Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběhy hrdinů Bábovek nám ukáží, že některá setkání dokáží navěky změnit život. Všichni jsme totiž propojeni. Vztahy, prací, náhodami, nenávistí nebo láskou. Všichni jsme součástí té nejsložitější sítě, která je utkána z emocí, mezi nimiž nechybí humor, ironie, bolest, napětí a pochopitelně i láska a vášeň. Bábovky mapují současné partnerské i rodinné vztahy, ukazují zábavné a trefné situace z každodenního života, které zná každý z nás. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (304)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

důvody proč se Bábovkám vysmát,nebo nad nimi alespoň nechápavě kroutit hlavou by se našlo mnoho.V prvé řadě tomuhle tuzemskému pokusu o "naší" Magnolii,popřípadě Lásku nebeskou (všichni jsme propojeni) chybí nadhled a humor (humor neabsentuje úplně,ale je z 99% tvořen pouze Taclíkovou postavou,což je ale bezskrupolózní zmrd,takže se to lehce tluče),přičemž ta snaha o osudovost jež vrcholí velkým finále,kde se na jednom místě sejdou všechny postavy,působí skoro až komicky.Další věcí je stadnardní nešvar českých filmů posledních let a to je vyobrazení vztahů a rolí žen a mužů v nich.Tady jsou opět všichni muži buď úplní kreténi,nebo v tom lepším případě jen ignoranti nebo záletníci.Zatímco ženy tu jsou většinou v rolích obětí,kterým muži buď jen lžou,přehlížejí je,podvádí a nebo dokonce mlátí a "nutí"k prostituci.Přesto to ale ženy velmi často tolerují a nijak to neřeší (čest výjimkám).Knížku neznám a nejspíš nikdy nepoznám,ale na Bábovkách - filmu je dost vidět,že se režisér hodně snažil aby z ní převedl co nejvíc motivů,což ale bylo nad jeho síly a velká část z nich je jen naznačena a dál se nimi nepracuje,nebo se s nimi pracuje,ale stejně vyšumí kamsi do ztracena.Ve stínu toho všeho pak ani nemá cenu rešit detaily,které vlastně nedávají moc smysl jako například proč by frajer z evidentně bohaté rodiny,jež má neustále k dispozici pokoj v hotelu svého otce,dealoval drogy pro zmetka jako Taclík.Byl v tom vzdor rodičům?Nebo snad něco jiného?Podobných motivů je tady povícero,ale jak sem již zmínil hodně z nich budˇvyšumí úplně,nebo se vyřeší mávnutím kouzelného proutku aniž by se kdokoliv kamkoliv posunul a něco se změnilo.Na druhou stranu i přes poměrně velkou kritiku nemůžu říct,že bych se u Bábovek nudil a vzhledem k tomu,že jsem od nich nic nečekal (respektive čekal sem průser) mě štvaly mnohem méně než sem si myslel že budou.Technická stránka je solidní a herci si s přehledem odehrají to svoje.Dokonce bych se asi ani nebránil tomu je někdy v budoucnu vidět znova,protože i když sem bojoval s tím co jsem popsal výše,mi přes to všechno přijdou mnohem méně toxické než třeba Příliš osobní známost a podobné kousky...60% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Možná už jsem hodně naučený ze skandinávských dramat, protože ty Vám nastolí precizní atmosféru a nepotřebují k tomu zbla hudby. Tady je to dramatično na hudbě vysloveně založené. Na nevýrazné melodramatické hudbě, která zní snad 95 minut z celých 97ti minut filmu a chvíli mi trvalo, než jsem to přijal. Také bych asi našel nějakou tu kritiku se závěrem, protože to, co film celý průběh vypráví pak strašně popře. Většinu filmu totiž koukám na strašně smutné postavy, které ve mně svými životy vyvolávali strašnej smutek. Opravdu jsou lidi kolem mě takoví? Nechce se mi tomu věřit. Postavy svým průběhem přechází z extrému do extrému. Po shlédnutí jsem ale pořád měl pocit, že herci se tu vyšperkovali a plno těch postav bylo vysloveně skvělých. Marek Taclík, Lenka Vlasáková a především Jana Plodková předvedli své absolutno. Nakonec musím říct, že jsem byl poměrně spokojený. Točíme tady ty dramata trošku jinak, než jinde ve světě, nemyslím si ale, že by Bábovky byly tak blbý, jak jsou zde hodnocené. Naopak. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vyloženě předramatizované, propojenost postav, která dosahuje vrcholu v závěru, je až příliš jednoduchá, prostě takové současné, průměrné české drámo, pojištěné hned na několika frontách. V ženách, prožívající snad všechny možné dramatické osudy, jaké si člověk dokáže představit. V tom osobně cítím jakousi lacinost filmu, jenž je plný emocí, které u mě vůbec nefungovaly, tohle možná tak na domácím písečku, ale do světa rozhodně ne. Škoda, herecky výborné, slušná režie, ale scénář předpověditelný, slabý a žánr komedie? To zde zajišťuje pouze buranský pasák. V rámci novodobé české tvorby mám pro tento film jediný výraz...přijatelné. [Kino Citadela] ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První dva filmy, pod které se podepsal Havlík, se mi líbily. Jeho druhé dva filmy, na kterých spolupracoval s Radkou Třeštíkovou, jsou už o něčem jiném. Bábovky jsou v knižní verzi klasický bestseller od Motta (taková ta moderní česká autorka do kabelky). Ve filmové adaptaci trochu ztrácí kouzlo původní struktura dvanácti samostatných příběhů jednotlivých žen vyprávěných z jejich pohledu, kterou ve filmu nahrazuje jakýsi nepřehledný propletenec a finále, za které by se nemusel stydět ani Cimrmanův Vichr z hor. Hlavní postavy mají mezi sebou rozdělené dnešní all starové, formálně Bábovkám nic nechybí, takže průměrná masa spokojená samozřejmě je. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Dramatická ani komediální linka tady sice až tak úplně nefunguje, přesto jsem se vůbec nenudila a Bábovky se mi líbily. Velkou zásluhu na tom dozajista měly skvělé herecké výkony téměř všech zúčastněných. Navíc chovám k většině z nich velké sympatie. Nehledě na to, že Rudolf Havlík na postu režiséra také odvedl dobrou práci. Právě z výše zmíněných důvodů budu v hodnocení trochu shovívavější, i když bych normálně bez jakéhokoli rozmýšlení udělila filmu tři hvězdičky za až moc pohodový a přímočarý konec. (70%) ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • „Příběhy v sobě nesou vážnost, komiku, odlehčení, život. Nejsou v jedné tónině,“ uvedla herečka Jana Plodková. (SONY_)
  • „Scénář mě překvapil a myslím, že narozdíl od knihy může oslovit i značnou část mužské populace,“ řekl Ondřej Vetchý. (SONY_)
  • Ve scéně ve třídě je vidět, namísto obrazu prezidenta, obrázek Krále Jelimána z Madagaskar (2005). (dobrota128)

Reklama

Reklama