Reklama

Reklama

Království Planeta opic

  • USA Kingdom of the Planet of the Apes (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Režisér Wes Ball přichází s čerstvým a strhujícím příběhem z Planety opic, který se odehrává několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Cézara. V té době jsou opice na planetě dominantním živočišným druhem a lidé musejí přežívat v úkrytech. Zatímco nový opičí tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí. (Falcon)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (128)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Plynulé nadviazanie na predchádzajúce tri filmy, obsahovo aj formálne, na Vojnu aj pomalším tempom a zameraním viac na postavy než na akciu. Uvidíme ako toto pomalšie tempo ovplyvní tržby, lebo na 145 minút sa akčného deje pomerne málo. Triky sú opäť na špičkovej úrovni, opäť o niečo krajšie (scény vo vode) a v tomto smere sa nedá nič vytknúť. Čo sa možno dá trochu kritizovať je, že na to že sa dej odohráva niekoľko generácií po Caesarovi, sú ľudia vo filme prežívajúci v lesoch akosi prekvapivo stále nažive a nielenže ich nepohltil prirodzený potravinový reťazec, ale obliekajú sa stále do handier nevedno skade. Ale zase, pri podobnej látke treba prižmúriť aj očko, a nadväzuje sa na odkaz pôvodného filmu z roku 1968. V rámci rozširovania opičieho univerza je film dokonca podľa mňa celkom logický a drží sa pri zemi, síce sa mohli opice technologicky či inak posunúť už kus ďalej, ale určitá evolúcia badateľná je, nedá sa povedať že by to tvorcovia odflakli. Ako je pre sériu zvykom, je znova trochu aj nad čím popremýšľať, o tom ktorej strane vlastne fandiť, aj zloduch síce má jasné zloduchoidné ambície, ale v zásade sa nimi ukazuje že či opice, či ľudia, teritoriálne a iné spory a túžba po zvýšení svojho vplyvu boli, sú aj budú. Rovnako ako manipulácia , propaganda. A aj kulty osobnosti, v tomto prípade vidíme obe strany mince - tzn. snahu o ctenie Caesarovho odkazu, a snahu o jeho zneužitie. A kto sú teda tí naozaj dobrí, a kam to celé môže dospieť? Postavy mohli byť kus zaujímavejšie, v tomto to mal Reeves a jeho tím podľa mňa podchytené kus lepšie, ale ako píšem je vidieť že trilógia, ktorú sme dostali do roku 2017 sa rešpektuje a ctí pomerne zodpovedne a aj nová zostava nie je márna. Hoci Noa pôsobí nevyhnutne ako Caesar 2.0. Záver sľubuje potenciálne zaujímavé pokračovanie, za mňa teda spokojnosť a dá sa povedať že séria si naďalej úspešne udržuje kvalitu, ktorú nastavil v roku 2011 (vtedy prekvapivo) podarený Rise of the planet of the apes. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Lepší triky než v Avatarovi, sorry not sorry. Weta vládne a Wes Ball do toho zvládá konstruovat i hezky poutavý příběh s novými sympatickými hrdiny i hezky nejednoznačnými záporáky a spoustou morálních otázek navrch. Přidejte fantastickou kameru a výpravu a máte zkrátka náběh na jeden z nejlepších blockbusterů letoška, kterému k dokonalosti chyběla jen hudba Michaela Giacchina a o něco silnější emoce. Jako start nové trilogie to ale funguje parádně, tak snad se dočkáme i dalších pokračování. 8/10 ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Počátek nové opičí trilogie, bez původních postav i tvůrců. Naštěstí se i tentokrát sešla velice dobrá parta a tak je "Království" i přes svou zbytečnost, velice povedeným rozšířením, které je vizuálně fantastické, herecky velice příjemné ale příběhově dost přímočaré a ploché bez výrazných momentů. Hluboký velkofilm se nekoná ale zábavný blockbuster určitě. 70% ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Parádní blockbuster, který mi dost sedl. Režisér Wes Ball mi v trilogii Labyrint ukázal, že je velmi talentovaný, má řemeslo v ruce, umí pracovat s atmosférou a napětím, a když na to přijde, tak mu nedělá problém ani akce. Ball dlouhou dobu připravoval komiksovou adaptaci Myší hlídky, ale to bohužel nedopadlo. Naštěstí dostal jinou příležitost, aby nám všem znovu ukázal jak moc dobrý je režisér a vypravěč. Ball odvedl topovou práci. Je hodně vidět, že film měl nějakou vizi, které se tvůrci pevně drželi a moc dobře věděli jaký příběh chtějí vyprávět, kam má směřovat, a jaký je jeho smysl. V tomto ohledu si zaslouží scénář velkou pochvalu. Režisér Ball předvádí velmi sebevědomou režii, na kterou se moc hezky kouká, a nejen kvůli luxusním trikům. Jsem opravdu moc rád, že jsem dostal film, kde je vidět, že tvůrci věnovali dostatek prostoru k představení nových postav a jejich světa. Je opravdu hodně sympatické, že tvůrci nikam nespěchají a dávají nám opravdu dost času, abychom postavy lépe poznali, než se rozjede hlavní zápletka a představí se hlavní záporák. Film v tomto ohledu působí jako seriál nacpaný do dvou a půlhodinového filmu, kdy každých třicet minut začíná nová etapa příběhu a vyprávění. A čistě z mého pohledu to dost dobře funguje, protože každá část příběhu nabízí něco nové a jiného. A tady se bohužel objeví jediný problém, který film má. Z mého pohledu nefunguje vztah mezi hlavním hrdinou a záporákem. Hlavní záporák nemá tolik prostoru, a je to celkem škoda, protože je napsaný dost zajímavě, a kdybychom s ním strávili více času, tak by to příběhu jenom prospělo. Z posledního aktu je trochu cítit jistá uspěchanost a určitě bych se nezlobil, kdyby ve filmu bylo o pár dialogů navíc. Království Planeta opic má fantastickou vizuální a technickou stránku. Triky jsou luxusní a realistické, a fakt moc povedené. Opravdu si tvůrci vyhráli s podobou post apokalyptického světa, který je hodně přírodní a skvěle vytváří samostatně fungující prostředí. Hodně se mi líbila hravá kamera od Guyala Padose a soundtrack od Johna Paesanoa - navázat na mistrovské díla od Giacchina je těžké, ale Paesanovi se to svým způsobem povedlo. Film může vypadat sebekrásněji, ale pokud nemá nemá srdce, tak je to jen pozlátko. Tady jsou srdcem filmu postavy, a herci, kteří jim dali život. Owen Teague odvedl velmi dobrý výkon a krásně kráčí ve stopách Andyho Serkise, který taky dokázal vdechnout život a emoce Caesarovi. Freya Allan velmi příjemně překvapila a je ve své roli hodně dobrá, a umí si ukrást několik scén pro sebe. Kevin Durand není špatný, ale je velká škoda, že nemá více prostoru. Totéž platí i pro Wiliama H. Macyho, které mu by slušelo taky pár scén navíc. Hodně silný herecký výkon předvedl Peter Macon a jeho linka se mi moc líbila. Království Planeta opic je dobrý a hodně povedený blockbuster, který mi udělal velkou radost a já doufám, že dostaneme pokračování tohoto příběhu. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Wes Ball to zvládl. Dokázal připravit divákům kvalitní pokračování, jaký si trilogie s Cézarem v hlavní roli zasloužila. Představuje nám zde nový příběh, který se odehrává o 300 let po událostech předchozího dílu. Nový příběh je zajímavý a dobře se zde představily nové hlavní postavy. K samotným postavám jsem v průběhu filmu neměl, co vytknout. S postavami se zde dobře pracuje. Především bych chtěl zmínit záporáka Proximuse, kterého ztvárnil herec Kevin Durand (mohli jsme ho vidět v letošním hororu Abigail). Bohužel u něho zamrzí menší stopáž na plátně. Přesto si bral pro sebe každou scénu ve které byl. Herečka Freya Allan (nejvíce známá jako Ciri ze seriálu Zaklínač) zde ztvárnila hlavní lidskou postavu se kterou se zajímavě pracuje postupem filmu a než přijde závěrečná třetina její motivy jsou nejednoznačné a divák netuší, jak se zachová v dalších minutách. V čem je snímek nejsilnější je vizuální stránka. Zde si tvůrci dali opravdu záležet. Původní trilogie měla každým dílem digitální efekty u opic lepší a lepší. Nový díl má detailní záběry na digitální postavičky opět výborně do detailu zpracované. A nejenom postavy, ale také prostředí je fantasticky zpracované, až jsem si během sledování vzpomněl na herní The Last of Us. Sledovat tento film na velkém plátně byla zkrátka nádhera. Dostali jsme zde poctivou filmařinu do které byla vložena láska a srdce. Výprava filmu je parádní a kamera je pěkná. Je to ten typ blockbusteru na který se divák bude rád dívat zas a znova i díky samotné kráse (čtěte vizuálu) celého filmu. Wes Ball doručil poctivou podívanou, která v žádném případě nedělá předchozí trilogii ostudu a ukazuje se zde, že má Planeta opic pořád, co nabídnout. Není to sice, tak silný v emocích, jak by mělo být (závěrečná třetina je lehce uspěchaná) a chybí tomu ta špinavá atmosféra předchozích dílů a rukopis Matta Reevese se zkrátka nedá nahradit. Skladatel John Paesano vytvořil pěkný, funkční soundtrack, který si bere motivy z posledních dvou dílů trilogie a jeho hudba zde funguje. Podobně jako Wes Ball není Matt Reeves, tak John Paesano není Michael Giacchino. Ale víte vy co? Tohle srovnání je zcela zbytečné (slýchávám to často v recenzích). Nový tvůrci tomu dali nový směr a podobu a já si to užil. Osobně doufám v další díl, popřípadě celou novou trilogii. Má to náběh na zajímavé věci do budoucna. A pokud u toho bude zase Wes Ball zlobit se nebudu. Ba naopak. 8/10 ()

Galerie (42)

Zajímavosti (3)

  • Výroba snímku podpořila v Austrálii až 400 pracovních míst. (fiLLthe3DD)
  • Hlavní natáčení probíhalo od října 2022 do února 2023. Vzhledem ke štědrým daňovým úlevám, které poskytl stát Austrálie, se celý snímek filmoval právě zde, a to konkrétně ve městech Helensburgh a Sydney (ateliéry Disney Studios). (fiLLthe3DD)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Reklama

Reklama