Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller z blízké budoucnosti o tom, jak se špičkové technologie mohou vymknout kontrole, respektive jak se z dobrého sluhy může stát zlý pán. Andrej (V. Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ten má znamenat revoluci v bydlení, má být ovládaný pouhým hlasem a má svým obyvatelům zajišťovat maximální pohodlí i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací celého projektu a společně se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (G. Marcinková), se stěhují do funkčního prototypu inteligentního domu, do luxusní vily z kamene a skla, stojící na samotě uprostřed nádherných hor. To, co se zprvu jeví jako pohádka, se ale rychle mění v noční můru. Dům projevuje vysokou chybovost, v okolí domu se začíná pohybovat tajemný neznámý a pak se kdosi začne dvořit Zuzaně, která na samotě uprostřed hor zůstává velmi často sama, protože její manžel opakovaně odjíždí na pražské ústředí firmy. Zuzana hledá pomoc jak u své kamarádky Moniky (Z. Porubjaková), která za ní pravidelně jezdí a které se ve vztazích s muži pravidelně nedaří, tak u podivínského souseda Maxe (O. Malý), který žije nedaleko odsud jen se psem, tak i u Andrejova šéfa (A. Hajdu), který se za všech okolností tváří tak vstřícně a empaticky. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (312)

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Uživatel "Tetsuo" dal jednu hvězdu, což respektuji. Jinak je jeho složitý komentář plný nesmyslů. Vždyť jde jen o film! Podle mě na cz/sk poměry v tomto žánru dost povedený. Nečekejme v našich končinách filmy typu Nepřítel státu apod. A jestli zmíněnému uživateli vadí, že se Marcinková asi dvakrát svlékla (zejména když lezu do vany, tak je to obvyklé), tak ať si příště zakryje oči. Já to určitě dělat nebudu ;-) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když už Karlu Janákovi odrostly hvězdy jeho mládežnických filmů, je třeba poohlédnout se u slovenských sousedů a poprat se o vnady Gabriely Marcinkové. Mimoto je dobré radikálně změnit tvůrčí žánr, nejlépe skočit do mysteriozního thrilleru a přidat špetku scifi, a za tímto účelem prošmejdit jeden moc sofistikovaný a o nic méně záhadný dům vládnoucí inteligentním komunikačním systémem, který je ve fázi testování, a který je k dispozici k obydlení firmou, co své zaměstnance vystavuje rizikům vyspělé technologie. Mladý manželský pár může v odlehlé končině kdesi na Slovensku užívat luxusního komfortu, které má honosné sídlo dostatek, jen už jaksi nikdo moc nepočítá, že se testovaná technologie může vzepřít svému naprogramování, a je-li v jejím působišti sličný objekt, může to vyústit v naprosto nepředloženou obsesi. Janák se pustil do hodně nezoraného žánrového pole, co v česko-slovenské kinematografii nemá prakticky žádné zastoupení, snad jen vzdálená reminiscence pradávné scifi "Babičky, dobíjejte přesně!" se dá nějakým způsobem s tímhle spojit. Smíšeným diváckým reakcím se ale vůbec nedivím. Výsledek je místy neotřelý a zajímavý, místy se ale tvůrci až tak nevyznamenali a jejich urputnost a sofistikovaná technologie má i jemný parodický náběh. Vedle toho se film nedrží reálných propriet, dost mysteriozně pak třeba působí nápis "Police" na slovenských policejních vozech. A servis product placementu se také nemálo činí. Ať už tedy film provází nejednoznačné přijetí, nebo se to s ním má jakkoliv, jde rozhodně v rámci české a slovenské tvorby o neotřelý a pozoruhodný počin. Může se jakkoliv zdát, že scénář má svá zjevná (logická) zakolísání, určitě nelze prohlásit, že by autoři u něj nepřemýšleli (viz inteligentně pojaté závěrečné pojednání). Technické hledisko není nijak ostudné, ovšem je třeba mít na zřeteli, že západní konkurence nevyhynula, takže tak. Hlavním motorem je (českým divákům neokoukaná) Gabriela Marcinková, která z ordinace seriálového doktora Martina přesídlila do další, ještě méně osídlené oblasti, kde se nebála ukázat nahou kůži, masturbovat ve vaně a rozjímat s Dickem, který má podstatně menší herecký prostor a vystačí si s ním. Nečekaně úspěšně a propracovaně se Janákovi daří pracovat s určitou scenáristickou naivitou, která se do filmu vkradla. Divák je tak vystaven hned několika možnostem, kdo že má na svědomí pronásledování ústřední postavy. Na scéně se kupříkladu zjeví extrémně podezřelý soused (Ondřej Malý), co potvrzuje tvrzení o tom že není Malých rolí. Je však každému jasné, že věci se mají jinak, takže stín podezření (kohokoliv a čehokoliv) nemá potřebný účinek. Janák a spol. se popasoval s neotřelým námětem nevšedně, příběh postupně gradoval i pod orchestrální taktovkou Ondřeje Brzobohatého a vypiplanou kamerou Martina Šáchy. Když už máme chytré telefony, chytré televizory, proč by do této rodiny nemohl přibýt jeden chytrý dům. Napínavá hra v jeho prostorách i mimo ně může směle začít. 8/10 ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

V první řadě oceňuji, že po delší době někdo v česko-slovenském prostředí dokázal natočit i něco jiného, než film s tématem komunismu, romantickou komedii nebo vánoční pohádku (škoda, že se po tomhle dost zdařilém pokusu o moderní žánrovku vrátil Karel Janák zase zpátky do těch posledních zmiňovaných oblastí). Mysteriózní thriller se sci-fi zápletkou vnímám jako příjemné osvěžení domácího filmového rybníčku, Důvěrný nepřítel je svěží, moderní, má nápad i myšlenku, sympaticky kolíše na hraně thrilleru s přesahem a atraktivní filmové zábavy. Úpřimně žádné geniální dílo se nekoná a snad každý druhý aspekt (vybrané dialogy, různé díry ve scénáři, vrcholná akční scéna... o výkonu v hlavní mužské roli raději nemluvě) by si šlo představit ve výsledku na lepší úrovni. Na druhé straně jako celek to překvapivě na mě dobře fungovalo, musím pochválit slušný vizuál, výborný střih, stejně jako budování atmosféry a napětí – ten film mě ani jednu minutu nenudil, po celý čas spolehlivě udržel nejen v pozornosti, ale také v napětí, přestože některá vyústění šlo předvídat. Podobný „inteligentní“ dům s funkcí počítačového pomocníka, mluvícího a na každém kroku zasahujícího bych i přes některé výhody vážně nepotřeboval a na místě Zuzany bych veškerá umělá zařízení v krásné stavbě začal ničit daleko dříve... :o) Přesto mě postupná cesta k vrcholu hrozby tohoto vynálezu zkázy bavila, stejně jako odhalování záhadného počínání systému a jeho pravého úkolu. Za mě spokojenost. 75% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Režisér Karel Janák konečně udělal tlustou čáru za filmy pro puberťáky a natočil snímek s velmi vážným tématem a tím je hrozba umělé inteligence.Andrej(Vojta Dyk) pracuje jako programátor a jeho šéf mu nabídne,aby se s manželkou Zuzanou(Gabriela Marcinková) jako testovací osoby přestěhovaly do domu který je prošpikován kamerami a řízen počítačovým systémem.Nejdříve to vypadá idylicky kdy dům reaguje na přání jako třeba uvaří kávu a pustí hudbu,ale jak je známo z reality tak každý komfort bývá draze vykoupen.Vojta Dyk většinu času pracuje ve firmě takže celý den je pod dohledem jen jeho manželka která pracuje doma jako sochařka.Z neustálého sledování má Zuzana nepříjemný pocit,ale Andrej jí uklidňuje že se to časem poddá.Párkrát se Zuzana setká s nejbližším sousedem který má doma počítače a přes systém jí sleduje.Tento "tajný" ctitel je po čase odhalen.Když se po nějaké době dům vymkne kontrole a začne Zuzaně dělat ze života peklo snaží se jí tento soused pomoci,ale po zásahu elektrickým proudem zahyne u plotu před domem.Film mě zaujal,ale zároveň potvrdil mé obavy z moderních technologií které se stále více rozšiřují.Lidé jsou čím dál víc pohodlnější a čím dál víc volí počítačově řízené projekty za které zaplatí obrovské peníze,ale přitom si neuvědomují,že jedna malá chyba v systému je dokáže převálcovat víc než živelná pohroma. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nemá to chytrý dům Alfie vůbec jednoduché. Pošle paničce květiny, ona mu nabídne tykání, on ji vzápětí udělá ve vaně a co na to ona? Druhý den je naštvaná a chce si zase vykat. Tohle by rozhodilo nejeden procesor.. Po řemeslné stránce se to snaží tvářit alespoň evropsky, když už ne světově a pobaví i užití hlasu Tonyho Starka, nicméně s narůstajícími aktivitami malého Skynetu se vše zhoupne do tvůrčího tápání v thrillerové oblasti, logického vzduchoprázdna a nechtěné směšnosti. A mimochodem, nešlo si nevzpomenout na speciální čarodějnický díl Simpsonů, kde se „Ultrahouse 3000“ s medovým hlasem Pierce Brosnana marně pokouší odloudit Marge. Koupelnový gigolo Alfie by si za své empatické rozhraní zasloužil stejný osud. Službu u Patty a Selmy, kde by s odpojenou autodestrukcí a zahalen cigaretovým dýmem plnil roli popelníku.. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • „Důvěrný nepřítel byl pro mě malý zázrak. Od prvního přečtení scénáře, který je na česko-slovenské poměry velmi odvážný a originální, přes setkání s režisérem, kameramanem a herci, až po samotnou realizaci. Ta sice nebyla vždy jednoduchá, ale po každém natáčecím dni jsem měla pocit, že vzniká něco výjimečného,“ uvedla Gabriela Marcinková. (SONY_)
  • „Hledali jsme supermoderní dům, který by stál opravdu uprostřed samoty a působil tak ve filmu dostatečně strašidelně. Nakonec jsme točili v domě, který je v Praze uprostřed další zástavby, ten jsme ‚obalili‘ do modrého pozadí a okolí samoty, které je pak vidět ve filmu, je tak iluze. Natáčení tím samozřejmě bylo složitější, protože exteriéry se točily v Tatrách, a propojit ty přechody nebylo snadné,“ dodává k natáčení Důvěrného nepřítele režisér Karel Janák. (Lucillle)
  • Zbraň použitá ve filmu je odstřelovací puška SVD dragunov. (K98)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno