Reklama

Reklama

Tancuj Matyldo

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V příběhu inspirovaném skutečnou událostí žije uzavřený Karel (Karel Roden) ve světě řádu a striktních pravidel, ve kterém nezbývá mnoho místa pro empatii. Svou extrovertní a bohémskou matku Matyldu (Regina Rázlová), bývalou barovou zpěvačku, navštěvuje víceméně z povinnosti. Matylda přijde nečekaně o byt a Karlovi nezbyde než ji vzít k sobě. Jejich soužití je ale pro něj katastrofou. Zvlášť když vyjde najevo, že u Matyldy propuká Alzheimerova choroba. Jako možné řešení se nabízí, že o svéráznou babičku bude pečovat Karlův syn Pavel (Antonio Šoposki), nezodpovědný floutek pohrdající otcovou profesí exekutora. Společná domácnost tří rozdílných temperamentů různých generací přináší řadu humorných momentů, s postupujícími příznaky nemoci spíš tragikomických. Na první pohled bezvýchodná situace převrátí rodině život vzhůru nohama, ale tím, že to nevzdají, udělají něco důležitého nejen pro Matyldu, ale i sami pro sebe. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (163)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch lepších rodinných dramat, která se tu za poslední léta urodila. Herecky naprosto perfektní a i scénáristicky to dávalo nejen smysl, ale i to vytvářelo celou řadu emocí. Tedy vše takové, jaký by správný evropský dramatický film měl být. Joo, kéž by se v Česku více otevíraly tyto na první dojem běžná lidská témata nás všech. Natočené s citem, logicky a s úctou ke všem, co něco podobného dnes a denně prožívají. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Vida davida, i u nás se dá natočit kvalitní film, s fantastickými hereckými výkony.. Co zajíčá jako nevinná hořká komedie, postupně přechází ve vynikající drama o Alzheimerově chorobě, ale hlavně o vztazích mezi matkou a synem a vnukem.. Karel je všemi opohrvovaný exekutor, který musí spoustu věcí v životě přehodnotit, když se začne starat o svoji dementní matku, které říká Matyldo - hodně věcí z filmu (včetně přivázání k lůžku v léčebně atd.) jsem zažil na vlastní kůži, takže mě film hodně oslovil, jak svojí výbornou úrovní, tak hlubokým a dojemným životním příběhem...97% ()

Reklama

valasek.m 

všechny recenze uživatele

Dávám silné 4*, kdyby to šlo dám 4,5, absolutní herecký koncert Regini Rázové, kde musela zahrát velmi silné téma Alzheimerovy choroby, za který by jsi letos lví sošku zasloužila také, bohužel konkurence byla letos opravdu překvapivě velmi silná, ale jsem rád, že po Přišla v noci, Němých tajemstvích je tu další český film, za který se nemusíme ale vůbec stydět, ba naopak. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Přišla v noci se nedostavilo zklamání, ale obrovské nadšení. Tancuj Matyldo není pouze film roku 2023, je to nejlepší český film posledních několika let. Dlouho mě žádný film tak nesevřel u srdce. A v sále jsem evidentně nebyl jediný, v závěrečné půlhodině by bylo slyšet špendlík na zemi. Všechny čtyři hlavní postavy jsou znamenitě napsány a stejně znamenitě zahrány. Lze na ně nahlížet jako na čtyři přímky, které se nemohou nikdy protnout, nemohou se nikdy pochopit. A my je můžeme buď nejméně jednu anebo i klidně všechny čtyři nenávidět, nechápat, odsuzovat, litovat, ale v duchu si přát, kdy už se sakra aspoň dvě z nich protnou?! Souhlasím s tím, že Karel Roden a Regina Rázlová podávají životní výkony, platí to však ale i o Zuzaně Kanócz a mladém Antoniu Šopoském. Pokud tihle čtyři nebudou ověnčeni Českými lvy, budu to považovat za nespravedlnost. A to musím podtrhnout, že zbožňuji Elišku Křenkovou a Tatiana Vilhelmová předvedla strhující výkon v Bratrech. Silný filmový zážitek, na nějž nikdy nezapomenu. Kdyby tvůrci do snímku nevložili aspoň trochu humoru a špetku odlehčení, myslím, že by všichni diváci a divačky po půlhodině upadli do silně chmurných stavů. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Sám vím jaké je to žít se starší generací a zaplaťbánbůh se jich žádný stařecký choroby netýkají miluju je vše je snažší. V tomhle případě jsem příběh o bezempatickém synovi nuceně se starající o svoji nemocnou matku bral jako výzvu proti Simoně Pekové a její invazi do bytu mladých. Herecky skvěle zvládnuté zvlášť od profíka Karla, který to posunuje výš. Mladej byl někdy na sestřelení, ale měl to ve scénáři a chudák Regínka se protrápila Alzheimerem a stejně ji cena při lvu unikla. Bohužel snad jindy.. 70% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v Bratislavě, Praze, Plzni a Étretat ve Francii. (griph)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 8 milionů korun. (SONY_)
  • „Nápad na snímek vznikl před více než sedmi lety, ještě za života mé matky trpící Alzheimerovou chorobou,“ prohlásila scenáristka Nataša Slavíková. (Duoscop)

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Přišla v noci

Ceny české filmové kritiky ovládla Přišla v noci

03.02.2024

Večer v sobotu 3. února 2024 proběhl v Divadle Archa v Praze 14. ročník slavnostního předávání Cen české filmové kritiky, které každoročně uděluje Sdružení české filmové kritiky výrazným a chváleným… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

04.01.2024

Ve čtvrtek 4. ledna byly Sdružením české filmové kritiky oznámeny nominace pro 14. ročník výročního předávání Cen české filmové kritiky, které by tentokrát měly vyzdvihnout výrazná česká… (více)

Reklama

Reklama