Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Knihu som nikdy nečítal, takže neviem do akej miery je jej toto spracovanie verné, ale mňa baví najviac. Oproti obidvom filmovým verziám tu od prvej sekundy naplno fungujú všetky postavy. Rozhodne to nie sú také chladne pojaté figúrky na zložitej šachovnici. Všetky tie politické pikle v pozadí sú tiež kvalitne prepracované, dobre gradujú a nakoniec všetko do seba perfektne zapadne. Celému seriálu dominuje ústredné duo matky a syna, ktorí zo začiatku z núdze využívajú Fremenské legendy o vyvolenom, ale postupne sa tými legendami stávajú. No a ten Džihádistický motív kladných postáv je pekne kontroverzný a zábavný zároveň. Na druhej Harkonenovci sú dokonale slizkí a medzi Fremenmi poteší kopa českých hercov. Čo sa týka kulís, tak s nimi som tiež spokojný. Podľa mňa tu sú lepšie znázornený bežní obyvatelia Arrakisu ako v novej filmovej verzii, kde všetky tie veľkolepé kulisy pôsobili ľudoprázdne. Poteší aj R-kový rating, takže akcia je krvavá a a pekné ženy sa tu neraz obnažia. Mínusom je len triková stránka nad ktorou je dnes už potrebné do veľkej miery privrieť oči. Mne zásadne nevadí, ale keby do toho niekto vrazil prachy a znova to poriadne prerenderoval, tak by to bolo super. A možno by mohli rovno natočiť z prostredia Duny veľkolepý seriál. Námetov je tam dosť. Celkovo je to ale skvelá miniséria, ktorá po dejovej stránke strčí do vrecka všetky tie drahé ale mizerne napísane súčasné sci-fi seriály. Z CZ dabingov mi pripadá najlepší VHS dabing. 7/10. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Minisérie se více drží knižní předlohy, než Lynch ve své verzi, ale taky k tomu má vice prostoru. Zdaleka se mi toto zpracování nelíbilo tak, jako jeho starší bratříček, ačkoliv bylo srozumitelnější, ale o to nudnější a herci mne vůbec nepřesvědčili. Kulisovost z toho jen čiší. Navíc ten, kdo uděla z lady Jassicky blondýnu a z princezny Irulán brunetu, asi vůbec knihu nečetl - vím, že to jsou prkotiny, ale takových seků je tam víc a mne bijou do očí. Dílo nehodné fantazii Franka Herberta. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Velmi přesné zpracování knihy, které v rámci video produkce vůbec neurazí a řada českých tváři člověka dokonce příjemně překvapí. Co ovšem naprosto absentuje je atmosféra, je to toliko jen sterilní převyprávění s průměrným formálním zpracováním - taková ta klasická televizní velkoprodukce. Člověk si tohle třídílné zpracování může pustit bez znalosti knižní předlohy a pochopí , narozdíl od podivného lynchovského zpracování z roku 1984 (ale já jsem mu přesto věrná ... ). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Asi jedinej "film" o Dune, kterej sem skouk komplet celej. Sice nevim, jak moc pribeh odpovida predloze, ale prisel mi docela solidni. Akorat je tu dost malo akce a strasne moc rozhovoru. Ale musim pochvalit, ze jsem se za tech 270 minut nudil jen vyjimecne, moc hluchejch mist tu neni. Co se tyka triku, tak krome tlamy cerva, ktera je udelana slusne, je to naprosto katastrofa, to jsou proste priserny triky. Hudby bu tu mohlo bejt vic. Co se tyce hercu, tak prevazne hrajou prumerne, takze nic, co by rusilo, akorat obcas se ukaze nakej ceskej herec, jako Taborsky nebo Kriz a jsou tam jako pest na oko. A mozna by to chtelo lepsi zaver, tohle mi prislo takovy nijak zvlast ukonceny. Ale jinak musim rict, ze se jedna o kvalitni zpracovani Duny, ktery bych cely asi znovu nekoukal, ale na to jedno podivani je to slusna zabava. ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Mnohem povedenější než verze od Lynche. Ačkoliv i tady je oproti knížce leccos zpřeházené, a některé okamžiky jsou téměř do očí bijící (zasvěcení Jessicy, přičemž si jde k oltáři s hezky kulaťoučkým bříškem a velebná matka, léčitelka a vědma, se diví že je samodruhá :D představoval jsem si to v knize trochu jinak). Nicméně velice povedené :) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Falešné koření ve scéně, kdy se znovu střetnou Paul a Gurney (P. H. Moriarty), bylo ve skutečnosti oregano. (Radiq)
  • Minisérie se natáčela v Itálii a v České republice - přesněji v Praze, díky tomu si v ní zahrálo mnoho českých herců. (Yardak)
  • Efektu modrých očí Fremenů bylo dosaženo pomocí speciálních ultrafialových kontaktních čoček a kamerami s UV-filtrem. (Radiq)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama