61 ovládlo mainstream media a samozřejmě za filmařskou práci. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vesměs takové jaké jsem to čekal. Mohli ubrat trochu toho vyhroceného rodinného dramatu a přidat víc katastrofických prvků nemluvě, že konec je předvídatelný v duchu všech žánrových klišé, ale zase uznávám, že na TV film to má opravdu podmanivé zpracování i když souhlasím, že konec trochu vyšuměl do ztracena a ta rádoby Ostravština i mě trhala uši. V našich luzích a hájích film působí jako zjevení, ale za mě jen lepší 3*65% ()

Galerie (107)

Zajímavosti (20)

  • V podzemí dolu Rako, kde se točilo, nebylo sociální zařízení, a tak filmaři chodili na záchod tak, jako dřív horníci, tedy kam se dalo. Jediný Marek Taclík (Milan) to odmítl a nechal si přivézt malý kempový suchý záchod. Asistent režie mu řekl: „Jestli se ti na tomhle podaří vykonávat potřebu, tak máš u mě dvě piva.“ A Taclík měl do konce natáčení denně dvě piva. (sator)
  • Jedním z pozitivních důsledků katastrofy na dole Dukla bylo alespoň zavedení nehořlavých pásů. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama