Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (507)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika. Helena Vondráčková je v roli princezny nezapomenutelná, ale i další postavy z hlavy jen tak nedostanete, třeba dva proradné rádce v provedení Josefa Kemra a Darka Vostřela. Jejich pikle se jim tak trochu přepiklovaly. Oba dva byli naprosto geniální. Hudba z filmu je populární a zlidověla. Složil ji tehdy devatenáctiletý Jan Hammer. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho skromného názoru je "Šialene smutná princezná" šialene preceňovaný snímok. Nie som a ani som nikdy nebol priaznivcom Heleny Vondráčkovej a neľúbi sa mi ani umrnčaný hlas Václava Neckářa. Takže vidieť ich spoločne v hlavných úlohách v starej, hudobnej rozprávke nie je pre mňa žiadným lákadlom. Skôr naopak. To, že sa mi nepáči ich spev je iba môj sujktívny pocit, ale to, že sú ako herci veľmi slabí musí predsa vidieť každý. Preto mi nejde do hlavy tak vysoké hodnotenie u tohoto titulu. ** ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

V pozoruhodné pohádce scénáristy a režiséra Bořivoje Zemana nenarušené dobovou cenzurou - blížilo se Pražské jaro - , v níž se snoubí hudební a herecké obsazení ve vzácné syntéze, která navazuje na to nejlepší z humoru své doby, se divák ocitá na duchovní pastvě. Nápadů, jemností a fines je tu přehršel stejně tak jako mladické svěžesti. Klasičnost je tu dovedena do maximální dokonalosti a myšlenková hloubka je odlehčena celou řadou nápaditých gagů; cítíme tu stopy STARCŮ NA CHMELU. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Není snad názornější způsob, jak si udělat představu o proměnách poválečné společenské atmosféry v českých zemích, než na vývoji tzv. klasické české filmové pohádky. Budovatelská Pyšná, zavile protiaristokratická, protigermánská a proticírkevní Se zlatou hvězdou, opatrně kritický Jasného Kocour a spousta dalších, hrajících všemi odstíny ideologie podle toho, kam zrovna politický vítr zavanul. Šíleně smutná se začala natáčet v šedesátém sedmém a dokončovala se někdy kolem pražského jara; krátké svobodné nadechnutí národa před srpnovým příjezdem bratrských tanků z ní přímo čiší. Oblíbená figurka popleteného krále, tentokrát zdvojená, už nekarikuje feudální ani buržoazní, ale soudobou domácí vrchnost; válečné nebezpečí už nemá tvář souseda Kazisvěta, ale vysoce postavených pletichářů na obou stranách; silné pacifistické ladění nepůsobí jako úlitba stranické linii, ale jako autentický odraz dobových nálad; lidový humor se mísí s povážlivě intelektuálním; ryze současnou hudbu nedodávají prověření vousatí akademici, ale devatenáctiletý(!) Jan Hammer ml., kterého po srpnu a emigraci čeká kariéra světového progresivního jazzmana a rockera. — No a teď bych se mohl pustit do výčtu desítek jednotlivostí, kterých se na téhle pohádce / rodinném filmu asi nikdy nenabažím, ale už je to nějaké dlouhé, tak jmenuju jenom Dibarborova šarmantního francouzského kata (a hlavně jeho dialogy s králem Dobromyslem), přiznám se, že z princeznina songu o tom, že slza z tváře padá, mě proti mé vůli a veškeré logice pokaždé mrazí (chci věřit, že je to závrať ze zatáček té prapodivně vystavěné a přitom tak přirozeně plynoucí melodie, ale skoro mi navíc přijde, že Vondráčková tady ze sebe jedinkrát v životě dokázala dostat stejně intenzivní výraz, jako její pěvecká i lidská antipodka Marta Kubišová ve svých nejlepších kouscích), a zbytek si už nechám pro sebe. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgických 5* nemám vůbec problém dát této pohádce plný počet bodů, protože jsem ji měl odjakživa rád. Tehdejší a vlastně i současné popové hvězdy do svých rolí zapadli perfektně a Helence se dá odpustit nezkušenost (teď bych ji už neodpustil nic ;-). Prostě veselá a hravá moderní hudební pohádka, která mě vždy potěší a pobaví a beru ji jako skoro nejlepší vůbec. Navíc jsou v ní výborné a nezapomuntelné vedlejší role. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • Protože se scenárista a herec Darek Vostřel dostal postupem času "na index", byla z filmu vystřižena píseň proradných rádců honosících se jmény X a Y "Kujme pikle". V této verzi byl film prodán i do NDR a vysílán v televizi. Pikantní však bylo, že po českých venkovských kinech a po pionýrských táborech putovala plná verze, tedy i s "problematickou" písní. (Robbi)
  • Když jde král otevřít okno z kuchyně, aby se podíval na shromážděný lid, těžko uvidí při své výšce a sklonu otevření toho okna víc než modrou oblohu. (kroton)
  • Princ (Václav Neckář) ve vězení nemaluje srdce jedním tahem, jak o tom v tu chvíli zpívá, ale každé srdce dvěma tahy. (navabaca)

Reklama

Reklama