Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

V mladosti som tento film mal rád, ako súčasť vzrušujúcej série o Planéte opíc. Dnes to už ale vôbec neobstojí. Nejaký sci-fi náboj sa z toho takmer celkom vytratil, väčšinu času to pripomína nejakú druhoradú telenovelu. Miestami je to celkom roztomilé a vtipné ("Keď ma pustí ku slovu"), ale hneď ďalšia scéna to pochová nejakou do očí bijúcou stupiditou (napr. to, že sa k nim na začiatku chovali ako k bežným opiciam, hoci bolo nad slnko jasnejšie, že to bežné opice nie sú). Herci pôsobili do jedného ako takí umelí pajáci, dobre hrali hádam len tie opice. Jedno z mála pozitív filmu je návrat Garryho Golsmitha ako hudobného skladateľa. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Navázat na původní díly Planety opic bylo obtížné a ačkoliv se zřejmě tvůrci chvástali, jak to dokázali, tak se mi zdá, že to je spíš naopak. Jak si můžou vysvětlit, že budoucnost je taková jaká je, když se obyvatelé vrátily a vyzradily ji až po výbuchu, který původně neměl nastat? V tom případě mělo vše vypadat odlišně. Režie je aspoň průměrná, dodejme že snímek působí béčkově. Jediné co film drží na vodou je charisma dvou hlavních hrdinů, bez nichž by to bylo ještě bezradnější. Zbytečná zbytečnost... ()

Reklama

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Přes jednoznačný konec předchozí části, který sliboval, že opice už mají navždy pokoj, si producenti přesto našli cestičku jak je vrátit pod reflektor. Jenže Planeta lidí postrádá potřebný nádech neznámého a tajemná atmosféra zůstala v daleké budoucnosti. Mohla bych v tom sice hledat zamyšlení nad tím, zda má člověk právo měnit osud, který by mu přinesl zkázu, a zda je vůbec možné to udělat, protože co je předurčené, stane se bez ohledu na ostatní, ale pochybuju, že tvůrce taková myšlenka vůbec napadla. Závěr byl sice překvapivý, ale značně si protiřečí s filozofií celého snímku. Nechci spoilerovat, ale všechny opice jsou si přeci rovné, ne? ()

Bat55 

všechny recenze uživatele

Tentoraz to nebudú opice, ktoré budú robiť pokusy na ľuďoch, väzniť ich, poprípade zabíjať. Tentoraz sa traja opičí vedci dostanú späť do minulosti, do sveta plného ľudí, do sveta, kedy ešte opice nevládli svetu. Je zaujímavé pozorovať vzťah medzi ľuďmi a inteligentnými opicami (šimpanzmi). V porovnaní s predchádzajúcimi dielmi (Planéta opíc a Do vnútra planéty opíc) sa opice dostali na pozíciu ľudí z predošlých častí, s tým rozdielom, že ľudia sa k nim nesprávajú takým hrozným spôsobom ako opice k ľuďom v prvých dvoch častiach. Je škoda, že táto snímka nemá žiadnu akciu, u tejto série celkom nezvyk. Na druhú stranu, funguje to aj bez nej a to celkom dobre. Len pribudli nudné scény a vôbec, toto pokračovanie mi príde zbytočné. /55%/ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově odpovídá třetí díl opičí ságy mnohem víc románové předloze než dvojka, a tak přestože scénárista byl už evidentně trošku unavený a ždímal z tématu co se dá, vychází mi celkové hodnocení na slabé tři hvězdičky a 50 % celkového dojmu. Následující dva díly ságy už vedly zřetelně celé téma do propasti. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu se oproti předchozích filmech objevují pouze tři lidé v opičích maskách a čtvrtý v gorilím kostýmu. (fiLLthe3DD)
  • Natáčalo sa od 30. novembra 1970 do 20. januára 1971, prevažne v Kalifornii. (m.a.t.o.)
  • Pre Sala Mineoa (Milo) bol make-up tak nepríjemný, že tvorcovia museli prepísať scenár a jeho postavu nechať zomrieť skôr, ako plánovali. Zároveň to bol Mineov posledný film premietaný v kinách. (m.a.t.o.)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama