Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nebudu se zabývat politikou té doby, herci prostě skvělí, legrace sice pomálu, ale sem tam se člověk i baví. Chápu, že si agitku autoři odpustit nemohli. Také se domnívám, že by film snesl kratší stopáž. 2013102812844/12852+++++++++++ Souhlas s mým starším komentářem. Jen dodám, že Kateřina a Michal se k sobě absolutně nehodili, pan Menšík vedle ní vypadal jako její táta. Tohle vůbec nesedlo. 20191109 ()

waits 

všechny recenze uživatele

To byla ale obrprasárna. že, pane Vorlíčku? A trapná chvilka pro řadu jinak sympatických herců. A v čemže to hrají? V historce o tom, jak nebezpečný mohl být rok 68. Jo, to tenkrát poctivá práce vedená soudruhy mohla být tzv. demokracií úplně zničena, navíc hrozily rejdy podivných emigrantů (slizký Vala květinářce: Těch přání by bylo, když tak na vás koukám). Tyhle zlodějský a zkorumpovaný šíbry nakonec poctivý předseda, férový soudruh Menšík přehrál, ale bylo to o chlup.(Emigrant byl totiž, jak jistě tušíte, stejná mrcha jako příznivci demokratizace), A to vtipné sestříhání schůze..to už je čistokrevná politická agitace. "Kdopak nám pomáhal při začátcích družstva? Byl to stát. A ještě dneska jsme mu za to dlužni." O autorovi předlohy, předsedovi Svazu spisovatelů Janu Kozákovi, jsem se učil ve škole a byly to smutné hodiny, musely jsme si z jeho knih dokonce číst ( na rozdíl třeba od Hrabala, Suchého, Voskovce, Wericha, Škvoreckého, Tatarky, Mnačka nebo Kundery). A dejme tomu, že bych byl z Filipín a neznaje souvislosti sledoval bych příběh... Úsměvná komedie? Nevím, já se nesmál. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

I přes nesporně kvalitní herecké obsazení a některé zdařilelé herecké kreace se jedná o naprostý propagandistický a politicky angažovaný blábol, který má k tomu ještě více jak 130 minut, z nichž některé jsou fakt neúnosné! Vykreslení emigrantů a sedláků je tu naprosto postavené na hlavu, komunisté z filmu, jak jinak vycházejí jako ti neomylní. Ovšem filmu nelze upřít jeden nesporný fakt, a to ten že v něm hrálo spousta kvalitních herců, v čele s nepřekonatelným Moravákem s Ivančic Láďou Menšíkem a že někteří z nich dokázali alespoň trochu v této době temna (tedy v Husákově normalizaci) diváky rozveselit, některým se to dařilo efektivně a to i přes nesporný ideologický aspekt, některým méně a jejich hraní se podobalo spíše jakési křeči. Film který se na našich obrazovkách doposud moc neobjevoval, až náhle včera 13.11.09 to byl Barrandov (premiérově), předtím tuším ještě nedávno CS-film, co na to naše veřejnoprávní a komerční tv? Moraváá, vínečko bívé.. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Bouřlivé víno, aneb jak nám v létě 1968 několik jasnozřivých vinařů na jihu Moravy zabránilo kapitalistické kontrarevoluci. Vždyť šlo přece jenom o peníze! Zajímavé je, jak všechny tyhle nařízené snímky byly neskutečně nudné. Měly totiž přesné zadání, od kterého se nešlo odchýlit, i přes tenata všudypřítomné cenzury si mohly jiné typy filmu dovolit o maličko víc. Vzpomněl jsem si při sledování na jakousi anketu, kde srovnávali někteří herci normalizačních zábav dnešní, odpadové počiny, například telenovely. Rudolf Jelínek se nechal slyšet, že tyhle naše výtvory byly vždy o hodně lepší. Jako kdyby doopravdy nevěděl, že je jedno, jestli je nepodarek z Venezuely nebo Československa, jestli obsahuje vypjaté dialogy o lásce nebo bagatelizuje významné historické události určitého státu. Sračka zůstane sračkou. Za civilního Vladmíra Menšíka a širokoúhlé záběry té naší Moravěnky (ha ha) dávám 10%. ()

pytlik... odpad!

všechny recenze uživatele

Odporně prolhané. Se divím, že se všichni zúčastnění nepropadli hanbou pěkně hluboko. Je to jako kdyby Němci natočili film, kde by tvrdili, že koncentrační tábory byly báječnými místy k rekreaci. Burian, když už musel hrát ve Hvězdách nad Baltimore, tak to flákal, ale Menšík si div neroztrhne hubu, aby tu roli vystihl co nejlíp... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Po celou dobu, kdy vidíme Michala (Vladimír Menšík) u jeho Škodovky, má auto vnější zpětné zrcátko na blatníku. Když však jede Michal s Kateřinou (Božidara Turzonovová) do Rakouska objednat sazenice vinné révy a loučí se s dodavatelem před jeho vilou, je sice špatně, ale přece, vidět, že vnější zpětné zrcátko, kteréž bylo po celou dobu prodělané na levém blatníku (na straně řidiče), se z nepochopitelných příčin přesunulo na rám řidičových dveří. Trochu lépe je to vidět, když oba vystupují z auta před vídeňským Hrdličkovým (Jiří Vala) bytem a zrcátko je trochu vidět průhledem autem, jak nesměle vykukuje zpoza rámu dveří. (pjotri)
  • Při návratu z Rakouska má Michal (Vladimír Menšík) defekt. Když vytahuje rezervu, můžeme vidět jinou příď Škodovky, než při líbačce ve vinohradu. Ve vinohradu má Michalova Škodovka ozdobné lišty jako Š1100, zatímco při návštěvě Rakouska a při výměně kola jako Š1000. (pjotri)
  • Janžurová „necudnou“ koupací scénu odmítla, byla tedy zvolena náhradnice, ona sama použila termín kaskadérka. (sator)

Reklama

Reklama