Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (153)

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Epstein asi fakt dost sjížděl Legionáře s Van Dammem, přihodil pár "objevných" populistických keců o tom jací jsou politici svině, že pomáhat třetímu světu jsou vyhozené peníze a že kdo slouží v cizinecké legii, je apriori nějaký kriminálník, který se tam chce schovat ... Navzdory tomu, ale tenhle film zas tak špatně nedopadl, a to zejména díky hodně civilní a zaťaté atmosféře i díky skvělému Milanu Ondríkovi v hlavní roli. Zaujala i Marie Poulová, Pavel Kříž, hudba od Kyšperského a lokace Brna. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Veterán má zajímavý příběh a klade vcelku zásadní otázky. Bohužel, odpovědi na ně neznají zřejmě ani jeho tvůrci a tak je prostě nechali bejt. A nemyslím tím zrovna ten otevřený konec, ten mi vůbec nevadil. Za mě je to škoda, protože příběh sám o sobě mi přišel dost dobrý. a rozhodně by mě zajímal do větší hloubky. 70% ()

Reklama

Henry007 

všechny recenze uživatele

Veterán by potřeboval o 15 minut delší stopáž nebo vypustit některé "workout" sekvence, které příběh nikam neposouvají. Spousta věcí totiž zůstala nedotažená, nedořečená a nedokreslená (některé záměrně). Jediná plnohodnotná postava je ta hlavní. Ty ostatní nedostanou potřebný prostor a jejich charakter lze shrnout do pár slov. Třeba jeho dívka - má to být inteligentní studentka, panna bez životních zkušeností - opak hlavní postavy - ale její "šprstká" nátura nikdy plně nedostává prostor, zůstává nevýrazná a jako kontrast k vojákovi nefunguje zcela ideálně. Problematické je i finále, kterému chybí silnější emoce a gradace. Ale i přes tyto výhrady ke scénáři je Veterán solidní počin, s výraznou hlavní postavou, pěknými lokacemi, kamerou, pár nosnými myšlenkami a možností věci si domyslet. Hodnotím tak vysoko nejspíš proto, že je to po dlouhé době, kdy mě český film zaujal a nekroutil jsem u něj po celou dobu nechápavě hlavou. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Nemám rád otevřené konce, ale tady mi, světe div se, nevadil. Film měl atmosféru i postupnou gradaci. Obsazení OK, hlavně pánové Ondrík, Kříž a Bok. Civilní a uvěřitelný film o morálce a odčinění vin (lze-li je vůbec odčinit) se zajímavým ztvárněním formou veterána z cizinecké legie. Mě se to líbilo moc a vzhledem k zdejší nechuti k české TV i filmové tvorbě tomu dávám plný počet. Kdo je bez viny, ať mne vypne... ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Martin se po 20 letech, strávených v misích cizinecké legie, vrací domů a pod tíhou svědomí z události, kvůli níž musel kdysi emigrovat, začíná nový život. K jeho naplnění mu stačí klid, pohoda, malá vlastní kavárnička a blízkost milované ženy. Okolní svět ale není tak idylický, jak by si představoval a Martin musí čelit mnohým nástrahám. Vcelku zajímavý, pomalu plynoucí příběh, jehož primární podstatou je nahlédnutí do duše člověka, který hledá sám sebe a své místo v "novém" světě. Moc se mi líbilo představení Milana Ondríka, který veterána Martina pojal velice jedinečně a přesvědčivě. Rozhodně jedinečná, ale nejsem si jist, že přesvědčivá, byla Marie Poulová v roli Sáry. Tato postava byla až moc vyhraněná a ty "milostné" scény Martina a Sáry působily dost ulítle. Vlastně celá sářina rodinka byla ulítlá a její postavy mne úplně nepřesvědčily. 65%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se v březnu a dubnu 2018, v plánu bylo 23 natáčecích dnů. [Zdroj: ceskenoviny.cz] (rakovnik)
  • Film se odehrává v Brně, postava představovaná Pavlem Křížem se zamýšlí nad tím, jestli by měl z pozice zástupce starosty (Brno ve skutečnosti řídí primátor a jeho náměstci) povolit výstavbu mešity. Ta stojí ve Vídeňské ulici už od roku 1998. (klukluka)

Reklama

Reklama