Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí posezení u vína, tentokrát s počítačem. Film Mladé víno byl natočen v přímé závislosti na divácky úspěšné předchozí dva: Bouřlivé víno a Zralé víno. V komediálně laděném příběhu je důležitým aktérem počítač, kolem kterého se vlastně točí všechny události. Je spolehlivý, výkonný, ale nevyužitý. Jeho další budoucnost je tedy v rukou těch, kteří s ním zatím neumějí zacházet. Opět s hereckým koncertem Vladimíra Menšíka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ne všechno, co vzniklo za totalitní doby musí být dnes nutně zatracováno. Viz některé komentáře u tohoto filmu. Jistě, neslavná doba velkého soudruha je dávno za námi, ale neznamená to, že dnes budeme "hrdinně" plivat na vše co v té době vzniklo. Zajímavé je, že okolo sebe plivají především ti, kteří tu dobu vlastně ani neprožili, protože nebyli ještě mezi námi a nebo byli ještě v blaženě nechápajících dětských letech. Já to prožil a prožívám i dnešní dobu a vidím to vše s rozumným nadhledem. Ne všechno bylo tehdy špatné. Každé umění je vždy poplatné době, ve které vzniká. Tento film vznikl dalo by se říct jako opatrná a soudruhem dovolená cenzurovaná kritika tehdejších nešvarů, kterých je i v dnešní době demokracie víc než dost. Myslím, že kritika špatného chování společnosti je žádoucí vždy, ať se jedná o společnost socialistickou či tu demokratickou. A charakterizovat tento film jako nasáknutý komunistickou ideologií, to už je jistým způsobem nepochopení myšlenky filmu a paušální odsunutí snímku do šuplíku označeného "vše komunistické – vše špatné". Je zajímavé, že někteří tak zaujatí kritikové tehdejší doby by dnes nejraději využívali některých právě v té době zaběhlých občanských výhod. Např. bezplatné zdravotnictví, sociální úlevy, různé výhody apod. Jedním šmahem tehdejší dobu komplexně odsuzujeme (tak jak je dnes velmi módní), ale na druhé straně chceme její výhody v tržním hospodářství. Chceme demokracii (tedy kapitalismus a tržní hospodářství), ale přitom výhody socializmu. To ale dohromady nejde. Někteří neuvážliví kritici by si tedy měli ujasnit, co vlastně kritizují a zda jsou na takovou kritiku dostatečně zralí a zkušení. Tento film jasně kritizuje neschopnost vedoucích pracovníků a jejich nepřizpůsobivé chování vůči novým věcem. Takoví jsou ovšem i dnes. V tom přece není žádná komunistická ideologie. A že se dva perou o vedoucí místo? To je přece běžné i dnes a třísky okolo lítají ještě větší než tenkrát. A že by vedoucí pracovníci měli jít zaměstnancům příkladem a političtí činitelé občanům taktéž, to by mělo platit v každé společnosti. To také netřeba chápat jako komunistickou ideologii. Beru tedy tento film pouze jako zdravou kritiku jakékoliv nefunkční společnosti v úsměvném podání. Hereckým výkonům předních a špičkových es stejně jako režii V. Vorlíčka nelze nic vytýkat. O tom snad nikdo rozumný nemůže pochybovat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Trojka je najslabsim clankom trilogii, a rovnako je tomu aj v tejto trilogii Bourlive Vino- Zrale Vino - Mlade Vino. V tomto tretom dieli ide o kupu PC, a vsetko sa toci okolo tejto zalezitosti. Dialogy, herecke vykony, dej. Z celej trilogie je tu vsak asi najviac normalizacneho balastu : prikazy zhora sa nekritizuju, len sa bez akehokolvek odvravania preberaju a povazuju sa hned za genialne a dokonale. Len ich slepo vykonat. Ak sa predsa len objavila kritika, tak len u nizsie postavenych kadrov : v roku 1986 bola normalizacia stale v plnej sile a naplno uradovala. Reziser Vaclav Vorlicek si preto nechcel pohnevat normalizacnych sudruhov a KSC. Z hereckych vykonov vyzdvihujem opat pana Mensika, ktory ma vyraznu herecku oporu : Turzonovovu a Sovaka. K tomu ked sa pripocita fascinujuca atmosfera Juznej Moravy a rezia Vaclava Vorlicka, tak na svete je hned sympaticky film, rovnako ako aj sympaticka vinarska trilogia. Akurat vidno, ze poniektore dialogy boli prednasane s utrpenim a nie s radostou. A na hercoch bolo vidno, ze tie dialogy su nuteni si vytrpiet. No nic, normalizacnu tvorbu mam totiz stale rad, ale na prve dva diely to uz kvalitativne nema. 10 % ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nemohu souhlasit s komentem Martina741. Naopak, té politiky tady rázně ubylo, byť se Menšík v jednu chvíli otřel o ty co se jim jejich úsilí v roce 1968 snažili zhatit a jak trvalo, než situaci v družstvu stabilizovali. Celkově z toho cítím, že režim už pomalu dodýchával. Samozřejmě tu jsou příkazy z kraje, když přijede na dvůr JZD volha nebo tatrovka nastává stejná panika jak v padesátých letech jen s tím rozdílem, že v téhle době už soudruzi nenosili kožené pláště a nikoho nezatýkali... Film je tak spíše takovou socialistickou komedií a řeší nákup nového počítače. Ten byl zakoupen jako první v kraji, ale od té doby se s ním nepracuje, protože družstevníci nedávají hlavnímu inženýrovi a programátorovi vstupní data. Strana to ví a tak do vedení posílá Abrháma. Ten vyráží o něco dříve a v převlečení pracuje v místním hostinci, protože ví, že v hospodě si lidé řeknou všechno a on chce být před nástupem do funkce v obraze. Abrhám překvapil, myslel jsem, že jeho živočichář v Druhém dechu byl jeho jediným škraloupem... Oproti OTD si myslím, že zde více než Menšík exceloval Sovák. Menšík tu vypadá dost unaveně. Krásná byla i mladá Andrlice, u rybníka toho mohla ukázat trochu víc než jen hlavu v rákosí ! :-). A netuším, proč byl Kraus dabován. Na Vorlíčka slabé, ale co měl asi chudák dělat. Tohle je takový pilot pro Slunce seno, kde také zápasili s počítačem... Jo a o víně tenhle závěr trilogie prakticky není. Záběr na bobule divák uvidí až v poslední minutě filmu. Dávám za 3 magnety. * * * ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Socialistické sci-fi o uvědomělých funkcionářích a jejich setkání s počítačem. Ten jediný hamižný samozřejmě dostane pořádně za vyučenou. Škoda, že realita byla diametrálně odlišná, rozhodně se ale nejedná o nějakou propagandu. Film stojí hlavně na herecké genialitě odcházející generace (Sovák, pro Filipovského a Menšíka to byl jeden z posledních filmů), té střední (Lábus, Abrahám, Poloczek, Somr) a té nové (Pavel Nový ...). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bohužel nutno dodat, že z trilogie je film jasně nejslabší. Herecký koncert Vladimíra Menšíka to totiž tak úplně nebyl. Menšík byl už viditelně nemocný a měl co dělat, aby vyslovil i své běžné repliky. Chybí více komediálních situací a i celá zápletka nedosahuje těch předchozích. Josef Abrhám jako nový předseda oťukávající si situaci v hospodě? A odhalující podvody? Podvodníka už lapili v předchozím Zralém vínu. Do filmu se navíc citelně přidává i politika a to víc než předtím. Poznat je to například ve chvíli, kdy V. Menšík agituje za zakládání družstev a obhajuje boj proti těm, kteří je nechtěli. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Filmovanie prebiehalo v obci Velké Bílovice. (dyfur)

Reklama

Reklama