Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční pohádka Naďi Jurkemikové a v režii Kristíny Herczegové nás zavede do krásné přírody na Slovensku a na Moravě, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Vládcové jedné lesní říše, královna Nabbiel a král Archivald se rozhodnou darovat svým věrným služebníkům, čarodějnici Sebele a čaroději Bendegůzovi čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Sebela a Bendegůz se hned nemůžou rozhodnout, jakým způsobem kámen použijí. Zatímco Sebela má lidi ráda a ráda jim pomáhá, Bendegůz považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Uzavřou spolu sázku. Pokud kamínek lidé použijí častěji k nesobeckým účelům, vyhraje Sebela. Pokud však ne, vyhraje Bendegůz. V té chvíli přijíždí na panské sídlo v malebné přírodě rozmařilý hejsek, mladý hrabě Henrich, v doprovodu své sestry Julie a komorníka Vendelína. Henrich se rozhodne získat peníze na svůj rozmařilý život nerozvážnou těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře, což by vlastně znamenalo likvidaci lesa i zvěře. Do cesty se mu postaví nejen obyvatelé lesa, ale i vesničané, vedení mlynářem Matoušem a Henrichovou sestrou Julií. Co se stane s čarovným kamínkem? Komu pomůže? Kdo vyhraje sázku? Bendegůz nebo Sebela? Dokáží lidé a lesní bytosti zachránit svůj čarovný svět plný lásky, dobra a porozumění? Jsou lidé ještě někdy ochotní myslet víc na jiné, než sami na sebe? V hlavních rolích sympatických lesních čarodějů se můžeme těšit na skvělou dvojici Zuzanu Bydžovskou a Adyho Hajdu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Hudební videoklip

Recenze (193)

rublik05 odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby byla soutěž o vánoční pohádkový propadák, tento snímek by měl jednoznačně prvenství. Tvůrci vsadili na krásné přírodní exteriéry, neznámé a nezajímavé herce, příšerné dialogy umocněné totálně odfláknutým českým dabingem a nudný děj. To vše je krásně zaobaleno do moderního ekoteroristického tématu kácení lesů a ničení přírody. Pohádka je neskutečně nudná, bez atmosféry a bez zajímavého příběhu. Emotivní scény působí buď trapně nebo pro změnu na člověka nezapůsobí vůbec. Triky a efekty celkem ujdou, což je asi jediná kladná věc na celé pohádce. Jinak českému divákovi neznámí herci jsou totálně nudní a nezajímaví. Celkově filmu chybí nějaká silná herecká osobnost, postava, která bude pro celý film vůdčí a charakteristická. Co mě nejvíc dostalo byl nám dobře známý český rychlodabing, kdy tvůrci předabovali veškeré slovenské herce a herečky, což působí místy až komicky. Pohádku asi ani nemám jak hodnotit, nic mě na ní nezaujalo a byla to ztráta času a utrpení se dodívat až do konce. 0/10. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Čarovný kamínek je takový sled pěkných obrázků bez jakkoliv zajímavého děje, vtipu i kvalitního kladného a záporného hrdiny. Nevím, proč bych se díval znovu. A možná bych si položil otázku, zda kroprodukce skutečně něco pozitivního přináší? Sice se v českých a slovenských pohádkách objevují čeští a slovenští herci, ale následný dabing pak jen upozorní na to, jaký je rozdíl mezi ním a původním zněním... Navíc mám pocit, že Slováci a my máme, pokud jde o pohádky, rozdílný vkus. Hvězdný Anděl Páně 2 na Slovensku v kinech zcela propadl. Ideální by bylo mít čistě českou nebo slovenskou pohádku a vysílat je vždy v originálním znění, ale to je patrně neprůchozí. 35% ()

Reklama

pakobylka odpad!

všechny recenze uživatele

Mám jednoznačně kladný vztah k přírodě ... a k lesu obzvlášť. Rozhodně kladnější nežli k naší skvělé civilizaci se sebedestruktivními sklony - navzdory nepopiratelnému faktu, že se bez jejích výdobytků neobejdu. Nicméně nechápu, jak se mohla narodit TAK nudná a TAK prvoplánová zelená agitka ... nesmyslná ve své podstatě, neboť i dřevorubectví vždycky patřilo k tradičním způsobům obživy českého venkova. Velice ráda bych věděla, kterak by se BEZ DŘEVA obešli místní obyvatelé - kupříkladu při stavbě obydlí ... při topení v kamnech ... či při výrobě povozů a rozličného náčiní a nářadí. Taky jsem nepochopila, kterak pár maníků se sekyrkami dokázalo v TAK krátké době vykácet TAK úctyhodný průsek, jehož pařezy vyhlížely TAK moderně - tudíž se ptám: Kde se nachází stroj času, který najatým dřevorubcům promptně dodal motorovou pilu ? A vládcové lesní říše ? Naprosto neschopná individua ! Napřed nemoudře (kulantně řečeno) darují čarovný kamínek přihlouplé dvojici čarodějů, která ho pochopitelně okamžitě použije při své sázce, takže inkriminovaný kamínek není k nalezení - a pak se všichni dohromady nestačí svorně divit. A ostatní figury ? Bezkrevné neživotaschopné mátohy, které se sebou nechají smýkat, jak si scénář spolu s režií právě zamanou. Myslím, že takhle nějak vyhlíží pohádkové dno ... ale obávám se, že může být i hůř. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Super,slovaci natočili ekologicku rozpravku.Pavel Križ tam hra asi len preto,že je to koprodukcia s českom inak jeho postava nema žiadny vyznam.Po hereckej stranke najlepšia Z.Bydžovska a A.Hajdu.Princezna Julia velmi nevyrazna a hlavny zaporak s nemeckym menom Henrich tiež nič moc.Dalšia priemerna slovenska rozpravka na ktoru si nikto po roku nespomenie.To napriklad ruska ropravka Dračia nevesta,ktoru davali nedavno bola ovela lepšia rozpravka,ale ta nebola slovenska nizkorozpočtova. ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Svérázná pohádka, která vám asi prostě buď sedne nebo ne. Mně se docela líbila (a možná, že je ekoteroristická - o scénáristce nic nevím, takže nemohu soudit - ale myslím, že kdo by neznal kontext dnešní doby, že by ji spíš považoval za klasickou pohádku o boji proti chamtivosti. V pohádkách je péče o přírodu znakem kladných hrdinů - viz Pyšná princezna a král zahradník, Popelka a její holubi apod. - a pohádku o říši přírodních bytostí napsala už Božena Němcová, takže tohle není tak úplně mimo linii). Potěšily mě různé drobnosti - třeba komorník Vendelín, který se pořád tak pečlivě rozhoduje, zda svému pánovi odporovat či neodporovat, že to vede až ke komickým situacím; nebo to, jak se slovenské herečky pohybují: představitelka hraběnky Julie něžně a elegantně, představitelka namyšlené statkářky Magdalenky se natřásá a její matka si to správně rázuje. Pohádka to byla docela pomalá, což by ani tak nevadilo, a neměla jasnou dějovou linii, což ji sice činilo příjemně nepředvídatelnou, ale už to trochu vadilo. A z českého znění byl překlad a dabing poznat na sto honů, a to už vadilo opravdu hodně. Navíc jména jsou zbytečně cizí a složitá (Nabbiel, Bendegůz?) a některá jsem z mluveného slova nepochytila ani já, a to jsem jazykářka. Jak se v nich pak mají orientovat děti? - Ale pokud se chcete v zimě potěšit klidnějším filmem a pohledem na horská údolí (a rozumíte slovensky), tak myslím, že slovenské znění mohu doporučit. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kde komorník Vendelín (Jakub Rybárik) popisuje stromy v lese latinskými názvy, jmenuje je v pořadí: Pinus sylvestris (borovice lesní), Picea abies (smrk ztepilý) a Taxus bacata (tis červený). Stále však ukazuje na smrky, které v onom lese tvoří monokulturu. O několik scén později při kácení smrku opět jmenuje Pinus sylvestris. (Thanoris)
  • Natáčení probíhalo v Rožnově pod Radhoštěm, Kvačianské dolině a v lesích v okolí Lubochně. (Duoscop)

Reklama

Reklama