Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

major.warren 

všechny recenze uživatele

Ledová bouře je mozaikou osudů, jíž vládne ryzí filmařina. Ang Lee je zárukou kvality, což snímek může leda stvrdit. S lítostí cítím, že Ledová bouře je dosti opomíjená předehra k oscarové Americké kráse, s níž sdílí nahlížení za záclonky "spokojených" domácností střední třídy. "Bouře" "Krásu" v určitých momentech i lehce převyšuje, zejména svou přirozenou jímavostí a strhující katarzí, jež se obejde bez náznaků laciných berliček. Scenárista James Schamus dokázal z literární předlohy sestavit perfektně fungující síť postav rodinných příslušníků a sousedů. Jednotlivé vrstvy se postupně překrývají, aby se mohly v podobě mrazivého pekla propojit a vyústit v omračující závěr. Krásný a emocemi nabitý film, který si moc rád v budoucnu připomenu. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Chtel bych se timto omluvit Amgu Leemu, ze jsem ho docasne zaradil na svou cernou listinu, protoze i kdyby natocil tucet dalsich slabych filmu, timto opusem z te listiny navzdy zmizel. Ten film je presnym opakem toho, co muzeme pravidelne u Leeho sledovat - nenatocil snimek se skorapkou vznesenosti, pritom uvnitr velmi prumerny a tuctovy (jako jsou zejmena Rozum a cit a Zkrocena hora), ale naopak se jedna o zdanlive maly film, ktery se dopredu nijak netvari a na nic si nehraje. V jeho nitru je vsak obrovska sila, ktera propojena s profesni zrucnosti vytvorila pribeh etericky a pritom tak strhujici, ze se divak nemuze odlepit ani od zaverecnych titulek (trochu bych se branil oznaceni "rodinne drama", na to je ten film opravdu moc jemny). Nema cenu rozebirat jakekoliv poselstvi tohoto dila, ono tam snad ani zadne neni a sam autor se netvari, ze by chtel po divakovi, aby ho hledal. Dulezite je, ze uvnitr velmi tenke skorapky se nachazi mechanismus malych hodinek, jejichz soucastky jsou velmi krehke, ale jako celek jsou kompaktnejsi nez jakykoliv orloj. Neco, co mnozi z vas urcite znaji, a presto se to velmi tezko popisuje. Ledova boure je vynikajici po vsech strankach, ze nema cenu vyzdvihovat cokoliv konkretniho. Dokaze naplnit divaka s ocekavanim a i bez nej. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Vo filme - prelievajúcom trpké osudy, sexuálne vášne a dejové línie viacerých postáv, no všetky cezo mňa prejdú bez hlbšieho zaujatia a najmä bez emócií - je niečo veľmi zle. Autor predlohy sa zrejme snažil navodiť dospelácky útrpný výzor a nepôsobiť ako patetický románopisec, ale zastávam názor, že by sa tvorcovia mali naučiť, že aj v chladnom deji, do ktorého si divák ťažko dobýja cestičku, je potrebný aspoň minimálny emocionálny náznak. Anga Leeho mám v rebríčku obľúbených tvorcov dosť vysoko vďaka mojim milovaným dielam Tiger a drak alebo Rozum a cit, ale toto je menší prešlap. 3 neisté hviezdy za herecké výkony a sexuálnu odviazanosť Christiny Ricci, ktorá bola skutočne na zahryznutie. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách dobře zvládnutý filmařský kousek, po jehož shlédnutí mi však chybělo nějaké „secvaknutí“ nebo „zapadnutí“ zkrátka nějaká katarze, která by definitvně navodila nějaký jednoznačný závěr a uzavřela osudy zůčastněných postav. Ne snad, že bych neměl rád nejednoznačné filmy, ale v případě tohoto, jako by cosi chybělo. Ve formě, v jaké je film nyní, působí režisér pouze jako nic nevysvětlující pozorovatel čehosi, co zničehonic skončí. Ale to je víceméně subjektivní pocit a je možné, že to co se mi nepozdává je režisérský záměr. Každopádně co se týče ostatního, není moc co vytýkat. Ang Lee umí zachytit všechny možné emoce a pocity. Mimochodem asi nejvíc se mi líbíl dům uprostřed lesa v němž žijí Carverovi. po všech stránkách architektonický skvost. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ľadová búrka” predsa dorazí, až konkrétne vo svojej 2/2 stopáže, keď už veľmi dobre poznám všetky postavy, t. j. dve rodiny, ktoré žijú neďaleko od seba, čiže na jednej strane prichádzajú do úvahy Hoodovci, no Robin tu asi nie je, a zase na druhej tu máme Carverovcov, ináč treba taktiež určite spomenúť aj to, že si medzi sebou celkom dobre rozumejú, aspoň zatiaľ, pokým sa dané rozpoloženia okolo nich trochu viacej nevyostria, kedy mám zrovna na mysli najmä to, ako si každý z nich prechádza akýmsi zložitejším obdobím životného cyklusu, a to počas víkendu, ktorému akurát predchádza → tradičný severoamerický sviatokDeň vďakyvzdania” , keď počasie býva všelijaké, a tak ho netreba tým pádom príliš podceňovať, aby náhodou nedošlo k tragickej situácii, že už bude totálne neskoro → plakať nad rozliatým mliekom, no zároveň ešte podotýkam, že ľubovoľný z nich, skrýva nejedno to tajomstvo, a v podstate na tom, je mimochodom postavený celý Angov film s prislúchajúcim retro nádychom, a to ani nehovoriac o tom, ako je vlastne celkovo nastavený → adaptovaný scenár Jima Schamusa, ktorý si priam koleduje o to, aby prevládala taká depresívnejšia atmosféra, a vedzte, že je tomu tak, čo podtrhuje i kvalitné obsadenie, na čele s mladým "Petrom Parkerom", a ešte mladším "Frodom Bublíkom", alebo povedzme aj "Wednesday Addamsová", ktorá bola obzvlášť odvážna, a tiež z nej vyrástla neuveriteľná samica ! Samozrejme, že ma potešila účasť → Sigourney Weaverovej a Joan Allenovej, čo nám starším divákom skrátka niečo hovorí, no i napriek tomu sa nepovažujem za pamätníka ! A nakoniec si myslím, že Kevina Klinea, by mohol nahradiť úplne hociktorý herec, ale v tomto prípade podal naprosto fascinujúci, herecký výkon. V malej úlohe sa objaví i Katie Holmesová. Ak sa napríklad vyznáte vo filmografii → »Pochmúrneho Švéda« , tak si asi ihneď spomeniete na jednú z jeho nadštandardných, filmových drám, pritom teraz ale neviem, či sa jej práve recenzovaný počin → trochu vyrovná ? ()

Galerie (21)

Zajímavosti (15)

  • Skutečná ledová bouře vylíčená ve filmu se stala 16. a 17. prosince 1973 a byla pojmenována „Felix“. (aporve)
  • Tento film byl úplně premiérou pro Katie Holmes. Na tento film ji poslal manažer talentů Al Onorato. (ČSFD)

Reklama

Reklama