Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Melios 

všechny recenze uživatele

Seriálova Duna podľa Space Opery Franka Herberta mala veľký potenciál na dlhšom úseku vyobraziť knižnú predlohu. Bohužiaľ to dopadlo tak nejak priemerne. Natočiť Dunu samo o sebe je vyslovene hotové umenie, keďže bola napísaná veľmi zložitým, neustále všetko vysvetľujúc, štýlom, ktorý sa v seriáli spolu s nízkym televíznym rozpočtom silno odrazil na výslednom produkte. Ak mám byť úprimný, bol som pri pozeraní dosť stratený a vlastne doteraz, keď toto píšem si stále nie som celkom istý, okolo čoho sa ten príbeh vôbec točil. Ak mám svoje pocity zhrnúť, je to niekde medzi. I navzdory tomu, čo mi seriál predviedol som si jeho pozeranie celkom užil, jeho béčkové kvality som celkom ocenil a na hercoch bežiacich na mieste pred zeleným plátnom som sa aj celkom pobavil, a jeho pozeranie neľutujem. No teraz finálna otázka: 👍 či 👎 ? Ťažko povedať. Asi by som skôr poradil si najprv prečítať knihu, aby ste vedeli na čom ste a až potom sa hrnúť do filmov... ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Mnohem povedenější než verze od Lynche. Ačkoliv i tady je oproti knížce leccos zpřeházené, a některé okamžiky jsou téměř do očí bijící (zasvěcení Jessicy, přičemž si jde k oltáři s hezky kulaťoučkým bříškem a velebná matka, léčitelka a vědma, se diví že je samodruhá :D představoval jsem si to v knize trochu jinak). Nicméně velice povedené :) ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rád Lynchovu starší verzi, takže pro mě bylo potěšením vidět variaci na ní. Není myslím o mnoho horší, i když se nejspíš Lynchovou verzí v mnohém inspirovala. Nebudu srovnávat s knižní předlohou, která mě nikdy nebavila (málo hard sci-fi, příliš románových šablon a keců). Nebudu ani srovnávat s Lynchem, protože ten je svéráz a unikát. Nebudu se posmívat jistě úsměvným trikům, protože se mi líbily mnohem víc, než moderní CGI a taky proto, že jejich úsměvnost považuju za záměr. Nebudu se znechuceně ošklíbat nad romantizováním a idealizováním pouštní arabské civilizace (okaté paralely jsou snad zřejmé), protože v době psaní knih zkrátka připadal primitivní islám/islámský svět mnohým západním lidem děsně sexy. A naopak oceňuju, že z mého pohledu tahle béčková televizní minisérie hravě strčí do kapsy jakýkoliv díl velkofilmových infantilních Star Wars a že mě vcelku uspokojila i česká herecká účast, které vévodili doktor Dobrý s konkubínou Kodetovou. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to trikově strašné zpracování, místy opravdu hrozné na dnešní dobu, a nemyslím proto, že jsou zde použity i klasické triky, ale proto, že jsou provedeny prostě špatně. Jenže pořád je to "Duna" a její příběh je zachycen poměrně věrně. Problém je v tom, že to nemá žádný přesah, který má kniha, ale je zde prostě jen vyprávěn nějaký ten příběh. Přítomnost českých herců je fajn, nejvíc mě samozřejmě uchvátila Barbora Kodetová, a to i proto, že postavu Chani jsem si zamiloval už v knize. Slabé, ale stejně se mi to líbilo víc než Lynchovo pojetí, i když i to má své silné stránky. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Pro mne, jakožto fanouška předlohy, je tahle seriálová záležitost skvělá, mnohem lepší, nežli Lynchova verze. Ani nemám, co bych vytkl, protože od hereckého ansámblu přes na tv minisérii úctyhodné triky (obzvlášť když mluvíme o namalované poušti na pozadí, hehe) až po ztvárnění jízdy na Tvůrcích (vážně jsem nevěřil, že to jde natočit tak, aby to působilo důstojně). Navíc jakmile se rozezní pokřik ve jménu Muad´Dibově, jsem kompletně ztracenej a nadšením třepu ploutvema jako pod vlivem elektrockého šoku. Tohle si bere od díla Franka Herbarta to nejlepší a přetavuje to mezi vynikající scifi seriál, navíc okořeněný Českou příchutí. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Minisérie se natáčela v Itálii a v České republice - přesněji v Praze, díky tomu si v ní zahrálo mnoho českých herců. (Yardak)
  • Efektu modrých očí Fremenů bylo dosaženo pomocí speciálních ultrafialových kontaktních čoček a kamerami s UV-filtrem. (Radiq)
  • Falešné koření ve scéně, kdy se znovu střetnou Paul a Gurney (P. H. Moriarty), bylo ve skutečnosti oregano. (Radiq)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama