Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 2
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (191)

Aky 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se chystal Boženu si nahrát a uchovat. Božena Němcová není jen tak někdo. Bohužel se záhy ukázalo, že jen tak někdo jsou autorky seriálu. Když si člověk odmyslí, zvědavost na to, jak to s Boženou Němcocou vlastně bylo, anebo mohlo být, zůstane poměrně nudné rodinné drama, které po shlédnutí právem upadne v zapomnění. Laťku poněkud pozvedl poslední díl. Nejzajímavější zůstává postava Josefa Němce, což nepochybně nebyl záměr, ale prostě to tak vyšlo. Taky vás místy popouzela hudba? ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První polovina minisérie vyloženě nudí, scénář by potřeboval hodně upravit (např. postava Evy Josífkové, ta je vyloženě nepovedená). Ale jinak aspoň dobře vystižené to, že umělcův život musí být plný rozporuplných pocitů, jinak se nedá z čeho tvořit. Aneb jak se oběť domácího násilí první českou spisovatelkou stala. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím. V některých prchavých momentech je to na českou kotlinu až nevídané, a navzdory všem mým vědomým výtkám ve mně seriál oslovil něco pod povrchem a dokonce mi po několik nocí vstoupil i do snů. Jako největší problém vidím to, že autorky jsou až moc citlivé na to, aby nějak "mainstreamově přijatelně" skloubily dohromady vnitřní, rodinný, společenský a politický život svojí hrdinky. Ale jak to vytáhlo do světla ramp národní misogynii, bože bože. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Božena je taková menší seriálová událost v naší malé zemičce, ale pod hypem, který ji doprovázel se skrývá docela plytký příběh o velké Češce, která je zde prezentovaná pouze jako rajda, která žije ve zpackaném manželství. Na dané téma jsem viděl x lepších počinů a výsledný dojem tak zachraňují jen slušní herci a pěkná výprava, která je mírně zazděna tím, že se většina příběhu odehrává v interiérech. Na české poměry rozhodně nadprůměrné dílo, ale žádný trhák se nekoná. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání všech dílů musím konstatovat, že je to velmi povedené dílo. Všechny díly byly super. Jak Anna, tak Aňa nezklamaly a předvedly skvělé výkony. Příběh neměl chybu a mělo to spád a nenudilo to. Nicméně, jednu výtku bych si našla. Moc jsem nepochopila, proč "nevyrostla" i postava, kterou ztvárnila Eva Josefíková. Bylo to tam jako pěst na oko. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Premiéru prvního dílu sledovalo téměř 1,57 milionu diváků, druhý díl zvýšil sledovanost na 1,68 milionu diváků a třetí díl zhlédlo 1,59 milionu diváků starších 15 let, čímž seriál hravě předčil veškeré konkurenční stanice a všechny tři díly byly nejsledovanějšími pořady v hlavním vysílacím čase i celého dne. Čtvrtý a poslední díl sledovalo 1,71 mil. diváků starších 15 let. (rublik05)
  • Natáčení odstartovalo v Novém Městě nad Metují v srpnu 2019. Jinak se natáčelo v Opočně, Praze a na Slovensku. V prosinci se štáb přesunul do Žatce na Chelčického, Žižkově a Hošťálkově náměstí a do ulic Dlouhá a Josefa Hory. (SONY_)

Reklama

Reklama