Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (123)

Ony 

všechny recenze uživatele

Viewegha občas čtu. Nejsem jeho skalní příznivec ani odpůrce. Snad po něm v budoucnu i nějaký ten staromilský pejsek štěkne. S filmy podle jeho knih je to asi stejné. Jsou stejně populární a stejně ploché. Citáty klasiků to nedohoní. Ne že by proměny hrdinky Výchovy dívek v Čechách byly nezajímavé nebo nemožné, ale v tomhle bleskovém pojetí je ani Anna Geislerová nemohla při nejlepší vůli stihnout. Naťukávání, nedodělávky, zjednodušování, spojení všedního s výstředním – typický Viewegh. Spolehlivá „nenuda“ (zábava nemohu říct). A Jana Švandová mi v roli učitelky sexuální výchovy připadala vyloženě trapná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výchova spĺňa asi všetky kritéria midcultu podľa Umberta Eca. Je to s tými definíciami komplikovanejšie, ale zhruba aj pre tento film platí, že ide o masový produkt, využívajúci neinvenčné artové prostriedky k tomu, aby u svojho diváka vyvolal dojem umeleckého zážitku. Takže tam dáme vnútorné monológy, citáty rôznych spisovateľov do obrazu a hlavná postava je intelektuál- a spisovateľ. No a ako vyjadriť lepšie spaľujúcu vášeň ako milovaním v aute za jazdy v plnej prevádzke? Koliha však túto adaptáciu nakrútil vcelku svižne, nerušivo a nikdy nenudí. Len keby ten nevkus deväťdesiatok nekričal z každého záberu. ()

Reklama

KimmyJ 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě že je tento film pro jinou zájmovou skupinu, ale přesto s obsazením, jaké měl, mohl být alespoň trochu koukatelný. Geislerová nehrála špatě, nejlepší výkon podal asi Milan Lasica, ale ta hrůza, jakou předvedl v hlavní roli Ondřej Pavelka, to měl člověk co dělat, aby televizi nevypnul. Film jsem dokoukal jen proto, že potřebuji znát děj k maturitě, ale jestli je kniha tak slabá jako film, tak nechápu, jak se může Viewegh svými knihami živit... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zkusil jsem zne/vy/použít českou televizi pro letmé seznámení s Michalem Vieweghem, jehož romány jsem nečetl ani nehodlal. Nechápu, nerozumím, nyx verstehe. Smysl uniká jak fretka. Asi by se měli všichni, kteří se na tomto filmu podíleli, nad sebou zamyslet. Samozřejmě jsem se nedodíval, ale kdo by mi právě toto mohl mít za zlý. "Jo, severní vítr je krutý / počítej lásko má s tím / buď Arizona ruty šuty /nebo tě jen tak vymastím" - výchova dívek? K čemu? ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Další poměrně slušná adaptace Vieweghovy knihy. V hlavní roli opět postava spisovatele, což mi hodně připomínalo Báječná léta pod psa. Nicméně stopáž bych zkrátil, protože film už chvílemi nudil a pomalu jsem čekal na konec. Ale s koncem jsem spokojený, protože film je rozhodně k zamyšlení, což je určitě plus. I tak to na víc než lepší tři hvězdy nebude. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama