Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (501)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone stále ještě v počátcích svého období velikosti a kontroverze, Charlie Sheen přikyvující nadšeně režisérovi, který v něm v Četě objevil kvalitního herce (což se bohužel už později moc neprojevilo), Michael Douglas "on the run" a navíc ve své zřejmě životní roli. To je svatá trojice filmového Wall Streetu. Samozřejmě by to nefungovalo bez vynikajícího Martina Sheena, takové nijaké (byť dějově celkem důležité) Daryl Hannah a "toho hodného Anglána" Terence Stampa. Svůj svět chápající a do zrcadla bez obav se dívající Hal Holbrook to "jen" všem natírá svými moudry, a stává se tak kupodivu těžko zapomenutelným na to, že hrál hlavní postavu v seriálu Perry Mason po smrti Perryho Masona;) A o čem to tedy je - o chamtivosti, o vzestupu, o charakteru, a hlavně o lidech a burziánském kapitalismu, který jim tak či onak šéfuje. A vesměs to není moc hezké pokoukání. Každopádně je to velice působivé a bez výjimek dobře zahrané, byť celkem předvídatelné. Scéna v nemocnici je příliš daleko přes čáru patetická, zato další scéna s plačícím Sheenem mladším je vynikající. Pozitiva jednoznačně převažují, ovšem legendární status si zaslouží jen a pouze Gordon Gekko - velký hráč a charizmatická "peníze pro další peníze" svině ukazující nesmyslnost fungování našeho ekonomického systému. 80% a doufám, že dvojka bude zajímavá i něčím jiným než tím, jak moc se pan Douglas dovede fyzicky podobat svému otci. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Abych se mohl podívat na druhý díl, musel jsem si znovu oživit příběh původního filmu. Rozhodně se je na co koukat, rok se sešel s rokem a Oliver Stone si vzal k ruce stále ještě nezkušeného mladíčka Charlieho Sheena, aby jej vhodil tentokráte do finanční džungle. Takže Wall Street je svým způsobem Četa 2. Skvělý Michael Douglas by mě dokázal přesvědčit, že slunce může vycházet i na zapádě. 80% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vrátil jsem se po jedné dekádě k jednomu ze slavných Stoneových titulů, k Wall Streetu, a musím konstatovat, že ten film narozdíl od mnoha dobových dílek nezestárl. Pořád je to velmi solidní pohled na fungování tvrdého světa byznysu a éru konzumního obžerství 80. let, která zrodila generaci yuppies. Herecky přesvědčivé, byť musím přiznat, že prim jednoznačně hraje Michael Douglas, kdežto Charlie Sheen má na svém kontě z mého pohledu jenom jednu zásadní roli, a tou je hlavní role v Četě. Do snímku vtělil Oliver Stone své celoživotní levicové přesvědčení, takže zejména v druhé půli několik dialogů sklouzává do polohy politické proklamace ve smyslu obžaloby kapitalismu, ale to je jen malý kaz na jinak kvalitně zrežírovaném a dobře napsaném filmu. Narozdíl od Michaela Moora totiž Stone nesklouzává do nějaké laciné agitky a všechno, o čem vypráví, má naprosto reálný obraz ve skutečných hospodářských a politických kauzách, které jsou konec konců popsané i v řadě dalších filmů. Shodou okolností si před několika lety FBI posvítila na přední burzovní hráče a odposlechy vážených investorů a velkopodnikatelů odhalily přesně tytéž praktiky, které Stone zasvěceně popsal už před desítkami let, tedy zneužívání exkluzivních informací, tunelování penzijních fondů podniků v důsledku nepřátelských převzetí apod. Celkový dojem: 80 %. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Stoneova režije je výtečně dynamická a sugestivní, jako téměř vždy. Avšak pro diváka, který se zrovna nevyžívá v ekonomice to může být dost často jeden velký zmatek. Stone se s divákem nepáře. Žádné vysvětlivky či pomocná vodítka. Tohle všechno však nic nemění na faktu, že Michael Douglas zahrál svojí roli skutečně brilantně a neménně dobrý byl Charlie Sheen. Prosluněné záběry na panorama New Yorku - pastva pro oči a atraktivní prostředí boháčů zaujme prakticky každého. Stone si vybírá zajímavé příběhy a ještě zajímavěji je zpracovává. Wall Street není jeho nejlepší film, ale je jako již tradičně na velice solidní úrovni. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Základný rozdiel medzi Wall Street a Money Never Sleeps je v tom, že v roku 1987 bol Oliver Stone politicky angažovaným režisérom, kým v roku 2010 bol politickým aktivistom, ktorý vo voľnom čase nakrúca filmy. Totižto Wall Street má v prvom rade kvalitný príbeh, skvelé dialógy a aj vďaka určitému schematizmu dobrý spád. A excelentného Michaela Douglasa! ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Gordon Gekko (Michael Douglas) byl zažazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejzápornějších charakterů amerického filmu na 24. pozici. (TheDude)
  • Při natáčení filmu Četa (1986) vytáhl Oliver Stone uprostřed filipínské džungle ubrousek a několika větami si na něj napsal závazek, že Charlie Sheen bude hrát ve Wall Street. Charlie ubrousek také podepsal. (popos)
  • Jako námět Stoneovi posloužil skutečný příběh jeho přítele z New Yorku, který vydělával miliony, žil nad poměry, ale postupem času začal dělat chyby a jedna taková ho stála všechno. (Venkovan)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama