Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobrej film a to hlavne zasluhou hercu. K filmu mam jen jedinou vytku, ze misty pusobi tak jakoby umele a televizne. Jinak vtipu tu je dost, ne naky vylozene kulervouci, ale vetsinu casu je film vtipnej, navic sem tam padne naka slusna hlaska. No a pak herci. Havelka je sice takovej chudacek, ale spatnej neni. Hodne libovej je Petr Vacek. Pak Jana Synková byla tak neskutecne vostra, snad jeste vostrejsi nez v Byl jednou jeden polda. No a pak tu je Oldrich Vizner, kterej podava snad zivotni vykon, ten byl fakt perfektni. Tech 100 minut jsem se dobre bavil a film rychle utek. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade pôjdem opäť proti prúdu a väčšinovému hodnoteniu. Podľa môjho názoru a vkusu si titul "Saturnin" tak vysoké hodnotenie aké sa mu tu dostalo rozhodne nezaslúži. Ja som sa pri tom dosť hodne nudil a nechápavo krútil hlavou nad tým na akú prvorepublikovú retro chujovinu sa to vlastne pozerám. Je pravda, že podivnému Ondřejovi Havelkovi postava, ktorú stvárnil dokonale sadla a aj drevák Oldřich Vízner bol v titulnej úlohe perfektný, ale inak to bola otrasná kokotina. ** ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento film podle knihy Zdeňka Jirotky mě nikdy nelákal. Asi to bylo tím konverzačním humorem a celkovou - jakoby - vážností..ale právě TO se mi teď, když jsem film konečně viděl, líbilo. :) Oldřich Vízner v roli Saturnina, který vždy ví, co má udělat, ale když nemá dělat nic, tak si vždy něco vymyslí. :P Ondřej Havelka hrající typického městského ušláplého člověka, který nechce nijak vybočovat z řady. Mno a na závěr mě naprosto dostal výkon Jany Synkové, kterou budete nenávidět po první větě. :D ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď si predstavím podaktoré filmy z českej tvorby, ktoré dosahujú hodnotenie okolo úrovne 80%, pričom ich právom sledovatelia zaradili do kategórie "kultových", a potom si človek pustí niečo takéto, neostáva mu nič iné, ako položiť si otázku, či je chyba na strane vysielača (filmu), alebo prijímača (diváka). Ja si chybu odmietam priznať. Nič v zlom, ale ako ma má baviť snímok, kde sú postavy tak extrémne nezáživné, z osobnostnej stránky pôsobiace absolútne bez charizmy, kedy navyše forma spracovania pôsobí tak "lacno". Na čom sa mám smiať, keď jeden nevýrazný geg strieda druhý, kedy intelektuálny humor pôsobia viac trápne než vtipne. No a potom nech ťa baví námet. No hovno zlatá rybka .. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Dal jste snad méně než pět? Setapouch! Sobí hnusec! To nedolovím, nedolovíííím! Výborně přeneseno ze stránek na plátno, casting vážně sedl (když jsem poprvé zahlédl uhrovitého swingaře, očekával jsem krach veškerých nadějí), humor který hladí po duši a občas jí nechá i decentně vystříknout nefalšovaný úsměv. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Ondřej Havelka (Jiří Oulický) si při natáčení scény pádu do jezera rozbil brýle. Nešlo ovšem o standardní rekvizitu, nýbrž o brýle dobové, neexistující v duplicitní verzi. Aby tedy nebylo vidět, že je obroučka prasklá, musely být všechny následující scény natáčeny z větší vzdálenosti. (NIRO)
  • Závěrečná svatební scéna byla natáčena v kostele sv. Matěje v pražských Dejvicích. (yurasch)
  • Ve filmu Ondřej Havelka zmíní své civilní jméno. V lese na houbách pronese následující větu: „Například kolega Patočka od nás z banky jednou našel v listnatém lese Čirůvku havelku. (consuela1)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama