Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Příliš pitomá pohádka, kde se dějí náhodné, opravdu hloupé věci, objevují se prakticky nikam nevedoucí odbočky (i když zrovna v takové scéně si zaskotačila jediná opravdu charismatická, pamětihodná postava filmu v podání Valerie Kaplanové) a co hůř, téměř žádný z herců není sympatický. Ale jako taková úplná jednohubka na výplň Vánoc... proč ne. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oldřich Kautský, Bořivoj Zeman .. První filmová role zpěváka Jiřího Korna za doprovodu zkušeného hereckého ansáblu dopadla velice dobře! Dnes už klasická a skutečně výtečná a zábavná pohádka o "hloupém" Honzovi od Bořivoje Zemana. I při nedávné repríze jsem se už po několikáté dobře pobavil.. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z tradičních československých pohádek, která šla v mládí mimo mě. Obecně mi motiv „našeho“ hloupého Honzy v pohádkách přijde jako jeden z nejpitomějších. Když k tomu připočtu to, že se mi zpěvák Jiří Korn jako Honza do vkusu vůbec netrefil, na slabé hodnocení je zaděláno. Navíc si z ní nedokáži vybavit ani jednu povedenou scénu, žádný dobrý vtip, ani sympatickou postavu. Když už bych se měl na podobnou pohádku dívat, zvolím si Šíleně smutnou princeznu, která sice taky nepatří k mým oblíbeným, ale je lepší než Honza málem králem. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* hezká a veselá pohádka, která je svým laděním hodně podobná Šileně smutné princezně, kterou také natočil Bořivoj Zeman. Nezapomenutelná je tu Valerie Kaplanová v roli Smrtě (asi její oblíbená, protože podobných rolí má nemálo). Zpěvák Jirka Korn svou roli zvládl slušně a na rozdíl od jiných se na to dá dívat. A i když dávám "jen" 3 hvězdičky, tak doporučuji mladší generaci, která ji asi moc nezná. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Film bol natáčaný vo Vysokom Chlumci u Sedlčan a Borotíne. (dyfur)
  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno