Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Jandos 

všechny recenze uživatele

DS9 je nejlepsi ST serii vubec, ale ma jedno velke ale. Zacne byt zajimavy az od treti serie dal. Prvni 2 serie jsou vicemene ukecana nuda. S prichodem dominionu a pozdejsim vypuknutim valky se vse otoci o 100%. DS9 nabizi s prehledem nejzajimavejsi charaktery ktere se ohrome vyviji a zamilujete si je. Neboji se byt politicky nekorektni, federace neni vykresleno jako pohadkove kralovstvi, pozdeji se prida zrada, genocida a valecne zlociny ve velkem. Kdo vydrzi az do konce nebude litovat, skoda ze se zaverem DS9 konci to nejlepsi ze ST, Voyager byl pro me krok hodne vedle. ()

wakage 

všechny recenze uživatele

Až do čtvrté série takový pěkný rodinný seriál, kdy můžeme vidět co zažívají obyvatelé jednoho činžáku - vlastně vesmírné stanice na okraji galaxie. Teprve s příchodem Worfa, cestováním Defiantem i mimo stanici a zejména válkou s Dominionem získává seriál ten správný směr. DS9 je z dosud natočených Star Treků zcela určitě nejslabší seriál. (hodnocení jednotlivých dílů v mém profilu) ()

Reklama

Lokutus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejtěžší hodnotit tenhle seriál jako celek ze všech ST seriálů (novodobý srágory nepočítaje). Na jednu stranu pár postav je povětšinou bravurně napsaných (až na poslední 2 série) a ztvárněných i velmi schopnými herci (Quark, Dukat, Garak, Damar, Weyoun), zatímco u jiných vyvstává otázka, jestli je větší dřevo Sisko Sr. nebo Sisko Jr., popř. jestli je víc nesnesitelná Yoko nebo její ještě debilnější mongoloidní potomstvo. Celkový dojem kazí i v posledních 2-3 sériích stupňující se tokání VŠECH postav nevyjímaje a i Worf se tak chová jak vymaštěná puberťačka posedlá hnízděním, u který by nevěřícně kroutil hlavou i libovolnej Vulkánec v posledním stádiu pon-farr. Dokonce i scenárista formátu Ronalda D. Moorea, který v podstatě sám vytvořil celou klingonskou mytologii v TNG, plodí nesmyslný sračky typu You Are Cordially Invited a Take Me out to the Holosuite. Na druhou stranu výše vybrané postavy celý seriál zachraňují a pár jejich momentek je skutečně nezapomenutelných - např. prakticky dokonalý TOS/DS9 crossover; Worf vs Weyoun (S07E22); v TNG pouze okrajově naťuknutí Ferengové a jejich pravidla zisku; a celé představení Dominionu a jeho zakladatelů je téměř geniální, byť s přibývajícíma epizodama se celá nápaditost pozvolna vytrácí a jednorozměrní Breen už poslední sérii postáváním kolem nemají šanci vytáhnout na úroveň kterou by jinak její druhá polovina zasluhovala. Zatímco několik epizod (Duet, The Jem'Hadar, The Search Pt. 1-2, House of Quark, Little Green Men, Return to Grace, Trials and Tribble-ations, Children of Time, Call to Arms, In Purgatory's Shadow + By Inferno's Light, The Magnificent Ferengi a In the Pale Moonlight) tak může směle konkurovat i tomu nejlepšímu ze všech ostatních seriálů, podobně kvalitních epizod se v celým průběhu najde pouhá hrstka a kontrast mezi kvalitou a odpadem (Meridian, Fascination, Explorers, Facets, Nor the Battle to the Strong, The Assignment, You Are Cordially Invited, Take Me out to the Holosuite, Time's Orphan) je zde ještě markatnější než u Enterprise a Voyageru. *** 1/2 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Smůla DS9 spočívá ve velice pozvolném rozjezdu. První dvě sezóny jsou naplněny drobnou denní politikou a neustálými třenicemi mezi různorodým osazením obří vesmírné stanice. Nápad to nebyl špatný a protože k němu scénáristé vymysleli bohaté politicko-kulturní reálie, tak se zdálo že by celý koncept mohl fungovat. Bohužel potenciál zůstal trestuhodně nevyužitý. Z výbušné směsice Cardassie vs Bajor šlo určitě vytřískat mnohem více a červí díra zůstala dlouho ležet ladem. Ve třetí sezóně přišel rozhodující zlom. Paramount angažoval Ronalda D. Moora a ten vtiskl seriálu mnohem temnější a zlověstnější tón. Na scéně se objevuje Dominion, v Alfa i Beta quadrantu to začíná vřít a schyluje se k velké válce. A nebude jediná. Tímto krokem DS9 opustil osvědčenou politiku Star Treku, čili jednotlivé epizody s přísně ohraničenými zápletkami a přešel na epické dobrodružství táhnoucí se celé roky. Atmosféra v bojující Federaci rozhodně není tak optimistická jako v idealistické TNG. Během protahujícího se konfliktu se stávají neměnné zásady luxusem, jenž si Flotila nemůže dovolit. Přichází čas na politický realismus, klam, přetvářku, tajné operace a pragmatická spojenectví. DS9 se tak nesměle přihlásil k trendu moderních "realistických" seriálů zaměřených na psychologii a složité postavy. Bohužel i tuto linii seriál z většiny promrhal. Přitom myšlenková konfrontace mezi sešněrovaným, ale velice efektivním Dominonem a volnomyšlenkářskou, ale občas těžkopádnou Federací by mohla být lahůdková. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že Hluboký vesmír 9 není zdaleka tak špatný, jak se traduje, jen má ten problém, že se pokusil rozbít klasické schéma vyprávění a přijít v rámci trekistického vesmíru s něčím novým. Jenže fanoušek seriálu je tvor nadmíru konzervativní a nemá rád experimenty. Popravdě řečeno, spolu se Star Trek: Nová generace je to má nejoblíbenější trekistická série, která má tu smůlu, že ty nejlepší epizody u nás nikdy nebyly odvysílány. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Producent Rick Berman původně uvažoval obsadit do role Benjamina Siska Alexandra Siddiga. Došel ale k závěru, že velitel stanice by měl být starší. Místo toho Siddiga obsadil do role Dr. Juliana Bashira. (Shakaar)
  • Na začátku epizody spolu Dr. Bashir a Chief O'Brien hrají šipky. Dr. Bashir pochvalně zmíní, že Chief hodil tripl 20, avšak když je záběr na to, jak Chief vytahuje šipky z terče, tak je vidět, že nehodil žádný tripl (natož 20), nýbrž 14, 16 a 6. (KM Phoenix)
  • Postava Kiry Nerys (Nana Visitor) byla do seriálu dopsána v poslední chvíli. Původně totiž tvůrci zamýšleli, že bajorským zástupcem pro DS9 bude praporčík Ro Laren, divákům známá z předchozího seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987). Její představitelka Michelle Forbes však odmítla, protože se nechtěla dlouhodobě uvázat na celý seriál. (Doctorow)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama