Reklama

Reklama

Bratři

Trailer 1
Česko / Slovensko, 2023, 135 min

Obsahy(1)

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková). Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (305)

kingik 

všechny recenze uživatele

Příběh bratří Mašínů v podstatě dobrodružném balení. Náznaky kontroverze neznatelné a utlumené. Nemá smysl rozebírat historické události a řešit jejich detailnost a objasnění. Daleko lepší bude posoudit, jak z filmového hlediska režisér Tomáš Mašín, vzdálený příbuzný rodinného klanu, s danou látkou pracuje a co se rozhodl divákům předvést. A zvolil akční cestu, kdy po počátečním komorním rozjezdu, bratři poprvé osahají zbraně a vydají se na boj s rudým terorem. Jejich cesta lemovaná krví končí ve východním Německu. Než dorazí do svého cíle, tak jsme svědky jejich řádění, kdy není radno jim zkřížit cestu, Bratři ale mají scenáristický status zůstávat  nadále neodolatelnými sympatickými hochy. Takže bez problému se jim dá fandit. Akční pasáže nejsou přímo úchvatně natočené, mají svůj řád a technickou kvalitu. A ke konci si užijeme hodně němčiny. Režisér občas vynechal natočení potenciálně zajímavých scén, takže se třeba nedozvíme, jak se Ctiradovi podařilo pláchnout z vězení. A takových nedořečených scén je ve filmu povícero. Důležitou složkou pro celkové vyznění filmu bylo trefné herecké obsazení. A Jan Nedbal a Oskar Hes splňují náročná kritéria. Jsou skvělí jak v dialogových pasážích, tak i v dramaticky akčních rejdech. Pokud si tedy erudovaný historik hystericky rve chlupy na ohanbí z důvodu laxního zpracování, tak já s tímto svižným převedením látky nemám nejmenší problém. Zajímavý film. 8|10 ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na naše takové normální zabijáky mám nemlich stejně rezervovaný názor jako verbal, čili ad jeho komentář, no a jako potomek člověka, který za své hrdinské počínání během druhé světové seděl společně s dalšíma Maděrama v letech 50., a  za držkování a zřejmý odpor i v letech 70., v obou případech na Borech, v prvním turnusu i s "vycházkami" do uranových dolů, bych oběma zásadně vymezeným stranám společenského sporu naznačila, že stačí používat mozek, zapojit rozlišovací čidla detekující seniorskou aroganci, podivně neutuchající a mně osobně nesympatickou touhu po oficiální pochvale a hlavně absenci pokory v časech, když už člověku není dávno dvacet a měl by umět férově vyhodnotit komplexní důsledky dávných činů, aspoň sám před sebou. K tomu mimořádného Filipa netřeba. Pánové hráli dobře, Táňa i Matěj Hádek byli skvělí, film to je pěkný. ()

Reklama

Steven47 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál, že budou Bratři až příliš černobílí ve svém vyprávění, což se naštěstí nestalo. Na druhou stranu mám pocit, že se snaží působit až příliš nekonfliktně a ve výsledku pouze odvypráví příběh, jak se fakticky stal. Mrzí mě, že tvůrci nešli více do hloubky v rámci zkoumání psychologie a motivací (nejenom) obou Mašínů. Snímek proto nefunguje moc dobře jako drama, jelikož nevěnuje postavám dostatek prostoru na nějaký vývoj. Navíc samotné téma zrůdnosti komunistického režimu už se mnou, byť to může znít cynicky, zkrátka po tolika různých zpracováních samo o sobě příliš nehne. Bratři sice postupně přejdou spíš do klasického thrilleru, ani v této poloze nicméně nejsou zvlášť silní. Vzhledem ke stopáži jim chybí větší intenzita či surovost, kvůli čemuž nejednou působí zdlouhavě. Technická stránka je na domácí poměry výborná a některé scény mají opravdu hutnou atmosféru, na můj vkus jich však bylo málo. Představitelé Josefa i Ctirada jsou skvělí a herecké obsazení je celkově povedené. Ale od filmu založeném na takhle zajímavém příběhu, který jsme navíc poslali na Oscary, bych prostě chtěl víc. 6/10 ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Já mám osobně s tímhle filmem jen pomálu problémů. Přiznám se, že jsem nikdy názor na kauzu okolo Mašínů nějak zvlášť neměl a tento film mě osobně zajímal jen z důvodu poslat ho na Oscary, nakonec mi ale nějak jeho zhlédnutí nevadí. Rozhodně je pěkně natočený a nebýt těch rozřesených záběrů a občas kompozičně posunout záběry o délku v řádu milimetrů, je světového vzhledu. Oskar Hes a Jan Nedbal hrají bratry moc pěkně, z celého hereckého obsazení mi ale (již klasicky) nejvýraznější přišel Václav Neužil ml. Můj největší problém spíše vzchází z postav filmu, které ano, jsou sice točeny zcela neutrálně (dle všech slibů), ale jsou i přesto naprosto nesympatické (především pak Tatiana Dyková, která ale samozřejmě taky zahrála skvěle). Asi je to můj osobní problém, ale jakmile někdo natočí film o dysitentech, tak mi vůbec nejsou sympatičtí. Jsem sice rád, že nemáme totalitu, ale tak, jak to ve filmech ukazují, mi zatím nebyli ani jednou sympatičtí. A zcela upřímně doufám, že natrefím na film, nebo že někdo natočí film, který můj názor změní. Ale bohužel, možná kvůli mně se mi ten film nedokázal prodat. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce řemeslně kvalitní film, který si své podporovatele i odpůrce našel dávno před premiérou a i po ní bude diváky rozdělovat. Tomáš Mašín natočil výpověď napříč generacemi, která se vyhne možným diskuzím i obhajobám, vyhne se komplikovaným debatám na téma, zda jde o film o národních hrdinech nebo o vrazích. V několika momentech intenzivní záležitost, v jistých momentech je příliš zajímavé téma, které vede dodnes k debatám o státním vyznamenání, možná až příliš bagatelizované. Mašín přitom rozhodně nemusel hned natočit nový Rašómon nebo Poslední souboj, jeho řemeslná schopnost je pořád dostatečně silná a akční pasáže jsou správně intenzivní. Rozhodně dobře odvedená práce, Marek Epstein skutečně patří mezi nejlepší české scenáristy i v momentech, kdy mu několik faktorů hází klacky pod nohy… ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Josef Mašín si s režisérem prošel trasu jejich útěku bývalým východním Německem. S jeho zesnulým bratrem Ctiradem se režisér osobně nesetkal. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Ve chvíli, kdy přichází vyšetřovatel (Stefan Konarske) na velitelství (cca 41. minuta), má na výložkách tři hvězdy v řadě. V další scéně v kanceláři a i předtím v autě má hvězdy do trojúhelníku. (Topper.H)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

23.10.2023

Proti nacismu ano, proti komunismu ne? Některé rodiny se postavily oběma totalitním režimům. Třeba Mašínovi. Tématem čtvrtého ročníku festivalu filmů o XX. století je protikomunistický odboj, a to v… (více)

Reklama

Reklama