Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle námětu Jacka Londona vznikl - po povídkovém triptychu Kaňon samé zlato - další pokus o westernovou podívanou o dospívajícím chlapci, jenž po otcově smrti živoří ve zlatokopeckém městečku. Dokonce se stane svědkem krutého zápolení dvou kovbojů o údajný poklad. (oficiální text distributora)

Recenze (62)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Westernů nebylo, z pochopitelných důvodů, v bývalém Československu natočeno mnoho. De facto se dají spočítat na prstech jedné ruky a jmenovat by většina z nás dokázala asi jen jeden, ten kolalokový. Cesta na jihozápad je tak vlastně velkou výjimkou, jedná se navíc o western čistokrevný a hlavně i povedený.  Báječné exteriéry, tehdy sovětské pohoří Altaj jakoby Skalistým horám z oka vypadlo a lom v České Americe jako lokace taky skvěle zapadá.  Už úvodní scéna s cválajícími jezdci svému žánru ostudu nedělá a atmosféru londonovské dobrodružné vyprávěnky se rozhodně podařilo vytvořit. Kaubojové jsou dostatečně drsní i osobití, Jirka Strach nepůsobí jako dětský hrdina trapně ani otravně a osudový závěr fanouška žánru nezklame. Čtyři desperáti na koně nasedají. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mě se jako klukovi tenhle western líbil, vzdor těm nadutým kecům uvedeným jako text distributora, ač jde o slova Václava Březiny z Lexikonu českého filmu (s jeho komentáři ostatně nesouhlasím častěji než je zdrávo). Edit 23.10.2019: O víkendu jsem si film docela rád zopakoval i jako dospělý. Dobrodružné, s docela propracovanými charaktery v podání dobře obsazených herců (Schmitzer, Čepek a Podhůrský) a skvělými lokacemi na sibiřské Altaji. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Povídky Jacka Londona mají ohromný romanticko-dobrodružný přínos pro čtenáře pro představu, jak to v dobách, tzv. zlaté horečky vypadalo.  Případný moralizační aspekt je už jen přínosem hlavně v paradoxech osudů daných postav. Příkladem byla již krátkometrážní povídková trilogie z počátku sedmdesátých let ´Kaňon samé zlato´(1970), ´Claim na Hluchém potoku´ (1971) a ´Poslední výstřel Davida Sandela´ (1971) ukazující, co se také může stát v touze po zlatě. Režisér Zdenek Sirový se scénáristou Jiřím Křížanem se do westernové tvorby na konci let osmdesátých vrátili a natočili již snímek celovečerní, ve kterém je středem pozornosti dospívající chlapec. Tak, jako u předchozích povídek, se vsadilo na jednoduchost a minimalizaci a opět se to na české poměry překvapivě povedlo. Příběh byl sepsán na základě dvou povídek, což je znát,, takže jakoby byl rozdělen na dvě poloviny. První o hazardní hře za účelem vyhrát svobodu chlapce zneužívaného na těžké práce a druhá o honbě za pokladem mající být ukrytý v malé truhle. Snímek může připadat poněkud nudnější, ale na české poměry  a možnosti režisérovi Zdenkovi Sirovému opět povedl filmový majstrštyk, na který už nikdo nenaváže. Stejně jako předchozí povídky, ani tento, na českou kinematografii, neobvyklý filmový počin dnes v ničem neskomírá. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nejlepší domácí hudební vykradač Ondřej Soukup si tentokrát docela zdařile zahrál na Ennia Morriconeho. Okopírování hlavního motivu z filmu Hodný, zlý a ošklivý je do uší bijící. Škoda, že se jeho práce nenesla radši v duchu velmi dobré původní (a teď myslím skutečně původní - nejen tím, že je pod ní Soukup podepsaný) písně v podání Zuzany Michnové pod závěrečnými titulky - neodvozenost hudby mohla být plusem navíc. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Ten příběh by možná byl zajímavější, kdyby byl celý vyprávěný z pohledu malého Stracha. Takhle to prostě nebylo úplně ono. Schmitzerův cizinec nic moc, jediný kdo to v druhé půlce držel nad vodou byl parádní padouch Zdenda Podhůrský. Někde mezi 2-3, ale protože jsem pro tenhle film měl v dětství dost slabost, jdu výš. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Pro exotické záběry odehrávající se v horách si filmaři zajeli do pohoří Altaj, což je široký horský systém v centrální Asii na rozhraní Ruska, Kazachstánu, Číny a Mongolska. (sator)
  • Zlatokopecká osada s hospodou se natáčela v lomu na Velké Americe v Českém krasu. (zelenymuzik)

Reklama

Reklama