Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Poslední recenze (479)

plakát

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024) 

Zběsilá cesta byla mistrovským dílem akčního žánru a byla tak našlapaná, že nabídnout více téhož už ani nebylo možné. Furiosa je tak sice návratem do známého vyprahlého pouštního světa, v němž mají voda, benzin a střelivo větší hodnotu než lidské životy, avšak zároveň si jde vlastní cestou, vypravěčsky je to dost odlišný film. Pod kůži se ale noří skoro stejně intenzivně a na perfektní dechberoucí akci také dojde, jen tentokrát není středobodem všeho a pozornost se pro změnu soustředí na postavy. Herci jsou skvělí, kreativních scenáristických i režijních nápadů je stále habaděj. George Miller opět servíruje velkolepý, energický, nekompromisní a zábavný akční spektákl způsobem, který by se dal očekávat spíš od režisérů o víc jak polovinu mladších.

plakát

Sladký život (2024) 

Největší slabinou filmu je vyloženě pitomý děj, nad jehož některými aspekty zůstává rozum stát. Chlapáckému hokejistovi je po infarktu transplantováno ženské srdce, takže se pochopitelně stane empatičtějším a začne se aktivně zajímat o pletení a vaření marmelád. Zamiluje se do doktorky, která mu tu transplantaci prováděla, ale zároveň se začne tajně scházet i s její dospělou dcerou. A rozhodne se zjistit identitu dárkyně a nastěhuje se k jejímu ovdovělému manželovi, aby jejich šestiletá holčička mohla v jeho hrudi poslouchat maminčino srdíčko. --- Postavit proměnu hlavního hrdiny z ješitného sexisty na postavu hodnou sympatií diváků z větší části na tom, že se mu v důsledku vpravení orgánu patřícího zesnulé ženě do těla významně posílí ty aspekty jeho osobnosti, které tvůrci filmu považují za typicky ženské, vyznívá dost obludně. Naštěstí jeho charakterová přeměna není hlavním tématem filmu, tím je těžkopádná a nevěrohodně působící romantická linie, která vrcholí jednou z nejkřečovitěji realizovaných sérií závěrečných zvratů v historii českých komedií. Pozitivum je, že místy je se čemu zasmát a řemeslné zpracování je v rámci žánru nadstandardní, když si člověk odmyslí zcela generickou hudbu a chvílemi i chyby v návaznosti mezi scénami.

plakát

Na vlastní nebezpečí (2007) odpad!

Otřesný pokus o dobrodružný thriller, z nějž nedopatřením vylezla parodie na hixploitation žánr připomínající směsici Rafťáků a Deliverance. Primitivní zápletka vrcholí průhledným zvratem, který je prezentován jako překvapivý a šokující, leč ve skutečnosti musí být všem divákům jasný nejpozději od poloviny. Napětí i záhadnost se postupem času z příběhu vytrácejí namísto toho, aby gradovaly. Herci jsou tam vyloženě jen od toho, aby měl kdo držet pádla, ženské postavy navíc ještě proto, aby každá alespoň jednou ukázala prsa. Světlou výjimkou je Miroslav Krobot, který jako jediný předvádí něco, co se dá označit za herecký výkon. Nehledě na to, že oproti ostatním pouze jeho postavě scénář připisuje nějaký rozměr a alespoň trochu živelnosti. Kategorií samou pro sebe je pak retardovaná rádoby balkánská mluva domorodců/šerifů, která definitivně pohřbívá pod zem poslední naděje, že by někdo tento nezábavný a útrpný film mohl brát vážně.

Poslední hodnocení (4 993)

Láska na zakázku (2024)

odpad! 06.06.2024

Mizerové: Na život a na smrt (2024)

05.06.2024

Saw X (2023)

03.06.2024

Zásah štěstím (2023)

31.05.2024

Cellular (2004)

29.05.2024

The Last Stop in Yuma County (2023)

26.05.2024

Noční klid (2024)

23.05.2024

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)

22.05.2024

Kuře pro Lindu (2023)

19.05.2024

Reklama

Poslední deníček (26)

Novinka - sekce Žánry

Od začátku roku 2024 je na ČSFD k dispozici nová sekce "Žánry", která shrnuje vlastnosti a historický vývoj téměř dvaceti filmových žánrů a obsahuje stovky odkazů na konkrétní filmy, často i s jejich stručným popiskem. Tyto texty jsem psal v období Covidu v průběhu cca jedenácti měsíců. Je to počtení na poměrně dlouhé zimní večery, rozsahově se jednotlivé články pohybují v rozmezí 10-48 normostran.


Jedním z cílů, jež motivovaly vznik těchto textů, bylo přispět k rozšíření znalostí jejich čtenářů o charakteristikách a pravidlech filmových žánrů, o významných dílech světového filmu a o historii kinematografie obecně. Tak snad v tomto ohledu poslouží dobře :)


Akční          Animovaný         Dobrodružný         Dokumentární         Drama
Fantasy       Historický           Horor                     Katastrofický           Komedie
Krimi           Muzikál              Road Movie           Romantický             Sci-fi
Thriller        Válečný               Western                 Životopisný