Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (264)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Snímek plný životních mouder a pravd universa ve kterém žijeme, šikovně, inteligentně a hollywoodsky líbivě zabalen v popkulturním hávu, akceptovatelném masou lidí. Osmdesátkový mainstream, který ale nabízí i něco trochu více, než jen lehkou zábavu, z velmi zajímavého a neotřelého prostředí kulečníku. Newman jakožto legenda učí Cruise jakožto nováčka. Kdo by tehdy řekl, že Cruise ho v reálu doroste a možná ještě více. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nedokážu přesně popsat, čím to je, že ať se Scorsese ujme jakéhokoli námětu, vdycky sedím s otevřenou pusou od začátku do konce! Jeho režisérská řeč mi opravdu sedí ze všech nejvíc! Díky tomu dokážu nadšeně sledovat filmy z prostředí, které mě moc neláká (Kundun, Poslední pokušení Krista,Věk nevinnosti)! Nějakej kulečníkovej film, který jsem předpokládal zabředně do klasické sportovně-filmové formy taky nebylo nic, co bych toužil vidět, kdyby to nebylo od Scorseseho! Ale opět je to perfektní film se vším všudy, postavy jsou zajímavé a nepředvídatelné a především to není jen o kulečníku! Je to o sebevědomí, hrdosti, touze po penězích a taktice! Cruise je jako namyšlený cvok perfektní, Newman ve roli rozumného mentora, který se ale dokáže zbrknout také! No a Mary Elizabeth Mastrantonio je dokonalá sexy mrška s dobrým srdcem! Prostě Scorsese je machr, nemůžu si pomoct! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Sám byl kdysi eso. A v talentovaném, ale arogantním hráči biliáru, který se u stárnoucího kouzelníka učí, vidí nový životní impuls. A šanci vydělat solidní balík. Cruise dostal příležitost pracovat s dvěma hollywoodskými velikány – učit se od nich – a pochopitelně toho využil. Scorsese si sice hraje se střihem a kamerou, jinak toho ale kromě solidní atmosféry a pevného vedení herců moc nesvedl. Jinak je to možná s podivem, ale v mé sbírce dvd zastupují nejpočetnější skupinu právě filmy Toma Cruise. Pro někoho možná stále ten chlapík z Top Gunu, co cení zuby a mhouří oči, pro jiné spolehlivá herecká star, která rozehrává svůj talent v rozmanitých kouscích. Možná je to pečlivým výběrem rolí a obklopováním se výbornými režiséry (však posuďte sami: Brian De Palma, John Woo, J. J. Abrams, Bryan Singer, Ridley a Tony Scott, Barry Levinson, Cameron Crowe, Michael Mann, Francis Ford Coppola, Robert Redford, Sydney Pollack, James Mangold, Edward Zwick, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Ron Howard, Oliver Stone, Neil Jordan, Paul Thomas Anderson nebo jako v tomhle případě Martin Scorsese..), každopádně se zas a znova těším na další setkání.. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Rozhodně kvalitní snímek z prostředí kulečníkových soubojů v čele s Newmanem a Cruisem. Mě ovšem právě toto prostředí nijak zvláště nepřitahuje a nezajímá, tudíž jsem se notnou dávku stopáže docela nudil. Výkon Paula Newmana mi nepřipadá nijak výjimečný na to, aby byl oceněn Oscarem. Ale v té době jsem měl dva roky, tak netuším, kdo s ním o cenu soupeřil. Scorseseho filmy ale rozhodně chci nadále sledovat. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Paul Newman ako vždy skvelý, Tom Cruise vo svojich začiatkoch tiež skvelý. Biliardové pasáže efektne natočené. Dilema hlavného hrdinu, či sa má sebarealizovať skrz odovzdávanie skúseností alebo svoj vlastný comeback, sa javí ako nosná téma, ale výsledok nevyznieva nijako osudovo. Vlastne mi nič vyložene nevadí, ale tiež to nie je nič, bez čoho by som sa nemohol obísť. Martin Scorsese bol ale tentokrát opäť veľmi šikovný. Oscar pre Paula Newmana bez diskusie. Paul Newman bol herec nie s veľkým, ale s obrovským H. Jeho Eddie na seba úplne zaslúžene strháva všetku pozornosť. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu Eddie říká, že to je už 25 let, co hrál naposledy. Ve skutečnosti uběhlo 25 let od natočení Hazardního hráče (1961). (facojurka)
  • Tágo ve filmu není opravdová Balabushka, ale jedná se o tágo Joss upravené tak, aby vypadalo jako Balabushka. (facojurka)

Reklama

Reklama