Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

venison 

všechny recenze uživatele

Po S01: Upřímně řečeno mi hlavní antihrdina, byť ho Lukáš Vaculík zahrál velmi dobře, přišel ve scénáři naprosto zbytečným. Možná by jednotlivé příběhy obstály lépe sami o sobě než naroubované na osobní problémy pana Pelána. Jednotlivé epizody jsou na televizní obrazovku kvalitně obrazově natočeny, ale co se týká obsahu scénáře, tak ten pouze klouže po povrchu a jen stručně a nezúčastněně jen jednotlivé příběhy přeříkává. Jediná výjimka snad byl díl "Vrabčák", který mi přišle opravdu silně zpracovaný. Byla skvěle postavena problematika na všech frontách (školství, manželství, Anežka, alternativní vzdělávání aj.). Možná mi bylo tohle téma osobně nejbližší, ale rozhodně mě herecky i příběhově hodně bavily postavy Anežky a ženy pana Pelána. Všeobecně mě překvapuje vysoké hodnocení seriálu, který rozhodně není nekvalitní, ale za topku bych ho taky nepovažovala.. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z hodnocení epizod mi vycházely 4 zvezdy, ale tu pátou přidám, protože si to prostě celá série zaslouží. Dodám jedinou věc - ve snu by mě nenapadlo, že si v takovym seriálu největší frčky vyslouží Pavel Řezníček. Byla to pro něj z pohledu dosavadní filmografie dost netypická role, ale ukázal, že hrát opravdu umí. Doufám, že přidá další podobně vytříbené kreace. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný počin České televize. Co díl to specifický problém, se kterým se potýká české školství. Většina těch problémů je přitom velmi dobře pojmenována a uchopena. Aleš Pelán, školský ombudsman přistupuje ke všem těmto problémům jednak s enormní zaníceností ale i velkou empatií. Úplný Mirek Dušín, chtělo by se říct. :D Autoři seriálu se možná toho trošku lekli a proto scénář doplnili o jakousi Pelánovu osobní linku. To na jednu stranu určitě zafungovalo (viz závěrečný dialog Palána s manželkou když mu vyčítá, že se více „zastával druhých než vlastních“ a že tak byl „lepší ombudsman než manžel“ ). Na druhou stranu to na mě někdy působilo trošku zkratkovitě a ne úplně věrohodně (viz zejména Pelánův poměr s bývalou studentkou). Musím ale objektivně uznat, že to propojení obou linek v závěrečném díle byla docela síla. ()

Soundtrack 

všechny recenze uživatele

Fantastický český seriál. Určitě se mu dá něco vytknout, ale hledat nějaké malichernosti mi v tomto případě přijde zbytečné, protože Ochránce je pro mě z každého úhlu pohledu kvalita. Každý díl má dobrý námět a promyšlený příběh. Herci mají co hrát. Z dialogů není slyšet šustění scénáře, ale postavy se spolu baví jako normální lidé v normálním světě. Skvělý soundtrack, líbivě natočené (např. lezení po komínech). Těším se na druhou řadu. Mohli by tvůrci ještě přitvrdit a zapojit do děje více postav a složek, například po vzoru The Killing nebo The Wire. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Český seriál roku? Minimálně! Naprostá pecka, která se na tíživě aktuální témata dívá komplexním a nezaujatým okem, ohromuje parádními hereckými výkony a překvapuje humorem na místech, kde bych ho nečekal. Hlavně ale dominuje silnou režií a chytrým scénářem, který je až na pár zaškobrtnutí (komínolezectví) hezky civilní, uvěřitelný a parádně vypointovaný nejen v jednotlivých epizodách, ale i napříč celou sérií a to hned v několika vrstvách - ať už profesních či rovnou osobních. Jinak tomu není ani v té jediné modré epizodě, jejíž hodnocení vypovídá o všem možném, ale rozhodně ne o její (ne)kvalitě. ()

Galerie (195)

Zajímavosti (37)

  • Na závěr při rekapitulaci příběhů hraje v pozadí píseň „Balada o poľných vtákoch“ od slovenského zpěváka Mekyho Žbirky. Skladba vyšla na jeho debutovém studiovém albu „Doktor sen“ v roce 1980. (rublik05)
  • Objekt zahradnické školy je ve skutečnosti Socioterapeutická farma v Psychiatrické léčebně Bohnice. (Brain)
  • Natáčelo se v bývalé dětské ozdravovně v Jetřichovicích. (rakovnik)

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama