Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (385)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na Národní třídu sa dobre pozerá a je to celkom fajn zážitok v plnom kine. Podotýkam, že v bratislavskom multiplexe. Dej pekne odsýpa, Čermák perfektne hrá, atmosféra sídliska ujde. Lenže je to celé brané zhola prvoplánovo, kde sú tí bohatí zlí a tí chudobní (inak míňajúci plácu dennodenne v krčme) "iba" magori. Zrejme bolo zámerom Vandamma vykresliť ako magora, ktorý to má v hlave dosť popletené, ale prečo si máme myslieť, že obyvatelia sídliska sú proste socky, keď to tak, snáď na zopár výnimiek, nikde tak u nás nie je. A že by nimi boli roboši, čo zarábajú určite viac ako učitelia, sa mi už veriť nechce vôbec. No a prečo chce tento chlapík zachrániť existenciu takéhoto pajzlu, keď by si jeho majiteľka mohla otvoriť po jeho zbúraní ďalší niekde blízko, nedáva zmysel už vôbec. Inak ale slušné remeslo a kvalitní herci, len to chcelo viac doladiť. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ohlasy seriálu Most! V přímém srovnání s Mostem je ale nejlépe vidět, jak Národní třídě dochází dech... Rudišův text jsem nečetl a po zhlédnutí jeho filmové adaptace jsem si jist, že bude o poznání lepší než tahle nepovedená sonda do života českých white trash...tohle se totiž panu Altrichterovi zrovna moc nepovedlo... Vypůjčím si srovnání s jiným seriálem skrze postavu ztvárněnou Hynkem Čermákem - sympaticky nekonvenční Rapl x nesympaticky nekonvenční Vandam. Tady selhal scénář a došlo k záměně žánrů - Národní třída měla být vážné sociální drama když už... Tohle opravdu není český Trainspotting a být white trash na Jižáku není sexy... ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Chtěl-li tenhle film něco říci (ne, že bych o tom byl přesvědčen), tak asi nejvíce z něj vyznívá: "Málokdo je černobílý." To je asi největší poselství tohohle jinak nevyrovnaného filmu. Co vlastně chtěl říci? Čím přesně chtěl být? Chtěl opravdu všechno říci tak, jak řekl? Jednou tragicky, podruhé parodicky, potřetí trapně? Má to zábavné momenty, to ne že ne, Čermák si to jistě užil, trochu mi bylo občas trapně za Cinu, který se do své postavy ne vždy dostal (a to ho mám jinak rád), potěšila Stárková se svým vlastním hlasem a mile překvapila Janečková. Obecně ale tak trochu nemastný neslaný. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„DÍKY VANDAMOVI MÁME TUHLE ZKURVENOU SVOBODU...“ /// Jsou to čuráci… hovno, pičo… Vandam je trochu obskurní postavička města Pražskýho a exhibující Čermák si tohodle tvrďáka s dobrým srdcem patřičně vychutnává. Jinak je to celkem smutnej film o traumatu, neschopnosti citů a lásce k jedný hospodský a hospodě. Víc za těch 80 minut Vandam nepředvede. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Asi se uchlastám. Jako fotr. 2.) Nikdy (kurva NIKDY!) si nenechám srát na hlavu. Jsem prej zasranej národní hrdina. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Stávajících 54% zde, které převálcují i mnohé české/slovenské veskrze debilní, tupé, břídilsky zrežírované a mizerně zahrané komediální sračky, bez scénáře a smysluplného příběhu mě od Národní třídy mírně odrazovalo a ejhle! Hynek Čermák vynikající, bavil mě v každém záběru, taktéž Honza Cina i Kateřina Janečková. Příběh mě zaujal, místy rozesmál a co se týče těch nesplněných snů, lehounce i dojal. Podobnost Severky se Severkou není náhodná. Každá sídlištní knajpa, se štamgasty z panelákového šílenství alla Dubina/ Petržalka/ Jižní Město/ Šumbark/ Sásová je jako přes kopírák. Nešťastní padesátníci, kteří přišli o práci a už se nechytli, také ti, kteří pracovat nechtějí, nebo pracující, kteří to ale tlučou od výplaty k výplatě, pro které jsou nečekané, i docela banální výdaje likvidační, ale na pivo a cigára mají vždycky... Přičteme- li všelijakou minulost jednotlivců, s trochou fantazie si levou zadní vyskládáme osádku takovéto Severky. I se zadluženou hospodskou/ hospodským. Most! s tím slavil úspěch. Chápu, drsný humor oslovil, navíc se v příběhu sešlo více společenských témat. V pohodě. Však tento film na podobnou tématiku dojíždí a to je škoda. Nebýt Prušinovského seriálu, reakce mohly být lepší. Každopádně se jedná o zajímavý počin. Vandam je týpek nezapomenutelný, člověk mu fandí. Scéna s Langošem neměla chybu. Malý velký film, vhodnější spíše pro festivalové publikum než pro davy těch, kteří žijí podobně a rádi se zabaví něčím úplně odlišným. Líbilo. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Scénář filmu vznikal během roku a půl v Berlíně, kde žije jak Rudiš, tak režisér filmu Štěpán Altrichter. (ČSFD)
  • Scéna se sídlištním honem na divočáka je přiznaným odkazem na českou klasiku Slavnosti sněženek (1983). Divočák, který si zde zahrál, je zcela ochočený a jmenuje se Bublina. Natáčení scény ale bylo složitější, jelikož je Bublina hodně mazlivá a vrhala se hercům napříč. (DJDVD)

Související novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama