Reklama

Reklama

Hodný, zlý a ošklivý

  • Itálie Il buono, il brutto, il cattivo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hodný, zlý a ošklivý je klasickým westernovým příběhem o chamtivosti a pomstě uprostřed běsnění občanské války Severu proti Jihu. Podvodník, desperát a ošklivec Tuco (Eli Wallach) je hledaný ve čtrnácti okresech a na jeho hlavu je vypsaná odměna dvou tisíc dolarů. Má ale parťáka, hezouna Joea, zvaného Blonďák (Clint Eastwood), který vždy včas přestřelí provaz, na němž se ho chystá šerif pověsit a při společném útěku si rozdělí odměnu. Ovšem jen do dne, kdy jejich habaďůra přestane Blonďáka bavit a nechá Tuca uprostřed rozpálené pouště sedmdesát mil od nejbližšího města. Vzájemná pomsta je společným jmenovatelem jejich vztahu, ať jsou od sebe bývalí partneři jakkoliv daleko. Cesty osudu je však nakonec zase svedou dohromady v podobě nečekané zprávy o zakopaném pokladu. Každý z nich však zná jen polovinu tajemství, a tak chtě nechtě musí cestovat spolu. Stejnou stopu však sleduje i třetí muž, zlý Setenza, zvaný Krásnoočko (Lee Van Cleef), jemuž se té zajímavé informace dostalo také a on ji rozhodně hodlá prověřit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 442)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Na světě jsou dva druhy lidí, můj příteli. Ti, co mají na krku provaz a ti, co je odřezávají...... Svojou formou oveľa menej vydarené ako Vtedy na západe. Nemá to takú filmovú poetiku. Určite to je však podstatne dynamickejší western so zaujímavým príbehom a postavami. Videl som ho už však veľmi dávno, chcelo by to repete..... Hledám vlastníka toho koně. Je to vysoký blonďák, kouří cigáro a je to svině! ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

"Ve světle nedávných hodnocení jsem se začal obávat, že ve mně někdo snědl všechen popcorn. Skutečnost však byla jiná, stačilo jen trochu horkého pouštního slunce a nerozvinutá kukuřičná zrna začala pukat jako když se střílí z koltů a kanónů. Když Hodný, která není zase až tak hodný, Zlý, který má své zásady, a Ošklivý, kterému nechybí charisma, spojí své síly, dokážou domněnku, že tvořit filmy jen proto, aby bavily, je ostudné, rozstřílet napadrť, porklít jí a plivnout na její mrtvolu," chtělo se mi napsat. Jenže poslední třetina můj názor lehce pozměnila. Přece jen jde o film, který v sobě má víc než jen prostou zábavu. Scéna Tucova příchodu na hřbitov pak definitivně rozhodla, že pět hvězd tentokrát dát musím, i kdyby byl závěr sebezprzněnější. Což nebyl, naopak. Nejsem znalec westernu, nicméně i tak se bojím, že lepšího zástupce tohoto žánru už asi v životě neuvidím. Budu doufat aspoň v rovného. A kdyby měl podobně chytlavou ústřední melodii, byl bych šťastný dvojnásob. ()

Reklama

Algernons 

všechny recenze uživatele

Kéž by se dnešní Hollywood poohlédl za těmito oldschoolovými peckami. Příběh je jednoduchý. Ha... co jednoduchý, spíš absolutně BANÁLNÍ. Ovšem to táhne ten styl vyprávění, samotná výprava a hlavně tři naprosto úžasný postavy v podání ještě lepších herců. Nejde si tuhle trojku nezamilovat. No a ta režie je prostě úplně z jiný planety, tohle je jeden z nejlépe nasnímaných filmů všech dob. Je to tak dokonalý, že samotný mistr Tarantino snad replikoval polovinu jednotlivých záběrů ve své kariéře. No a nakonec je tu ta geniální, definující a nadčasová hudba, bez které by ten film nebyl stejný. A to doslova! Protože se pouštěla při natáčení, aby udávala tempo jednotlivým scénám. Mistrovský, komorní i velkolepý a jedinečný. To vše v příběhu, kde tři chlápci hledají zlato. Kéž by se dnes dělalo víc takových filmů. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Kto raz zradí Tuca, ten vôbec nevie, čo Tuco dokáže". A dokázal toho dosť,pretože v mojich očiach zatienil aj C.Eastwooda. Ale to, čo dokázal S.Leone s westernom ako žánrom, ktorý bol takmer mŕtvy, mu právom zaistilo pevné miesto v histórii kinematografie. Príbeh troch postáv s tromi rôznymi charaktermi, ktorých spojí túžba po poklade. Dobrý/Blonďák/, vie v ktorom hrobe. Škaredý/Tuco/, vie na ktorom cintoríne. A zlý/Krásnoočko/, ich má oboch v hrsti. Celý film je kto z koho, nikdy neviete kto si o chvíľu strčí hlavu do oprátky a kto z nej vyviazne. Prcek by vedel rozprávať...Zaujalo ma,že Krásnoočka mal hrať pôvodne Ch.Bronson,ale nevyšlo to. Jeden z najlepších filmov, aké kedy vznikli /podľa Tarantina najlepší/, sa mi pod ruky dostal ako 14-násť ročnému a úplne ma pohltil. Morriconeho dokonalá hudba vo mne vzbudila obrovský záujem o maestra, ale aj soundtracky všeobecne. Trojhodinovú stopáž neznesie hocikto, podľa niektorých je zbytočne naťahovaný /odtiaľ názov spagety western/, ale vtedy by som ďakoval za každú ďalšiu minútu navyše. Zberateľská DVD edícia s 18 min. navyše je splnený sen. Krásny rozkladací booklet, nádherne remastrovaný obraz aj zvuk, kopec bonusov... . Takýto film si to naozaj zaslúžil. Jednoznačne najkrajšie zabalené a vydané DVD/spolu s Vtedy na západe/, ktoré mám.Na svete sú dva druhy ľudí,tí ktorí toto dvd už majú, a tí, ktorí ho ešte len chcú mať...100% film,gringo! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Excelentní dílo, další klasika, která se řadí po bok takovým perlám, jako jsou Tenkrát na Západě, Pro pár dolarů a Pro pár dolarů navíc. Sergio Leone dokázal během pouhých čtyř let čtyřmi westerny zcela rozvrátit zaběhané stereotypy v tomto žánru a ve spojení s přesně typově obsazenými herci a precizní Morriconeho hudbou stvořil díla, která vešla do dějin filmu. Hodný, zlý a ošklivý byl další příležitostí pro Clinta Eastwooda, jenž se už v "Dolarové" dvojici westernů projevil jako klasický drsňácký pistolník, který má do ryzího klaďase daleko, ale přesto nějak donutí diváka, aby se s ním sžil a držel mu palce. V tomto filmu má za spoluhráče, resp. soupeře další osvědčené westernové herce Eliho Wallacha (Sedm statečných) a Lee Van Cleefa (Pro pár dolarů navíc, Jak byl dobyt Západ) a i díky nim je tento western tím, čím je - nezapomenutelnou klasikou. ()

Galerie (177)

Zajímavosti (108)

  • Kvůli značnému výškovému rozdílu mezi Eastwoodem (Blonďák) a Wallachem (Tuco)  - cca 23 cm -  bylo ve společných scénách značně problematické dostat je oba do jednoho záběru. (DaViD´82)
  • Ve scéně, kdy Tuco (Eli Wallach) přeřízne želízka vlakem, byl Eli Wallach ve skutečném ohrožení života, nezastupoval ho žádný dublér a nejednalo se ani o falešný vlak. (Janik.Jurica)
  • Natáčelo se prakticky výhradně ve Španělsku, pouštní scenérie v Andalusii. Točilo se však i v Itálii a Mexiku. (gjjm)

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Zdigitalizovaní drsňáci se vrací na plátna kin!

Zdigitalizovaní drsňáci se vrací na plátna kin!

27.05.2012

V červnu se diváci mohou těšit na tři klasické perly stříbrného plátna s tématem „drsní muži“ – Rocky, Zjizvená tvář a Hodný, zlý a ošklivý. Všechny tři uvedené filmy bude možné vidět pouze během… (více)

Další Bruckheimerova akční pecka?

Další Bruckheimerova akční pecka?

16.02.2009

Není to vyloučeno. Obzvlášť když režisérem by měl být flexibilní Curtin Hanson, který před dvanácti lety oslnil stylovou kriminálkou L. A. – Přísně tajné. Zhruba stejně dlouho si Jerry Bruckheimer… (více)

Reklama

Reklama