Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Ani né sněhová, ani né tolik vánoční pohádka. Ale i přesto se bez ní na vánoční den neobejdu. O neznalém Honzovi (mladý Jiří Korn) který se vydá do světa, a svou chytrostí přelstí nejednoho pocestného. Výborné a vtipné scény - s kamenou cestou, dobračkou Helenou Růžičkovou, sedlákem Nárožným, s Hostinským, a hádankou o tabulku s nápisem..."Dnes zadarmo, zítra za peníze''. A samozřejmě skvělý královský bubeník Jirka Kemr :-) ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem zprvu moc nemusel, ale po opakovaných shlédnutích se dostala mezi moje top. Skvělí herci (Korn je sympatický a vůbec není hloupý, je to takový Švejk 16. století, Nárožný rulez jako vždy, Konvalinková je pohledná a ajn, Kemr jako bubeník nemá chybu, smrtka Kaplanová je docela temná stránka filmu, např. scéna v hospodě + mnoho dalších fajn roliček třeba Lohniského, Kostelky ebo krále Filipovského). Soundtrack je chytlavý a svým způsobem i kultovní, kostýmy a výprava taky fajn. Je vidět, že se do toho vrhnul skvělý režisér Zeman. P.S.:Jorga Kotrbová :-****. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Strašně vtipný film, který se skoro pohybuje na hranici parodie - z řady klasických pohádkových motivů si dělá srandu a humor je zde na prvním místě. Nápad obsazovat do hlavních rolí pohádek zpěváky považuji obecně za úchylný (ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA budiž toho dobrým příkladem), ale Kornovo hraní zde se dá ještě vydržet. Naopak Konvalinková je zde strašně zlatá - než později ztloustla, byla v mládí vážně roztomilá, a spolu s její rolí rolí Květušky v Lipského parodii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA je její ztvárnění Marjánky vzácným dokladem jejích raných hereckých kvalit. Mimochodem sekvence, v níž se převlékne za princeznu, zmokne a prchá před lynčujícím davem vesnických harantů, je neuvěřitelné psycho, které si nezadá s děsivou proměnou Carrie ze stejnojmenného hororu z r. 1976. Pozoruhodnou hereckou kreaci zde předvedla i Valerie Kaplanová, jejíž ztvárnění smrtky je nezapomenutelné (stojí za zmínku, že filmů s postavou Smrtky je překvapivě málo, osobně znám pouze DAŘBUJÁN A PANDRHOLA, LÁSKA A SMRT a SEDMÁ PEČEŤ, a v žádném z nich se neobjevil herecký představitel tak typově vhodný pro Smrtku, jako Kaplanová - ta žena se snad narodila, aby ji hrála). Při novém zhlédnutí po letech jsem u tohoto filmu málem umřel smíchy - nebýt toho Korna a pár trapných či nevtipných replik některých postav, nemělo by to k dokonalosti daleko. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Jednu věc nechápu - spoustu let se vůbec nevysílala, já jí snad poprvé viděl až někdy v 90. letech a teď je v bedně několikrát do roka, až se z toho člověku zvedá žaludek. Proč si vždycky televize vyberou nějaký film, který musejí člověku zhnusit? (viz třeba trilogie Slunce, Seno). Pohádka sama o sobě je dobrá, jenže já když slyším "svítí svítí slunce nad hlavou" tak na mě jdou mrákoty. ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka se mi nidky nelíbila. Proti Jiřímu Kornovi nemám vůbec nic, jeho Svítí, svítí slunce nad hlavou si pobrukuji vždy, ale celková pohádka se mi tedy moc nezamlouvá. Babka s kosou mi nahání husí kůži ještě dnes, tak jako výkřik Slávky Budínové: A ty hnipej nebo celkové to podivné království. Ale scéna se žebračkou nebo vaření sekyrkové polévky mi málokdy unikne. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Původně měl roli Honzy hrát Luděk Sobota. Ten měl ale v té době zakázáno vystupovat. (artcha)
  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama