Reklama

Reklama

Pozadí událostí

(seriál)
  • angličtina Behind the Curtain (festivalový název)
Česko, 2022, 5 h 2 min (Minutáž: 74–77 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí.  Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu… (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

tereez 

všechny recenze uživatele

Okej, přesuňme se zpátky tak do roku 2000, kdy by kolem seriálu nevzniknul hype toho, že je to neuctivý ke zneužívanejm, protože by tehdy zneužívaní nikoho nezajímali a všichni by byli vobrácený hlavně ze vztahu dvou matek. No a jako i po tom přesunu mi to přijde prostě hrozný. Herecká chemie funguje jen mezi sourozenci, zbytek ani ťuk. Katarzia mi po prvním díle přišla nejtragičtější, ale ve výsledku po posledním díle patřila k tomu lepšímu z hroznýho průměru všech ostatních. Dialogy bad, z groteskních bitek by mi slejzaly nehty, kdybych tomu dávala plnou pozornost a nepouštěla si to při práci. Jak je možný, že to, co zřejmě vypadá na place vtipně, pak v TV vyznívá totálně trapně? Nevěřim tomu, že by se tolik herců upsalo k trapnosti, tohle z toho prostě muselo vylézt až pak. Nebo je to "berem všechno, co točí Hřebejk, protože to nebude blbý?" No jo, jenže vono to blbý překvapivě je. Už zahradnictví bylo nic moc a tohle je pro mě fakt šok, že ti samí lidé, kteří vyplodili toto, dokázali kdysi vyplodit Pelíšky. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozuzlení nebylo nezajímavé. Celkově ovšem seriál dopadl jako taková změť zmatených dějových linek naházených jedna přes druhou, často zbytečně a nepochopitelně. Proč se v seriálu objevuje například postava manžela profesorky literatury, vystajlovaného jako otylé sexistické prasátečko, se mi nepodařilo zjistit. Je tu spousta glajšajtizování vtěleného do jednotlivých postav, satira je dýchavičná a pochybná (pokud o ni vůbec mělo jít)… Hádám, co asi tak chtěl autor sdělit publiku. Že je fajn být průměrným člověkem, kterému všechno dotéká tak napůl? Že lesby nejsou špatný a můžou na leccos přijít? Že se na každého ňoumu přesvědčeného o vlastní výjimečnosti může usmát štěstí anebo že i o pornu lze diskutovat jako o filozofickém románu, když tomu okolnosti přejí? Asi to všechno nejsou úplně potřebná sdělení, ale pokud už, věřím, že by se k vyjádření mohla najít i zajímavější filmová cesta. ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Chvíli to vypadalo, že by mě tentokrát mohl výtvor z dílny dané dvojice autorů více oslovit, ale problém je, že ačkoli si pánové jakožto pozadí zločinu vybrali nadmíru zajímavé téma, naložili s ním, vcelku nepřekvapivě, poměrně svérázným způsobem, čímž je výsledek jejich počínání naneštěstí výrazně poznamenán ve všech rovinách. Zaměňujíce vlastní dojmy s realitou všedního dne se totiž ve snaze nadsadit některé záležitosti pohybují značně za hranou a jimi stvořené karikatury v podstatě míří zcela mimo terč. Groteskní výstupy děkanky či jejího poskoka jsou potom natolik absurdní, že se úplně vymykají okolnímu ději, a zabíjí jak linku vyšetřování, tak i osobních příběhů, včetně místy zdařilého humoru. 45 % ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Před premiérou jsem se dočetl, že nás čeká napětí a humor. Jsem asi v tom případě slepej, já za čtyři pokračování neviděl ani jedno. První díl mě vůbec nebavil, chápu, že se to musí nějak rozjet, ale víc jak hodina kydů mezi intoušema na univerzitě a zkoušení divadelní hry mě nevtáhlo. Nechtěl jsem tomu dát už ani minutu, ale protože mám Hřebejka a Jarchovskýho zaškatulkovaný jako lidi, kteří umí, šel jsem dál. Druhý díl s přimhouřením obou očí celkem ušel a třetí byl velmi dobrej. To jsem si říkal, že pokud bude kvalita gradovat a poslední část bude mít stoupající tendenci, odpustím Hřebejkovi ten nezáživnej úvod. Ten mě ale vyvedl z omylu. Poslední díl byl čirej odpad, připadalo mi to spíš jako parodie. Nechápu, že něco někam tři pokračování směřuje a pak se všechno smázne jakýmsi komediálním dílem. I když hodnotím, jak hodnotím, musím ocenit všechny herce, protože výkony se mi fakt líbily, hlavně Čvančarová se role děkanky zhostila na jedničku. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Tak, že jde o nadsázku je snad už konečně každému jasné! Také nám to několikrát důrazně připomenuli v souvislosti s tím "kontroverzním" erotickým románem (a to snad ani nemuseli, podceňování diváka mě vždycky naštve!). Mrzí mě, že si tvůrci nevěřili v tom, že divák pochopí, oč jim jde, když jejich postavy sice působí civilně, ale zároveň se chovají jak debilové. A tak některé z protagonistů nutí až do neúnosné karikatury, včetně trapného ochotnického přehrávání. Já chápu, že to je záměr, ale opět mám pocit, že vlastně podceňují náš úsudek. A tak vyrobili takového "kočkopsa", a tím se nezavděčí nikomu. ()

Galerie (140)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama