Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Žer, študente!“ aneb vítej chlastem zalitý hrdinský dave a sbohem rozume.. Začneme matematickým příkladem: Ve vlaku z Bánské Bystrice do Prahy chce pětičlenná skupina fandů s průměrně 2,78 promile alkoholu v krvi vyhodit z okna průvodčí v bodě A, jenž je vzdálený 244 km od bodu B, kde budou všichni naložení do antonů. Za jak dlouho bude mít Řepa na levé paži kompletně hotové tetování Leonidase..? Punker a skin se společným cílem v jednom kupé, u výslechu se vytrácející davová psychóza a u soudu se vytrácející kolektivní vina. Časy se nám takřka nezměnily a fotbal je dál záminkou.. Je potěšující, že už v té době měli osvícení chuligáni to pravé proevropské cítění (Brusel!), ale já stejně v našich končinách jejich počínání nechápu, protože jakkoliv povzbuzovat tu domácí línou ekipu nákupců melírových parád na hlavě, gelů na vlasy, piccolo káviček a nositelů potetovaných předloktí čínskými znaky a jmény dětí, které jsou stejně spoluhráče, mi přijde jako házet vepřům ony kulaté produkty lastur.. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá a IMHO nadčasová studie fotbalového násilí a jeho kořenů. Jinak - protože to tady ani ve filmu není nikde zmíněno - Sparta se tahala o titul s Bohemkou a na poslední kolo jela do Banské Bystrice, kde prohrála 1:3. Stejně ovšem získala titul, protože Bohemka prohrála v posledním kole doma. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film už sice letos dosáhl věku největšího z tesařů, ale pořád to v sobě má. Myslím tím tu dokonale zachycenou atmosféru, líbila se mi i pěkná prorežimní anketa v ulicích, která mi trochu připomínala pečlivě připravenou hru na otázky a odpovědi v Aktualitách, ale nejvíc mě zaujalo, že je snímek i po těch třiatřiceti letech stále aktuální. Dneska dokonce možná víc než tehdy. A teď nemluvím o fotbalových "fanoušcích". Spíš o vztazích v rodinách a o "výchově". ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tento film vychází ze skutečné události, ale filmové postavy a jejich osudy nelze ztotožňovat s existujícími osobami.... A proto, bratři....SPARTA.....SPARTA !!! Podle námětu a scénáře Radka Johna a režiséra Karla Smyczeka z hudbou Michala Pavlíčka se vypravíme vlakem do Banské Bystrice z fanoušky legendárního fotbalového klubu Sparty Praha. Postavíme se s nima před soudní dvůr, kde se bude rozhodovat, zda ti co jsou obžalovaní se opravdu dopustili trestné činnosti. CITÁT : Váš občanský průkaz !!! Sparta, Sparta !! Rozhovor z roku 1981 : Už jsem přestal chodit na fotbal, dneska je to o život....... Ve vlaku zatím začal Brusel. Bru - sel, Bru - sel, Bru - sel... V jednom záběru sedí v autě Strýček Jedlička a okolo procházející Spar'tani začnou skandovat : Chro - chtej stýčku, chro - chtej !!!! Je zde taky vidět výtah zvaný Páter - Noster. http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1ternoster Nostalgický záběr. Proč ? Proč ? Proč ? Protože v jednotě je síla. Víte, asi to byla docela sranda při natáčení, v tom snímku se sejdou samá esa. Dejdar, Landa, Suchánek, Langmajer, Potměšil, Carda ..... Ale zpět k ději. Je hrozný co udělali, ale nakonec ublížili jen sami sobě. Tvrdý snímek plný brutality a špatné výchovy, ale nikdo neříkejte, že to bylo režimem, dnes je to horší. ....jménem republiky.... SPARTA !!! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Cestou na fotbalové utkání o mistrovský titul obsadili část vlaku z Prahy do Banské Bystrice, kde se utkání konalo, alkoholem posilnění fanoušci Sparty. Počáteční silácké řeči postupně začaly přerůstat v agresivní, zpočátku zejména slovní útoky proti ostatním cestujícím. Znepokojivá až velmi provokativní atmosféra dodává tomuhle na svou dobu poměrně odvážnému filmu autentický ráz. Film je možná stále aktuální i dnes vzhledem k tomu, co se děje na fotbalových stadionech v současnosti. 100% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Daniel Landa byl v době natáčení na fotbale známou tváří, avšak chodil fandit do kotle Bohemians Praha. Proto musel být během natáčení scén u sparťanského kotle chráněn, aby mu nebylo přívrženci Sparty ublíženo. [Zdroj: hooligans.cz] (latvar)
  • Ve snímku jsou použity záběry ze skutečných zápasů. Na jednom z nich je ležící hráč, na něhož vulgárně pokřikují sparťanští fanoušci. Oním hráčem byl současný trenér Leoš Kalvoda, který se o svém vystoupení zmínil v jednom z rozhovorů takto: "Jinak já už su mediální hvězda. Jestli jste viděla film Proč?, jak tam skandují -Vyneste to hov.o-, tak to jsem byl já". Tento výrok vyhlásil deník Sport za vítěze ankety TOP 50 hlášek českého fotbalu roku 2014. (Olík)
  • Závěrečná scéna, kdy dav fanoušků pochodujících po ulici křičí: „Co, je? Co je? Co je?“, měla podle scénáře proběhnout mlčky. [Zdroj: Stream.cz] (ForGump)

Reklama

Reklama