Reklama

Reklama

Schodiště

(seriál)
Trailer 2
USA, 2022, 8 h 16 min (Minutáž: 57–69 min)

VOD (1)

Epizody(8)

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi sleduje osudy rodiny Michaela Petersona ze Severní Karolíny a podezřelé okolnosti kolem úmrtí jeho manželky Kathleen Petersonové. (HBO Max)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (84)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Kauzu Michaela Petersona jsem neznala, o minisérii mi ale začala vykládat kamarádka a protože mě to zaujalo, řekla jsem si, že se také zkusím mrknout. A jsem ráda, že jsem to udělala. Vskutku nevšední případ se nám tu představuje poutavě, poměrně se daří prolínání časových rovin (snad jen ke konci jsem měla trochu problém pochytit, o kterém soudním stání se zrovna bavíme), dobré jsou herecké výkony všech zúčastněných v čele s Colinem Firthem v poměrně netradiční roli. Jeho Michael Peterson dokázal být tu zdrceným nebožákem, který přišel o manželku, tu "vychcaným" hajzlíkem jdoucím po penězích, tu milujícím manželem a otcem a za chvíli zase bezcharakterním slizákem bez špetky citu v těle. To vše (a ještě mnohem více) dokázal Firth náležitě předat divákovi, takže nejrůznější emoce jako lítost, opovržení, bezmoc, vztek se u vás při sledování hezky střídaly a mísily. Skoro až fascinována jsem byla tím, jak nám tvůrci postupně předvedli v retrospektivách různé verze události, pokaždé jsem byla napjatá a zvědavá, jak to tentokrát bude pojato, pak to ve mně vyvolávalo spoustu různých otázek, nad kterými jsem mohla přemýšlet. Kdyby se mě někdo zeptal, tak bych po zhlédnutí minisérie nedala určitě ruku do ohně ani za vinu ani nevinu Petersona (i když první varianta by mi připadala pravděpodobnější). Bylo ale fajn zamyslet se spolu s tvůrci nad různými možnostmi, které působily v různé míře absurdně či naopak pravděpodobně, věrohodně. Moc jsem nepobírala, proč vyšetřovatelé pracovali od začátku v podstatě pouze se dvěma variantami toho, jak se to celé mělo odehrát (nešťastné uklouznutí x vražda manželem). Proč třeba někoho nenapadlo hned zkraje řešit, jestli nebyl náhodou v domě někdo další? (Tady musím ale podotknout, že nejsem informovaná, jak moc se tahle minisérie drží známých okolností a jak moc třeba některé věci vynechává, upravuje; netflixovský dokument jsem zatím neviděla). Taky jsem tedy žasla (a skoro byla až pobavená), jak se tam furt někdo (v rámci vyšetřovacích pokusů, obhlídky místa činu ze strany porotců atd.) válel v civilních hadrech v litrech krve nebožky Petersonové. Sice to byla krev již zaschlá, ale i tak, prostě nepochopím (tak jako asi ani spoustu dalších aspektů USA systému vyšetřování a souzení trestních věcí):) Ale to jen tak na okraj... Závěrem snad jen ještě dodám, že by podle mého mínění sérii prospělo zhuštění do méně dílů, ke konci už to začínalo působit trochu uměle natahované a i mnou výše vyjmenovaná pozitiva trochu ztrácet své kouzlo. Celkově ale hodnotím pozitivně. 75 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Soud jsou prostě dvě strany, které soutěží o lepší příběh.“ Kathleen evidentně bojovala. Na těle měla 35 řezných ran, poranění a pohmožděnin, a 7 tržných ran na zadní straně hlavy. Je patrné, že nás bude celou dobu provázet záhada, zda to spisovatel a komunální politik Michael udělal, navíc v několika časových obdobích, která budou postupně přinášet několik překvapivých odhalení. Zajímavou volbou je obsazení Colina Firtha, který sází spíš na „odlehčenější“ typy rolí, tady coby sebevědomý egoista, kterého nastalá situace znervózňuje, dráždí a nutí ho k dalším lžím, rozhodně zaujme. Platili za harmonické soužití, po fázi truchlení se ovšem začnou objevovat první pochybnosti a dotazy, kolik toho o Michaelovi jeho děti skutečně vědí. Třeba o jeho sexualitě. A jakmile přichází možnost přečíst si pitevní zprávu, část rodiny svůj názor přehodnotí. Když už jsme u toho, možná se šlo ještě víc zaměřit na to, jak zásadně událost změnila životy jednotlivých dětí. Soud, rozsudek, odvolání, druhé odvolání. Hledání cest a zkoušení berliček, co by tak mohlo ještě zabrat. Líbí se mi, že obhajoba přišla se svým příběhem, obžaloba vyprávěla svůj příběh, dokumentaristé (ano, další linie) měli zase svůj. Ale divák pořád vnímá všechny tragické verze Kathleeniny smrti, u kterých se nikdo nechce mýlit. A tvůrci nás pořád dokáží udržet v napětí, nejen zajímavou sondou do amerického právního systému. Herecky moc fajn, Firth nějakou tu cenu získá, nesnadnou rolí se v různých časových osách prokousal výtečně, bavila mě i právnička Parker Posey nebo Michaelův obhájce Michael Stuhlbarg. A pak samozřejmě Toni Collette, která je prostřednictvím flashbacků výborná. Skvělé momenty od ní divák dostane zejména v sedmém dílu. Ve výsledku spokojenost. ()

Reklama

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Schodiště není ani tak krimi příběhem jako spíše velkým sociálním dilematem. Udělal to Michael Peterson nebo ne ? Tvůrci se snaží držet pravdy a objektivity ale já tenhle postoj moc nesdílím. Rovnou dopředu říkám, že pravdu se zde nedozvíte. Divákům je podsunuto několik verzí nehody/vraždy a obrázek by si měl vyvodit každý sám. Nečekejte žádné zvraty, žádné rozsáhlé vyšetřování. Vadilo mi, že detektivům a obžalobě není věnováno moc prostoru, snad jen ve dvou, možná třech dílech. Vše se zaměřuje a točí okolo Petersona a jeho rodiny. A když už jsme u toho, tady u mě nastává ten největší problém či nepochopení. Na co všechny ty flashbacky ? Proč, za jakým účelem ? Je to absolutní zbytečnost a ztráta času, protože v závěru nedostanete odpověď vůbec na nic a nemá to s celkovým příběhem a zakončením nic společného. Tohle není v žádném případě krimi seriál. Je to drama o rodině, která se snaží vypořádat se strašlivou událostí, kdy všichni pozústalí musí bojovat mnohdy sami se s sebou a snaží se opět začít žít svůj život, i přes všechny nekalé dopady Kathleeniny smrti. Nejvíce si cením soudních líčení, které jsou vlastně tím nejzajímavějším z celé minisérie a taktéž hereckých výkonů, obzvláště Colina Firtha a Juliette Binoche, kteří všechno zachraňují. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo šanci na to stát se kultovním počinem na seriálovém poli! První polovina série je totiž za mě parádní záležitostí, opravdu některé díly za mě naprosto bezchybné. Po stránce herecké zde zejména exceluje Colin Firth, nikdy bych si netipl, že s takovou bravurou dokáže zahrát podivína. I ostatní zde rozehráli mistrovské představení, od takové Toni Collete jsem popravdě ani nic jiného nečekal. Strašně mě zaujalo netradiční pojetí příběhu, kdy si pořád říkáte, jestli hlavní postava doopravdy svou manželku zavraždila, nebo to vše byla jen smutná nehoda. V druhé půlce jsem se těšil na postupné odkrytí všech karet, ale Schodiště se do sebe začalo dost zamotávat. Namixovalo se dohromady  několik časových rovin, ztratilo to svůj nekompromisní tah na branku a celkově se z toho stala průměrná podívaná. Pořád sice čtyři hvězdy, ale za ten konec to musím označit jako mírné zklamání. Za mě dávám 7/10 ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zmapování plusů a minusů amerického a právního systému a jejich absurdit. Zamyšlení nad tím, co nás dělá dobrými. Komplikovaný děj, vrstevnatý příběh, střídání minulosti s budoucností. Jsou zde i různé verze události. Manipulace detektivů, mlčení obviněného. Ukazují se třenice v rodině a nepěkné povahy.  Seriál ukazuje, že každý ve světě má svůj příběh. Obvinění, obhájci, filmoví tvůrci. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (5)

  • Skutočný Todd Peterson (syn Michaela Petersona), ktorého hrá Patrick Schwarzenegger, sa k seriálu vyjadril na Instagrame 28. mája 2022 a opísal ho ako nepresný a nedostatočne preskúmaný. Tvrdí, že jeho rodičia mali najlepší vzťah, aký kedy videl a že nikdy v živote sa nepohádali. Projekt HBO označil za "úplné nezmysly". (Arsenal83)
  • Natáčení probíhalo v Atlantě a jejím okolí od 7.6 do 11.2021, rozlehlém a lidnatém hlavním městě Georgie. Ačkoli se příběh téměř výhradně odehrává v Severní Karolíně, štáb se rozhodl natočit seriál v Atlantě z možných logistických důvodů. Díky své příznivé poloze u řeky Chattahoochee, teplému klimatu a také díky pozoruhodnému soutoku různých kultur. (Trajektt)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama