Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (288)

akisha 

všechny recenze uživatele

Příběh o nakrklém starém dědkovi, který všechny nesnáší, zato miluje cedule se zákazy a stupidní sousedi mu kazí plán se zasebevraždit. Dokonalé podhoubí pro černou hořkou komedii říznutou občasným dojímáním. Něco jako krátký úvod do "Vzhůru do oblak," zato v celovečerní formě. Skvěle vybraní herci. Role nasraného dědy je přímo šitá na tělo Rolfu Lassgardovi a z těch vedlejších krom jeho sympatické manželky Idy Engvoll vyniká ještě Bahar Pars jako temperamentní nová sousedka. Moc se mi líbily vysvětlovací návštěvy do Oveho minulosti, velmi pěkná je zejména epizoda z jeho dětství s otcem (Viktor Baagoe jako sedmiletý Ove je k sežrání). Zbytečně to netlačí na pilu, člověk se dojme, ale ve zdravé míře a konec je rovněž v dost tradičním duchu. Můžu s klidným srdcem doporučit, je to něco jako "Is Anybody There?" ve švédském podání a bez kouzelnických triků. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Švédský studený humor  1)  protepluje překvapivě působivý a dojemný, i když poněkud naivní snímek._____ 2)  Ove je plnokrevná postava - lze ho milovat i nenávidět, ale rozhodně o něm nelze říci, že to je myš._____ 3)  29letý Filip Berg (mladý Ove) se mi zamlouval._____ 4)  A teď musím vyřešit otázku, jestli si koupím Volvo anebo Saaba. Audi nechci, protože tam jsou to čtyři nuly na kapotě a pátá za volantem._____ 5)  Zjistil jsem, že s mnohými výhradami starého Oveho se ztotožňuji a vadí mi stejné chování jako jemu. Přemýšlím, co to znamená. ()

Reklama

johny89 

všechny recenze uživatele

Byla to vlastně komedie? Ani nevím, vtipné to místy bylo opravdu hodně, ale zároveň to není vůbec typický představitel klasických dramaticko-komediálních filmů. Film si po celou dobu drží velmi silný příběh s mnoha smutnými momenty a na konci člověk začíná chápat jaký Ove ve skutečnosti je. Skvělá scéna byla, když Ove řeší jeho přátelství s Runem a jejich rozkmotření na základě neshody mezi Saabem a Volvem. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* film o zatvrzelém a pořádkumilovném staroušovi, kterého už nic v životě netěší, brání k sebevraždě nově přistěhovaná rodina a tak mu nezbývá než hledat jeho nový smysl. Jemně nadprůměrný film se sociálním tématem a multikulti podprahovým podnětem. Na skandinávské poměry nic vyjímečného, takže jen lepší 3 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě opravdu dostalo. Ze začátku mi to připadalo trochu divné a čekala jsem nějaký skvělý severský sarkasmus, které tady je na můj vkus málo. Ale vtip o Audi "Čtyři nuly na kapotě a pátá za volantem," mě dostal. Na konci jsem byla celkem na měkko, což se u mě stane tak jednou za rok. Takže za mě super! ()

Galerie (53)

Zajímavosti (9)

  • Švédský knižní bestseller „Muž jménem Ove“ z roku 2012 je románovou prvotinou stockholmského spisovatele Fredrika Backmana, který se popularitě těší i jako blogger a sloupkař švédského deníku Metro. Jeho román o popudlivém starém muži se ve Švédsku prodal ve více než sedmi stech tisících výtiscích a práva na něj byla prodána do více než třiceti zemí. V českém překladu vyšel v roce 2014 v nakladatelství Host. (Zdroj: AČFK)
  • Ove (Rolf Lassgård) je nadšenec do automobilů Saab. Postupně vystřídá modely 92B, 96 V4, 95 V4, 99, 900 a 9000 CS. Podle filmu měl ještě objednaný nový model 9-5 Aero, ale nevlastní jej. Dle knižní předlohy jej nakonec nechtěl, protože auto již nebylo švédské, ale s velkým podílém dílů koncernu GM, který švédskou automobilku Saab tehdy vlastnil. Film se natáčel ve městě Tröllhattan, kde se Saaby vyráběly a dodnes tam stojí muzeum automobilky. Oveho přítel a soused Rune (Börje Lundberg) je naopak fanouškem druhé švédské automobilky Volvo, která má sídlo v Göteborgu, asi 70 kilometrů jižně od Tröllhattanu. Také on vystřídá několik modelů – 144, 245, 740 Estate, 940 a nakonec luxusní 960 Executive. Poté ale automobilku Volvo opustí a pořídí si německý roadster BMW Z3. Oveho noví sousedé vlastní Hyundai i30 Combi. (Martin_Happy)
  • Představiteli hlavní postavy Rolfu Lassgårdovi bylo na začátku natáčení stejně, jako postavě Ova, kterou hrál, tedy 59 let. (orkadimenza)

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama