Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ešte raz, a už asi naposledy, som si kvôli komentáru pozrel Burianovho Lelíčka, ktorý patril v mladosti k mojim obľúbeným filmom s Vlastom Burianom. Lenže čas vykonal svoje a Lelíček nám zostarol takmer do trápnosti. Už štandardne, ako v prevažnej väčšine filmov s Burianom, samotný Vlasta Burian exceluje a jeho spoluhráči sú takmer bez výnimiek dementné typy, ktoré majú opodstatnenie iba v tom, že dvíhajú zážitok z Vlastu Buriana. Myslím, že sa to volá dueňa efekt. Ale jeho vysporiadavanie sa s dlžobami prevzali vlády takmer všetkých krajín sveta. Majú však smolu, lebo k nim nezavíta Sherlock Holmes s ponukou, ktorá sa nedá odmietnuť. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Slavný detektiv Holmes je pověřen portorickým králem, který se z obav o atentát uchyluje do exilu, aby zajistil jeho dvojníka. Toho nachází v Lelíčkovi, kterému se jeho role natolik zalíbí, že ji odmítne opustit i po smrti krále v exilu...Skvělé, ale možná až příliš exhibicionalistické představení Vlasty Buriana, kde se střídají vtipné a nápadité situace se slabšími a někdy až trapnými. Jeden ze slabších filmů legendárního komika. 60%. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jeden z podarenejších Burianových filmov, kde sa nesnaží hrať koktavého a tak som ho aj dokázal dopozerať do konca. Vtipy by dnes neboli stopercentnými vtipmi, ale v tom som ochotný zohľadniť rok vzniku filmu. Pobavila aj vyhláška k vydaniu novej hymny, kde sa povoľuje vstup do lesa aj mimo chodníky a tiež neoddaným milencom. Lída Baarová bola nádherná. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Jsou věci, které se mi na tomto filmu vždycky líbily. Představení Sherlocka Holmese, Lelíčkova debata nad padesátikorunou nebo neurotický portorický král. Jiné jsou dnes velmi iritující, např. značně natahovaná scéna s pekelným strojem v gramofonu. Protože jsem teď tento film používal jako studijní materiál o tom, jak začínal český zvukový film, objevil jsem spoustu nedodělků, nezvládnutných střihů, špatné časování gagů, neschopnosti režiséra využít Burianovy improvizační schopnosti, a také to, jak byl ten film viditelně co nejlevnější. Ale co, je sedmdesát let starý, a trocha tolerance je nutná. Jen by někdo měl opravit název: film se jmenuje Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa (opravdu s "a" na konci). ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Slavný Sherlock Holmes má velký problém. Musí sehnat dvojníka portorického krále, který je pronásledován atentátníky. Tím dvojníkem není nikdo jiný než Lelíček. Ten prochá před dotěrnými věřiteli. Burianovi se podařilo obě postavy zahrát krásně odlišně, což nemělo chybu. Předvedl své klasické kousky. Ustrašený král se promění v energického panovníka, který si bez problému získá srdce královny. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Hlavný hrdina sa mal pôvodne volať Lemlíček, ale počas natáčania sa ho rozhodli premenovať. Dôkazom je úvodná scénu, kde vrchný osloví pána ako Lemlíček. (Raccoon.city)
  • Hvezdáreň, kde majú presný čas, aby mohli presne budiť kráľa Portorica Fernanda XXIII (Vlasta Burian) sa natáčala v Štefánikovej hvezdárni v Prahe-Malá Strana, Petřín 205. (Raccoon.city)
  • Keď detektív Sherlock Holmes (Martin Frič) príde k dverám Františka Lemlíčka (Vlasta Burian), môžeme si všimnúť, že ten má na dverách nad menovkou titul J.U.C., čo znamená Juris Utriusque Candidatus. Znamená to kandidát oboch práv. Titul, ktorý až do roku 1953 používali pred svojim menom študenti právnických fakúlt po zložení prvej rigoróznej skúšky. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama