Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (564)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Jak praví většina recenzí, první polovina se nese v poklidném tempu, kdy nás mafián a gauner Mach přesvědčuje o tom, co za parchanta vlastně je. Do toho se výraznějším způsobem zaplétají životy Marie (Janžurová) a její kolegyně Evy (Holubová), které žijí v chatové oblasti. Významnou roli má navíc i Svarinská se svou dcerou, které přežívají v malém dřevěném stavení. Během tohoto času tak prakticky dostáváme jen názornou formou podaný důvod, proč se důchodkyně vydá na dráhu "teroristky". Tady se většina diváků bude asi lehce nudit, protože ten westernový a oproti trailer "méně vtipný" úvod (i tak pobaví minimálně měření hluku) vypadá jako něco, na co úplně nepřišli. Samotné drama a osudovost jednotlivých lidských příběhů se mírně ztrácí a úplně vás nepohltí (jako u Teorie tygra), ale ku prospěchu filmu se najednou objeví klíčový zlom, v podobě "odplaty Johna Wicka" - (že by záměrný odkaz?). Když se Marie vydá sehnat k Trpělkovi (Liška) zbraň, rozjíždí se neuvěřitelný kolotoč parádního suchého humoru, který baví od té doby nepřetržitě až do konce. A jak říká Trpělka, pro snímek naštěstí: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ Koukat na tu estrádu absurdních situací je skvělá zábava, a lehce za hranou trapnosti mi přišla jen postava starostky (Vilhelmová). Co nicméně nepochopím je shazovat film kvůli své tématice. Jeho poslání sice není nikterak čisté, ale jde o komedii, jejíž záměrem určitě nebylo postavit důchodce šiku tak, aby se vydali prosazovat veřejné blaho. Navíc je kromě jedné (záměrně přestřelené scény) jasné, že postavy musí samy sebe přesvědčovat, že to co dělají je správné. Vypráví příběh někoho, kdo se opravdu snažil přiměřenými prostředky bránit (domluva, stížnost na úřadech...), ale nevyšlo to - jak už tomu bývá. Tady by to v reálném životě skončilo, jenže onen humor je právě postavený na tom, že se učitelka v důchodovém věku rozhodne, kterak vše vyřeší brokovnicí. Člověk to nesmí brát tak vážně... ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Výrazně nevyrovnaná černá komedie, režírovaná spíš jako seriózní sociální drama, v němž se realistická dramatická rovina střetává s rovinou humornou v disharmonickém nesouladu a obě se navzájem potlačují, místo toho, aby spolupracovaly a doplňovaly se. Komediální nadsázka je přitom to jediné, co film zachraňuje před osočením, že oslavováním postavy bývalé učitelky, stylizované do takřka westernové bojovnice za spravedlnost, která se s ilegálně získanou brokovnicí v ruce rozhodne ochránit chatařskou osadu před zlým mafiánem, v podstatě obhajuje prosazování cílů střelnými zbraněmi. Záměrem tvůrců pochopitelně nebylo nebádat lidi, aby si vzali pušku na každého, kdo jim vadí v cestě, jakákoli nenásilná řešení však zároveň prezentují jako neúčinná, což zanechává hořkou pachuť z neexistence východiska pro všechny, kdo se kdy ocitnou pod nespravedlivým útlakem bezcitných či zkorumpovaných mocnářů. I jako od reality odtržená bláznivá komedie o mstící se důchodkyni (což vážně není tento případ) působí Teroristka dietně a neintenzivně. Mimo jiné hlavní hrdinka ani nemá svůj pokus o vraždu dost promyšlený - snímek je totiž podřízen tomu, že jde o křehkou seniorku, která zbraň v životě nedržela, ani za mák se nesnaží hlídat si záda a její plán na zabití je amatérský a lajdácký, kvůli čemuž se vyvrcholení filmu nese v duchu spíše rozvážného improvizovaného vaření z vody. Zároveň jde o film, v němž se ženy nechávají sexuálně vydírat jak na běžícím pásu, a kde dostatečným trestem za smrt psa má být kopanec do rozkroku. Většina diváků se v tom ale pravděpodobně šťourat nebude, vystačí si s tím, že Iva Janžurová dobře hraje, a bude se smát tomu, jak míří na lidi s brokovnicí, kterou tahá v nákupní tašce na kolečkách spolu s formou na bábovku. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Český pokus o western po dlhom čase, čiže eastern, mi celkom sadol, ale je jasné, že takýto experiment nemohol osloviť kladne všetkých, čo dobrovoľne chodia za peniaze do kina na českú tvorbu. Kým sa dostaneme k "prestrelke", prejde dosť dlhý čas a ten je vyplnený prípravou na záverečnú konfrontáciu. Pozerať sa na to rozhodne dá bez ujmy, no a tá konfrontácia zase všetko naladí do atmosféry a humoru špagetti westernov, čo zase nemusí každému sadnúť. No to pretože o skutočnú prestrelku nejde, skôr o paródiu na žáner, pričom ale postavám určite o niečo závažné ide. Všeobecný hejt je podľa mňa nezaslúžený, respektíve zbytočne k tvorcom krutý, neviem, či sa vážne čakala sociálna dráma desaťročia a útok na všetky české levy, ako zábava Teroristka podľa mňa svoj účel plní. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Chvilku mi trvalo, než mi došlo, že jde o absurdní nadsázku, a když mi to došlo, skvěle jsem se bavil. Tenhle film nejd brát realisticky, je z kategorie If... Co kdyby. Ostatně, jeden slavný režisér dokonce film s tímto názvem (If) natočil. Klíčová je v tomto filmu věta: "Nečekal jste, že důchodkyně se bude chtít bránit." A o tom to je. ano, šmejdi všeho druhu, nejen developeři,zneužívají dobroty nejen důchodců, ale všech čestných lidí, a sázejí na to, že právě ona čest těm lidem nedovolí se bránit a jim nějak šlapat na paty. Nu a tady ve filmu vidíme, co by, kdyby. Kdyby se slušná učitelka už fakt naštvala a začala věci řešit. Ta nadsázka je skvělá a scéna v domě Macha patří k tomu nejdokonalejšímu z filmu (na druhé místo bych dal rychlé vypořádání se s agresivními cyklisty, kteří jsou mi rovněž z duše protivní). Líbilo se mi i dávkování informací, jen začátek mě trošku zklamal, protože hned nebylo jasné, že jde o nadsázku a film mne začal nudit, neb ta harnice mezi realitou a absurdností zde ještě nebyl jasně vymezena - ke škodě filmu, protože mnohý divák to ak vezme jako realistické drama a bude tom hledat reálné chování postav v současných reálných podmínkách (o něž ale vůbec nejde, jak žel zjistíme až později). A navíc je tu i Kazín, i když já mám raději tu druhou hospodu, kde čepují Tři sestry. :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Situační komedie, černá komedie? Nápad na bakalářskou povídku? Radek Bajgar se zřejmě rád zabývá nereálnými situacemi v typicky českém prostředí. Už jeho seriálová tvorba odkazuje na crazy normalizační komedie a pokud v jeho celovečerním projektu je pozornost opět upřena na ikonickou tvář Ivy Janžurové, není o čem. Jako námět na malý televizní film by snad Teroristka mohla i zazářit, ale takto je to zbytečné povýšení banality na celovečerní film. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 2 miliony korun. (SONY_)
  • Rozstřelená kytara je semiakustická kytara Oscar Schmidt OE30 od výrobce Cherry Stain. (sator)
  • Iva Janžurová se kvůli své roli ve filmu musela naučit střílet. (ČSFD)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama