Reklama

Reklama

Baron Prášil

  • angličtina The Outrageous Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství – ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal – na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tvorba pana Zemana mi celá léta unikala (nejspíš proto, že animované filmy smíchané s fantasy a sic-fi složkou ve mě vyvolávaly obavy z "fantasmagórií"), ale hodlám to napravit. Baron Prášil je obrovsky zajímavý film. Je v něm tolik fantazie a nápadů, že by jiné snímky mohly blednout závistí a plakat nad svojí neoriginálností a obyčejností. Na druhou stranu toho na mě bylo chvílemi až moc. Mě totiž příběhy ve stylu např. pana Verna nikdy moc nebraly (ale to bude nejspíš můj problém, je mi jasné, že se najde spousta fanoušků vědeckofantastických vyprávění). Ale pro ostatní diváky je tu pořád ještě zábavný příběh, navíc ozvláštněný animovanými "exteriéry", velice zajímavým hereckým obsazením (snad v žádném filmu jsem pohromadě neviděl Kopeckého, Högera, Wericha, Effu, Hlinomaze a Rudolfa Hrušínského, kteréhoho jsem, přiznám se, v roli sultána vůbec nepoznal) a komentářem barona Prášila (skvěle hrající a i komentující Miloš Kopecký). Nechci svým hodnocením dílo nijak shodit (možná ho opravdu nedokážu plně docenit), ale film jsem viděl jen jednou a s tvorbou pana Zemama se teprv seznamuju, takže možná časem hodnocení a komentář pozměním. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na vejšce jsme v prvním semestru na počítače měli učitele, který se jmenoval Prášil. Tím pádem bylo jasný, že dostane vrchní přezdívku Baron. Nejlepší na tom všem ale bylo, že on se tak i choval. Vlasáč, fousáč. Věčně nějaké prekérné hlody jako zde Miloš Kopecký. Miloš Kopecký byl ale skutečný Baron Prášil. Daleko lepší, než ten, co vznikl v hlavě třeba Terryho Gilliama. A že mu v hlavě také vznikl pošuk, s ještě praštěnějším světem, než je tento. Ale pan Zeman se na tehdejší dobu námětu zhostil geniálně a mně se to prostě líbilo. Ne na plný počet, ale spokojený jsem rozhodně byl. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Skutecne genialne absurdni fantasmagorie v podani Karla Zemana. Skvele triky, vytvarne zpracovani a choreografie postav. Vyborne herecke obsazeni, Kopeckemu sita role na miru. Proc tedy nedavam pet hvezdicek? Osobne mam trochu problem s postavou Barona Prasila. Film vsak povedeny a velmi originalni. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bledý svůdce, benátská růže, cestovat na Měsíc a naházet prach do studny. A víte co, pane barone? Já vám to věřím.. Almanach romantických snílků, nespoutaný svět fantazie a snůška ikonických záběrů (u mě vévodí skoky koní přes průrvu), leč k pěti hvězdám, jenž se zovou dokonalost, scházelo mi rozechvění.. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ano, 60 let po Zemanovi a 120 let po Mélièsovi. Tentokrát ve společnosti dvou vnuček (11 a 7 let), které příliš spontánně nereagovaly. Dokonce je příliš nemotivovala an návštěva v Muzeu Karla Zemana v Praze. Sám jsem tento film viděl během let potřetí. Byl jsem sice trochu unavenější než dříve, ale jemný humor a jemné výtvarné "triky" jsem docenil možná víc než dříve. Postava Barona Prášila je jistojistě zajímavá, přestože si hraje, na nic si nehraje, je dokonalým snílkem a fantastou. Zvlášť v této době, kdy se vyrojilo nesčetně "baronů prášilů", jejichž jediným cílem je hrát si na něco (extra). ()

Galerie (34)

Zajímavosti (27)

  • Vystřižená scéna: Když je holandská loď s Baronem (Miloš Kopecký) na palubě obkličována tureckým loďstvem, Baron představuje admirály. „Levému křídlu velel věrný strážce sultánova pokladu Abdul Hasan. Měl za úkol přivézt zpět naše hlavy. Pravému křídlu velel věrný strážce sultánova harému vrchní eunuch Hadži Baba. Měl přivézt zpět princeznu Biancu.“ (tomalakis)
  • Existuje delší verze filmu, která byla (kromě uvedení v TV) distribuována pouze na VHS. Je delší asi o 27 scén v délce zhruba 6 minut. Například se na konci filmu dovídáme, že se Baron (Miloš Kopecký) v duchu smiřuje s Toníkem (Rudolf Jelínek). (tomalakis)

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Reklama

Reklama