Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (509)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Kdeže loňské sněhy jsou..... bylí mladí, byli velmi populární a zahráli to vcelku dobře na to, že nebyli profesionální herci. Ale nejvtipnější postavy stejně ztvárnili Darek VOSTŘEL a Josef KEMR. Jak rychle pochopilo obecenstvo narážky na režim a na situaci, která v té době byla kolem nás, svědčí vyprodané kinosály a řvoucí obecenstvo smíchy. Musím připomenout následující dialog mezi panem Kemrem a Vostřelem : "Kujme pikle..." ! "Neříkejte pikle, budeme konat kroky ve společném zájmu," "Ale to je totéž !" "Ano, ale zní to líp..." Divák tomu rozuměl a patřičně na scénu reagoval .....psal se rok 1968 !!! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Když se to vezme z jiného konce, byl to od režiséra Zemana, v té době uznávaného pohádkového guru, krok do neznáma. Cosi jako muzikálová pohádka, v níž hlavní hrdinové, princ a princezna, zpívají, mluví a vypadají jako jejich současníci, je něco nevídaného i na dnešní poměry. Helena, Václav, Marvan, Záhorský, Zázvorková. A především Vostřel s Kemrem a jejich pokoutně ukuté pikle. Nadčasovost je určitě v případě Šíleně smutné vhodným přirovnáním. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro mě česká pohádka číslo dvě. Neckář skutečně uměl hrát, Vondráčkové to zamlada fakt slušelo a oba opravdu uměli dobře zpívat...Navíc písničky, které tady oba nazpívali, jsou bez pochyby to nejlepší co v české pohádce kdy zaznělo. Celému příběhu hrozně pomáhá jeho lehce moderní stylizace, se kterou souvisí jistá ironie, kdy si tohle dílko dělá tak trochu legraci samo ze sebe a z žánru pohádek vůbec. Konečně vysoko do nebes divácké zábavy tuhle pohádku-nepohádku vynášejí oba králové a oba nakutí spiklenci-rádci, které nezapomenutelně ztvárnili pánové Vostřel a Kemr. "Nepřítel obětuje levé křídlo. Co uděláme my?" - "Obětujeme pravé křídlo?" "Chyba! My obětujeme obě křídla!" - válečná strategie hodná obdivu... 90% ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Roztomilý Václav Neckář a méně známá a méně otravná Helena Vondráčková. Šíleně smutná princezna je dnes bezmála klasikou Vánoc. Muzikál s povedenými písničkami a skvělým hereckým obsazením, který ale postrádá víc té pohádkovosti. Nevím, přijde mi to jako dobrá komedie, ale jako pohádka přeci jenom ne. Nevím, kdo za to může. Asi mám ráda trochu té poetiky, kdežto tady je jí pramálo. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • Nemecky dabovaná verzia produkovaná východonemeckou spoločnosťou DEFA je o približne 20 minút kratšia než pôvodný film. Okrem iného v nej chýba pesnička "Kujme pikle". (BlueNeon81)
  • Jaroslav Marvan rád vyprávěl, jak při natáčení nachytal Václava Neckáře, když si v šatně zkouší jeho královskou korunu. Zařval na něho: „Položíš to! Takhle mladej a zkoušel by sis moji královskou korunu? To si nezvykej!“ Neckář se lekl, hned ji položil a beze slova utekl pryč. Marvan se tomu pak smál, protože to z jeho strany byla pouze legrace. (raininface)
  • Když během promítání Charlie Chaplin maluje, tak chlapovi se sudem potřísní kromě tváře i rukávy a nohavice. Když pak Chaplin chlapa vykopne, tak má rukávy a nohavice čisté, zato má ale víc zamazaný límec. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama